Dolar 32,5570
%0.14
Euro 34,8526
%0.55
Altın 2.441,470
%0.35
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Enternasyonal Fuarı 84. kez kapılarını açtı

İzmir Enternasyonal Fuarı 84. kez kapılarını açtı

28 Ağustos-6 Eylül 2015 tarihlerinde organize edilen 84’üncü İzmir Enternasyonal Fuarı görkemli bir törenle kapılarını ziyaretçilerine açtı. Partner ülkesi Türkmenistan, onur konuğu ili Eskişehir ve teması eğitim fuar Kültürpark Lozan Kapısı’nda düzenlenen törenle açıldı. İzmir'in köklü geleneği

  • Ege Postası
  • 28.08.2015 - 18:00
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen törene Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, partner ülke Türkmenistan başta olmak üzere 15 ayrı ülkeden bakanlar düzeyinde temsilciler, İzmir Valisi Mustafa Toprak ve ilçe kaymakamları, İzmir milletvekilleri, CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, siyasi parti temsilcileri, ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar ile ekonomi ve iş dünyasının temsilcileri, sivil toplum örgütleri, dernek ve meslek odaların temsilcileri ile bürokratlar katılım gösterdi. Onur konuğu il Eskişehir’in Belediye Başkanı Yılmaz Büyükşeren ise üst üste geçirdiği üç operasyon ve sağlık sorunları sebebiyle fuar açılışına katılamadı. Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise gönderdikleri telgrafla birer kutlama mesajı yayınladı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar'ın katıldığı törende İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ın katılmaması dikkat çekti. Demirtaş'ın törene katılmamasına TOBB adına konuşma yapma görevinin Ender Yorgancılar'a verilmesi gerekçe gösterildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından onur konuğu ülke Türkmenistan'ın milli marşı çalındı. Törene etnik kıyafetleriyle katılan Ganalı bakanlar protokolde renkli görüntü oluşturdu. Türkmenistan halk dansları topluluğunun gösterisi ilgiyle izlendi.




FUARINA BİZİM KADAR SAHİP ÇIKAN YOK
84’üncüsü gerçekleşen fuarın açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,  “Dünyanın başka bir ülkesinde, başka bir coğrafyasında, fuarını bizim kadar benimseyen, bizim kadar seven, bizim kadar sahip çıkan başka bir kent yoktur. Biz İzmir’de fuarı, hep hayatımızın bir parçası olarak gördük. Çocukluğumuzun ve gençliğimizin en güzel anılarında hep fuar vardı. Bizim için Fuar, hem eğlence demektir, hem ekonomi. Aynı zamanda şöhrettir fuar. Biraz nostalji, biraz gelecek. Ve sadece İzmir’e değil, Türkiye’ye bir nefes. Biliyoruz ki, Dr. Behçet Uz’un büyük çabalarıyla büyüyen Fuar, yine Uz’un ifadesiyle, ‘Müstesna bir Cumhuriyet eseri’dir. Olmaya da devam edecektir. Bizler, Ulu Önder’imizin verdiği ‘İzmir’i fuarlar ve kongreler kenti yapma’ görevini yerine getirmenin çabası içindeyiz. Hem markanın taşıdığı enternasyonellik iddiasını sürdürmek hem de bizim için var olan önemini daha da artırmak için, fuarımıza yeni bir içerik kazandırmak üzere çalışmalara başladık. Uluslararası tasarım ödülleriyle desteklenecek bir gençlik festivali, bu çalışmalarımızın ilk ve önemli bir ayağı olacak. 84’üncü fuarımızın sloganı, işte bu nedenle köklü geçmiş, aydınlık gelecek” dedi.
 

BARIŞ ÇAĞRISI YAPTI: AKAN KAN DURSUN
Kocaoğlu konuşmasına "İzmir Enternasyonal Fuarı, tarihi boyunca pek çok savaş, pek çok çatışma gördü. Ama hep barış için var oldu. Şimdi 84 yaşındaki bu barış çınarının gölgesinden sesleniyorum. Artık kan ve gözyaşı görmek, masum insanların feryatlarını duymak istemiyoruz.  Herkes taşıdığı sorumluluğun gereğini yapsın ve akan kan bir an önce dursun! Bu konuda bize düşen görev neyse, şartsız-koşulsuz hazırız! Türkiye’nin hoşgörü kenti İzmir’e de bu yakışır” diyerek son verdi.
 


ZEYBEKÇİ TÖRENİ YARIDA TERK ETTİ
Fuarın açılışını kutlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise “Her gelen nesil bir önceki neslin verdiği bayrağı biraz daha ileriye götürmek istiyor. İzmir’i o bizim çocukluğumuzdaki tüm Ege’nin gitmek istediği, özendikleri geçmişteki günlerine haline getirmek istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye’mize her türlü desteği vereceğiz ve fuarı bizimle dost ülkelerin tamamının katılacağı bir hale getireceğiz. Seneye en az elli ülkenin katılacağı uluslararası fuar özelliğini kazandıracağız. İzmir fuarı bir buluşma noktasıdır. Kütlülerin, ticaretin bir coğrafyanın buluşma noktasıdır. 4 bin yıldır bütün yolların toplandığı bir nokta olmuştur. Tarihin bize gösterdiği bu yolla İzmir’in bir ticaret başkenti haline getireceğiz. İzmir’i sağlık turizmi, bilim, teknoloji, eğitim ve daha birçok alanda başkent haline getireceğiz. İzmir’i Anadolu’nun önemli bir kesişme noktasına koymak istiyoruz. Dünyaya iz bırakan şehirler vardır. Bunların başında İzmir gelir. İzmir ayakta kalan bu şehirlerden birisidir. Bu güzel şehre ve medeniyet kentine hoş geldiniz diyorum” şeklinde konuştu. Bakan Zeybekçi konuşmasının ardından törenden ayrıldı.  

“FUAR ATATÜRK’ÜN EMANETİ”
TOBB Başkan Yardımcısı ve EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, törende  yaptığı konuşmada “İzmir bizim gözbebeğimiz. İzmir Enternasyonal Fuarı da fuarcılık anlamında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanetidir. 1,5 milyon kişi fuarı ziyaret ediyorsa bu önemsenmelidir. Eğitim ülkemizin en öncelikli konularından olmalıdır. Küresel ekonomide teknoloji öne geçmenin en önemli yollarından bir tanesidir. Bugün dünya sanayide 4’üncü devrimi konuşuyor” dedi ve İzmir’in Türkiye’nin modern ve çağdaş yüzü olduğunu aktardı. Yorgancılar son olarak Gaziemir’deki  Fuar İzmir’in kent için önemine değinerek, “İzmir’e yeni bir fuar alanı ve vizyon katan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na ve tüm katkısı olanlara teşekkür ediyorum” dedi.
 
BÖKE’DEN ŞOK EDEN ÇIKIŞ: YATIRIMDA ADALET İSTEDİ
Törende söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke’den ise ilginç bir tepki geldi.Merkezi hükümetin kente yönelik yatırımları ve İzmir’e yönelik politikalarını eleştiren Böke, “İzmir Türkiye’nin incisi, bu bölgenin incisi. Burada 8 bin 500 yıllık bir tarih, benzersiz bir medeniyet var. İzmir Cumhuriyet tarihi boyunca ekonomi politikalarının belirlenmesinde aktif rol oynadı. İzmir bu üretim ile en fazla vergi veren 3’üncü il. Ancak ödenen verginin karşılığını ise alamıyor. 5 milyar lira vergi veriyor ama sadece 1 milyar lira kamu yatırımı alıyor. Yani İzmir 5 veriyor ve 1 alıyor. İzmir kamu yatırımlarında diğer kentlere göre gittikçe geriye düşmüş durumda. Ama İzmir çağdaş, özgür ve üreten kimliği ile gelişmeye devam ediyor. İzmir bunu hak ediyor m? İzmir’deki gençler işsizlikle karşı karşıya kalıyor. İzmir kazanırsa Ege kazanır. Ege kazanırsa Türkiye kazanır” dedi.
 

TOPRAK: İZMİR’İN VE EGE’NİN CAN DAMARI
Törende söz alan İzmir Valisi Mustafa Toprak İEF’nin İzmir’in ve Ege’nin can damarlarından bir tanesi olduğunu söyledi. Toprak ayrıca, fuarın ülke barışına ve dünya barışına önemli katkıları olduğunu kaydederek, organizasyonda emeği geçen Ekonomi Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZFAŞ ve diğer kurumlarına teşekkürlerini sundu.
 


FUARDAN NOTLAR…..
1- Geçtiğimiz yıllarda Fuar Açık Hava Tiyatrosu’nda düzenlenen geçen sene ise İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde yapılan açılış bu yıl ilk kez fuar içi Lozan girişinde yapıldı.
2- Fuarın açılışında Kosta Rika’dan Pakistan’a; Bosna Hersek’ten Sudan’a 15 ülkenin bakan ve bakan yardımcıları katıldı
3- Fuar süresince 32 ülkeden alım heyetleri de ziyaretler gerçekleştirecek.
4- Fuarın partner ülkesi Türkmenistan halk dansları ekibi de açılışa hareketli danslarıyla renk kattı.



5- Onur konuğu il Eskişehir’in Büyükşehir Belediye Başkanı olan Yılmaz Büyükerşen geçirdiği ameliyatlar nedeniyle açılışa katılamazken yerine Başkan Vekili Emre Cenk katıldı
6- Fuarda özel güvenlikten, tanıtım mankenlerine toplam 2 bin personel görev alacak.
7- Fuar boyunca toplam 10 binden fazla resmi ve sivil polis güvenliği sağlayacak
8- Açılışta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Meclis Başkanı İsmet Yılmaz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün kutlama mesajları okundu.
9- Başbakan Ahmet Davutoğlu açılışa kutlama mesajı göndermezken, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun mesajı alkışlarla karşılandı.
10- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci konuşmasının ardından bir şey söylemeden aracına binerek fuardan ayrıldı. Bakan Zeybekciye aracına kadar İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İbüyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu eşlik etti.  
10- Açılış konuşmalarında Zeki Müren’den, Barış Manço’ya, Behçet Uz’dan Ahmet Piriştina ve Cem Karaca’ya kadar pek çok ünlü isim de anıldı.
11- Geçtiğimiz yıl 1.5 milyon vatandaşın geldiği fuarın bu yılki hedefi ise 2 milyon kişi.
12- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve TBMM Başkanı İsmet Yılmaz kutlama mesajı gönderdi. 

GİRİŞ 2.5 LİRA

Ekonomi Bakanlığı himayesinde gerçekleştirilen İEF 16.00- 23.00 saatleri arasında açık kalacak, Fuar Çarşısı'na ise giriş 12.00-23.00 saatleri arasında olacak. Elektronik kart yanı sıra bu yıl ilk kez jetonla giriş uygulanıyor. Elektronik kartı olmayan ziyaretçiler için giriş kapılarına yerleştirilen jeton makinelerinden jeton satın alabilecek. Elektronik kartla girişlerde ücret tam 2.5 lira, öğrenci 1.5 lira jeton ile girişlerde ücret 2.5 lira. Fuarda, kitap sokağı, sağlık sokağı, sanat sokağı yer alıyor. Eğitim temalı fuarda, okul öncesi eğitim kurumlarından üniversitelere, dil kurumlarından dans okullarına kadar birçok kurum ve firma yer alıyor. 

Fuarda 'Sinema Burada' festivali yapılacak, Funda Arar, Kardeş Türküler, Şebnem Ferah, Gökhan Türkmen, Hadise, Mabel Matiz konser verecek. Çocuk tiyatrosu gösterilecek ve kişisel gelişim seminerleri verilecek. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.