Dolar 32,4401
%0.01
Euro 34,8514
%0.32
Altın 2.427,720
%-0.45
Bist-100 9.916,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden önemli proje: 'Engelsiz' sıcacık giysiler

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden önemli proje: 'Engelsiz' sıcacık giysiler

İZMİR Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öncülüğünde sanayi işbirliğiyle gerçekleştirilen Avrupa Birliği projesinde, engellilerin eklem yerlerini ısıtacak ve manyetik alan oluşturacak giysi üretimine başlandı. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden önemli proje

  • Ege Postası
  • 05.07.2015 - 10:45
İZMİR - Proje yürütücülüğünü İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yazgan Bulgun'un üstlendiği çalışmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Ozan Kayacan ve Yrd. Doç. Dr. Özlem Kayacan yer aldı. Çalışmanın Avrupa Birliği Projesi olarak başladığını, Romanya ortaklığıyla sürdürüldüğünü anlatan Prof. Dr. Bulgun, “TÜBİTAK'a projemizi sunduk. Böylelikle kabul edilen Avrupa Birliği projesini TÜBİTAK şemsiyesi altında sürdürüyoruz. Türkiye'den Üniteks firmasının yer aldığı, Romanya'dan da Iasi Üniversitesi ve iki firmanın ortaklığında projemiz 2016 yılında son bulacak" dedi.



Engellilere yönelik giysi tasarımları yaptıklarını, kişiyi soğuk ortamdan koruyacak ve özellikle eklem yerlerine yönelik giysinin belli bölgelerine özel ısı üreten paneller yerleştirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Bulgun, şu bilgileri verdi: 

“Türkiye'de ilk defa böyle bir ürünün üretimini gerçekleştirdik. Engellilerin, özellikle sürekli sabit halde oturmak zorunda olanların belli bölgelerinin daha çok üşüdüğünü incelemelerimiz sonucunda belirledik. Eklem yerlerini ısıtacak ve manyetik alan oluşturacak giysiler ürettik. Öncelikle iletken iplikleri örme kumaşların içerisine yerleştirerek yüzeyler oluşturduk. İletken iplikler, çelik esaslıdır. Bu iletken iplikleri kullanarak örme işlemini gerçekleştirmek Türkiye'de ilk kez gerçekleştiriliyor. Örme işleminin ardından elektronik devre tasarladık. Vücudun sırt, omuz, diz, bel gibi bölgelerine bu ördüğümüz ısıtıcı panelleri denk gelecek şekilde tasarımlarımızı yaptık, giysiye elektronik devreyi ekledik. Böylelikle ısıtma fonksiyonunu sağladık. Kullanıcı istediği zaman ısıtıcı panelleri devreye sokabiliyor. 100'e yakın farklı ürün hazırladık. Firma ortağımız patent almak için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye'den tekstil ve konfeksiyon sektöründeki ilk EURAKA Projesi oldu. Romanya'da da çorap uygulaması yapılıyor."



Özel olarak ürettikleri ipliklerin doğal bir kablo görevini gördüğünü, iletkenlik özelliğine sahip olduğunu aktaran Prof. Dr. Bulgun, kumaşları tekrar tekrar yıkadıklarını, iletkenliğinde değişim olup olmadığını test ettiklerini, bir sorun ile karşılaşmadıklarını da söyledi. Giysinin ısıtma işleminin pilin takılmasıyla devreye alındığını belirten Prof. Dr. Bulgun, yıkama sırasında ısıtıcı devre ve pilin giysiden çıkartılabildiğini bildirdi. Prof. Dr. Bulgun, “100 parçalık özel bir koleksiyon oluştu. Giysiler makinada ya da elde yıkanabiliyor. Pil ve devre için şarj cihazı da geliştirdik. Tekrar ve tekrar şarj edilip kullanılabiliniyor. İletken ipliklerin maliyeti, normalde kullanılan ipliğe göre yüksek. 1 kilogram çelik iletken iplik üretmenin maliyeti 200 Euro. Bu nedenle bir giysinin 75 Türk Lirası civarında satılabileceğini düşünüyoruz" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.