Dolar 32,5589
%0.06
Euro 35,0114
%0.52
Altın 2.436,250
%0.54
Bist-100 9.776,00
%0.55

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de İç Güvenlik paketine tepki buluşması

İzmir'de İç Güvenlik paketine tepki buluşması

TBMM’de büyük tartışmalara yol açan İç Güvenlik Paketi’ni protesto etmeye hazırlanan İzmirli emek ve demokrasi güçleri yarın saat 15:00’da Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenecek dev miting kapsamında alanlara iniyor. Ana teması “İzmir tek ses tek yürek” olarak belirlenen eylem için İzmirli sendika, sivil toplum kuruluşu ve meslek odaları ile sivil insiyatiften art arda direniş çağrıları yükseldi. 'İç Güvenlik Paketi'ne karşı

  • Ege Postası
  • 27.02.2015 - 13:18
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Türkiye’nin dört bir yanında harekete geçen sivil inisiyatif çeşitli eylemlerle iç güvenlik paketine karşı eylem düzenlerken, İzmir’de de kitlesel bir miting düzenlenecek.
TMMOB, DİSK, KESK, TTB, İzmir Barosu, Birleşik Haziran Hareketi, TÜRK-İş Sendikası ve birçok kuruluşun yer aldığı İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu tarafından organize edilen iç güvenlik paketi karşıtı eyleme İzmir’den destek yağıyor. Yarın düzenlenecek eylemde binlerce İzmirli, “Demokrasi, özgürlük, barış  ve anayasal haklar için mücadele” talebiyle Gündoğdu Meydanı’na akın edecek.
 
“KABUL ETMİYORUZ”
Meslek odalarının Cumartesi günü tam kadro yasayı protesto edeceğini duyuran TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Melih Yalçın, “TMMOB olarak iç güvenlik paketi daha yasalaşmadan önce uygulamaya geçtiğini diğer meslek odaları ve emek örgütleri ile birlikte duyurmuştur. İç güvenlik paketi yasalaştığı takdirde, İzmirliler olarak hayata geçecek hiçbir uygulamayı kabul etmediğimizi duyurmak adına Cumartesi günü yapılacak etkinliğe hep birlikte katılacağız. Meslek odaları olarak bu uygulamaya kesinlikle karşı olduğumuzu hatırlatacağız” dedi.  
 
DİSK’TEN TÜM İZMİR’E DİRENİŞ ÇAĞRISI
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, genel seçimler öncesinde vekillik yarışına soyunan aday adaylarına “Halk için alanlarda mücadele” çağrısında bulunarak, “Bugün sokakta anti demokratik yasalara karşı mücadele etmeyenler, yarın mecliste zaten mecliste mücadele edecek güç bulamayacaktır” dedi ve şunları kaydetti: “TBMM’de görüşülmekte olan iç güvenlik paketi Türkiye’yi adeta açık cezaevi haline getirecektir. Paralel yapı, bonzai ve molotof ile mücadele için hazırlandığı öne sürülen yasanın bunlarla ilgisi yoktur, demokrasi özgürlük ve barıştan yana mücadele veren sivil toplum örgütlerine, sendikalara, meslek odalarına, emek ve demokrasi güçlerine, siyasi partilere karşı AKP iktidarının getirdiği baskıcı politikaların bir ürünüdür. Yıllar önce “28 Şubat’ta bize darbe yapıldı” diyen AKP iktidarı bugün Türk halkına darbe planları yapmaktadır. Biz demokratik kitle örgütleri olarak yasanın farklı şekilde uygulanacağını bir yıl içerisinde toplam 143 vatandaşımızın polis kurşunu ile öldürülmesinden biliyoruz. Bu yasa bizi diktatörlüğüne götürmektedir. Biz bu yasaya karşı işçisinden avukatına, doktorundan eğitimcisine, öğrencisinden işsizine, tüm İzmir halkına çağrıda bulunuyoruz. Bu anti demokratik yasaya karşı İzmir’i tek ses tek yürek olarak, bayraksız ve flamasız Gündoğdu Meydanı’na davet ediyoruz.  Genel seçimler öncesinde çeşitli siyasi  partilerin aday adayları alanda. Bu yasaya karşı İzmir halkı ile birlikte ayakta olmaya çağıyoruz. Bugün halkla birlikte sokakta bu mücadelenin içinde yer almadığınız takdirde yarın zaten mecliste hak arayabilecek durumda olamayacaksınız.”


“YASA İZMİR’DE FİİLEN UYGULAMAYA GEÇTİ”
KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ümit Akıncı eylem öncesi yaptığı değerlendirmede yasanın olası etkilerini masaya yatırdı ve düzenlemeler hayata geçtiği takdirde kentin yaşanılamaz bir hal alacağını belirterek şunları söyledi: “Daha iç güvenlik paketi çıkmadan 13 Şubat tarihinde İzmir’deki eylem sırasında uygulamaya konuldu” diyerek, “Bizler biliyoruz ki özellikle İzmir’de son dönem bu yasa tasarısı fiiliyata geçti. ‘Zorunlu din dersi’ boykotları ve eylemleri sırasındaki tutumlar, gözaltılar, yıllardır toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılan güzergahların birden bire 2911 sayılı sayaya aykırı ilan edilmesi, bu yasa tasarısının İzmir’de uygulamaya geçtiğini bizlere gösterdi. Tasarı yasalaştığı takdirde, başta toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı olmak üzere, bir çok temel hal ve özgürlüğün kullanılması fiilen imkansız hale gelecek. Bu yasa genel ve kalıcı bir sıkıyönetim yasasıdır. Kabul etmiyoruz ve sonuna kadar direneceğiz.”
 
ANKARA’YA SESLENDİ: YASAYI GERİ ÇEKİN
Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hasan Hüseyin Karakoç da yasanın geri çekilmesi için Ankara’ya çağrı yaparak, “Bu düzenlemelerin yasalaşması halinde toplantı, gösteri  ve  yürüyüş hakkımız keyfi bir şekilde elimizden alınacak ve demokratik haklarımız elimizden alınacak. Polis ve jandarmaya dilediği zaman arama izni veren ve 48 saatlik gözaltı hakkı veren iç güvenlik paketi, insanların demokratik hak ve özgürlüklerini kısıtlayan bir harekettir. Bu olumsuzlukların yaşanmaması için hükümetin bu düzenlemeyi geri çekmesi ve ısrar etmemesini talep ediyoruz. Halkın bu sıkıntılarına kulak vermelerini ve bu yasadan vazgeçmeleri için Ankara’ya bir çağrıda bulunuyoruz. Sendika ve sivil toplum örgütleri olarak Cumartesi günü bu taleplerimizi dile getireceğiz” diye konuştu.
 

TARAFTARLAR DA ALANDA OLACAK
Yasaya karşı çıkan Taraftar Hakları Derneği (THD) Yönetim Kurulu Üyesi Devrim Cem Erturan ise şu açıklamada bulundu: “6222 sayılı yasadan dolayı zaten yeterince mağdur edilen ve polisin tribünlerimizdeki keyfi engellemeleri, baskıları ve şiddetiyle, hukuksuz biçimde davranışlarıyla karşı karşıya sürekli kalan taraftarlarız. Taraftarlar olarak biz zaten iç güvenlik paketinin toplumda yaratacağı baskıcı, yasakçı uygulamayı sürekli olarak tribünlerimizde görüyoruz. Bizim 6222 sayılı sayada ülkeye yaygınlaştırma anlayışı olarak görüyoruz. Aynı zihniyetin ürünü. Doğal olarak da biz bunun daha fazla yaygınlaşmaması adına İzmir'deki diğer yurttaşlarla birlikte orada emekten, insan haklarından yana olan kesimlerle bir arada olacağız.”
 
EMEKLİLER DE ALANLARA İNİYOR
Yasanın emekliye büyük bir darbe vuracağını söyleyen DİSK Emekli-Sen Konak Şube Başkanı İbrahim Yılmaz ise, “İç güvenlik yasa tasarısına karşı biz de emekliler olarak alanlardayız. Biz demokrasi mücadelesinden emekli olunmaz diyoruz. Bu düzenlemeye karşı tüm emeklilerimizi alanlara çağırıyoruz. Bu anti demokratik yasayı protesto etmek, haklarımızı savunmak için direneceğiz. Bu yasa bizim emeklilerimizin haklarını aramasına da engel teşkil ediyor. Yarın bir basın açıklaması yapmak, yürümek istediğimizde, hakkımızı aramak istediğimizde bize engel olacaklar. Biz sonuna kadar bu yasaya karşı duracağız” şeklinde açıklama yaptı.
 
CHP’Lİ MOROĞLU’NDAN SOKAKTA MÜCADELE ÇAĞRISI
Geçtiğimiz gün TBMM’deki oturumda biber gazı kapsülü ile yaptığı protesto ile dikkatleri üzerine çeken CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu ise yasanın toplumu tümden etkileyeceğini belirterek tüm İzmir’e direniş çağrısında bulundu ve şunları söyledi: “İç Güvenlik Paketi ile ilgili AKP'nin tavrı, perde arkasında süren bir pazarlığın sonucu olarak gelsin gitsin, geciksin, her türlü operasyonu yaparak tehditle her türlü yasaları çıkarıyorlar. Biz mecliste bu tasarının yasalaşmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Ama sadece meclisteki karşı duruşla bunu engelleyemeyiz. Bu muhalefeti bütün yurttaşların, kitle örgütlerinin, meslek odalarının yapması lazım. Bu paket, hiçbir şeye katılmayan bir yurttaşı dahi etkiliyor. Yani düzene, AKP'ye muhalif olmayan bir kişiyi bile etkiliyor. Çünkü giderek AKP'ye muhalif olmak yetmeyecek AKP'ye hizmet etmeyen, boyun eğmeyen, Recep Tayyip Erdoğan'ın istediklerini yapmayan herkes soruşturmaya tabi tutulacak. Evinde gözaltına alınabilecek, araç kullanırken polis her türlü aramayı yapabilecek. Her türlü tacize olanak veren bir yasa bu. Kötü niyetli insanların eline her türlü yasal saldırı hakkını veren bir yasa çıkarıyorlar. Toplumu, İç Güvenlik Yasa Tasarısı'na karşı mücadeleye davet ediyoruz.”

YÜKSEL: DEMOKRASİ İÇİN GÜNDOĞDU'YA
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel de tüm izmirlileri demokrasi ve özgürlük için yarınki eyleme davet ederek şunları dile getirdi: "Sıkı yönetim yasaına karşı duran herkes yarın Gündoğdu Meydanı'nda olmalıdır. Bu yasa ile otoriter faşist bir rejimimin altyapısı oluşturulmaya çalışılıyor. Buna karşı herkesin, ortak bir cephede buluşması ve mücadele etmesi gerekiyor. Her düşünceden insanı, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti düzeninde, çağdaş ve demokratik biçimde yaşamak isteyen herkesi Gündoğdu Meydanı'nda hepbirlikte olmaya çağırıyoruz."

 
CHP’DEN İLÇELERE TALİMAT
Tüm ilçe başkanlıklarına Cumartesi günü düzenlenecek mitinge yoğun katılım sağlanması yönünde talimat gönderen CHP İl Başkanı Bedri Serter ise, “Biz parti olarak bu yasa tasarısının takipçi olacağız. Milletvekillerimiz Ankara’da mücadele ediyor, bizler de burada aynı mücadeleyi göstereceğiz. Mitingde sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının yanında olacağız. Bu yasa Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği ile ilgili çok önemli bir düzenlemedir. İzmir’deki tüm emek ve demokrasi örgütleri ile birlikte omuz omuza alanlarda olacağız. Bu yasaya kesinlikle karşıyız” şeklinde açıklamada bulundu.

MİTİNGE 30 İLİN BARO BAŞKANI KATILACAK
İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, kendilerinin de destek verdiği, DİSK, KESK, TMMOB, Türk-İş'in organize ettiği kitlesel basın açıklamasına 30 kentin baro başkanının katılmasının kesinleştiğini, programları nedeniyle katılamayacak olan diğer baro başkanlarının da temsilci göndereceğini söyledi. İç Güvenlik Paketi'nin meclisteki görüşmeleri sürecinde en çok baronun sesinin çıktığını, yargının diğer unsurlarnının ise konumları gereği ses çıkarmadıklarını vurgulayan Özcan, "Çünkü baro, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, temel hak ve özgürlükleri savunmakla mükelleftir ve baroların yürüttüğü bu mücadele devam edecektir" dedi.

Özcan, gözaltı süresini uzatan, polisin arama, silah kullanma yetkisini arttıran, hakim ve savcıların yetkisinin bir kısmını vali ve kaymakamlara veren bu paketin kabul edilemez olduğunu belirterek, yasalaşmaması için sokakta olacaklarını duyurdu. Aydın Özcan, 28 Şubat tarihinde baro başkanları olarak yapacakları toplantıda hazırlayacakları bildirgeyi, Alsancak Gündoğdu Meydanı'nda gerçekleşecek eylemde okuyacaklarını söyledi.

Öte yandan, Avukatlar Haftası kapsamında 5 Nisan'da 79 baronun katılımıyla Bursa'dan avukat cüppelerini giyip dev bir yürüyüş başlatacaklarını da duyuran Özcan, 12 Nisan'da İzmir'de noktalanacak yürüyüş sonunda, aynı gün İzmir'de binlerce kişinin katılımıyla tarihi bir miting düzenleyeceklerini belirtti. Özcan, 5 Nisan Avukatlar Haftası'nın ilk olarak 1958 yılında İzmir'de toplanan diğer illerin baro başkanlarının almış olduğu karar sonucu, kutlanmaya başlandığını, bugüne kadar da bu geleneğin sürdüğünü dile getirdi. 
 
KOCAOĞLU VE BELEDİYE BAŞKANLARI DA KATILACAK
Diğer yandan, yarın gündüz Gündoğdu Meydanı’nda yapılacak dev eyleme, sivil toplum örgütlerinin yanı sıra, CHP İzmir Milletvekilleri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyelerinin de katılım sağlayacağı ve iç güvenlik yasa tasarısını protesto etmeye hazırlandığı öğrenildi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.