Dolar 32,5120
%0.19
Euro 34,5656
%0.06
Altın 2.493,510
%0.28
Bist-100 9.548,00
%-1.36

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de Kocaoğlu'na ve üniversitelere 'Hayalet Köy' çağrısı

İzmir'de Kocaoğlu'na ve üniversitelere 'Hayalet Köy' çağrısı

İZMİR'in Ödemiş İlçesi eski belediye meclis üyesi Mimar Mualla Akgün, ilçede 'hayalet köy' olarak bilinen Lübbey Mahallesi'nin turizme kazandırılması için üniversitelerle işbirliği yapılmasını istedi. Mahalledeki okul, cami ve birçok evin yıkıldığını belirten Akgün, köyün tamamen yok olmadan koruma imar planı hazırlanması gerektiğini vurguladı.

  • Ege Postası
  • 29.07.2015 - 12:02
Tarihi antik çağlara kadar uzanan ancak yıllar önce kaderine terk edilen Lübbey Köyü'nün turizme kazandırılması için çağrı yapan Ödemiş Belediyesi eski meclis üyesi CHP'li Mualla Akgün, Büyükşehir Yasası'nın ardından mahalle olan yerleşim biriminin yok olmadan kurtarılmasını istedi. Köyün tarihi önemine dikkat çeken Akgün şunları söyledi:


"Yaylak olarak kullanılan bu tarihi tescillenmemiş kültür mirasımızın korunması gerekiyor. 6360 sayılı Büyükşehir Yasası ile Ödemiş İlçesi'ne, mahalle olarak bağlanan Lübbey Köyü için koruma imar planı hazırlanmalıdır. Bu konuda üniversitelerle iş birliği yapılabilir. Köyde birçok ev yıkıldı. Geriye kalan evlerin de yıkılıp yok olmaması için bir an önce harekete geçilmelidir."  

'KOCAOĞLU ÖNDERLİK YAPSIN'

Lübbey Köyü'nün hem yaz, hem de kış turizmi yapılabilecek konuma sahip olduğunu ifade eden Akgün, şöyle konuştu: 



"Tarihte yaşanmış anılar canlandırılarak, Efe Zeybek Müzesi yapılabilir. Bu yerleşim birimi, doğanın haşin şartlarına yüzyıllardır direniyor. Ama evler yorgun düşmüş. Binaların doğaya karşı direnci arttırılmalı. Çatıları tamir edilmelidir. Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu'ndan önderlik yapmasını istiyoruz. Bir süre önce yabancıların özgürce yaşayabilmesi, sokaklarda eşeklerle dolaşabilmesi için bazı öneriler ortaya atıldı, ancak soruçsuz kaldı. Ödemişliler bu köyün sahipsiz kalmasını istemiyor." 

Mahalle olan köyde birkaç yaşlıdan başka kimse yaşamıyor. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.