Dolar 32,3624
%0.14
Euro 34,9794
%-0.24
Altın 2.325,770
%0.23
Bist-100 9,11
%0.28

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir, Dünya Gurme Şehirler Ağı'na üye oldu

İzmir, Dünya Gurme Şehirler Ağı'na üye oldu

İZMİR, gastronomi konusunda dünyanın önde gelen 23 kentinin oluşturduğu Dünya Gurme Şehirler Ağı'na (Delice) üye oldu. İzmir'in bu ağa üye olmasını sağlayan anlaşmayı Fransa'nın Lyon Kenti'nde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş imzaladı.

  • Ege Postası
  • 27.01.2015 - 16:51
İZMİR-İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Canlı Hayvan, Kanatlı Hayvan ve Et Ürünleri Grubu Meclis Üyesi Cüneyt Güleç, İTO Canlı Hayvan, Kanatlı Hayvan ve Et Ürünleri Grubu Meclis Üyesi Ahmet Dönmezler, İEÜ Mutfak Sanatları Bölümü Başkan Vekili Yrd. Doç. Dr. Betül Öztürk ile İzmir Ekonomi Üniversitesi Uygulamalı Yönetim Bilimleri Dış İlişkiler Koordinatörü Sırma Güven'den oluşan heyet, merkezi Fransa'nın Lyon Kenti'nde bulunan Delice Ağı'na İzmir'in üye olmasını sağlayacak toplantıya katılmak üzere Lyon'a gitti. Lyon Belediye Sarayı'nda düzenlenen Delice toplantısında ilk olarak üye kentler çalışmaları hakkında bilgi verdi. Daha sonra İzmir'in Delice'ye üye olması nedeniyle düzenlenen imza töreninde konuşan Lyon Belediye Başkan Yardımcısı Dounia Besson, Lyon'un tüm gıda profesyonellerini ve gurme konusunda uzmanları bir araya getiren bir metropol olduğunu, Sirha Fuarı başta olmak üzere pek çok etkinlik düzenlediklerini söyledi. Dounia, “Delice şehirlerimiz mutfak ustalığını, tat eğitimini ve vatandaşlar için iyi yemeği geliştiriyor. Ağın başkanı Lyon Şehri olarak Türk Şehri İzmir'i ağa kabul etmekten gurur duyuyoruz" dedi.

"EKSİKLİĞİMİZ TAMAMLANDI"

Delice Başkanı Jean Michael Daclin de 2007 yılında kurulan Delice ağını geliştirmek için bugüne kadar çok çalıştıklarını ve 4 kıtadan 23 kentin üyeleri olduğunu söyledi. Türkiye'nin bulunduğu coğrafyadan üyeleri olmadığına dikkat çeken Daclin, “Oysa Türkiye'ye giden herkesin buradaki yemeklerle ilgili güzel ve mutlu anıları vardır. Türk mutfağı ünlü bir mutfaktır. Bu nedenle İzmir'in ağımıza katılmasından büyük mutluluk duyuyoruz. İzmir önemli ve güzel yemekleri olan önemli bir kent" dedi. 

SOFRALAR PAYLAŞTIKÇA LEZZETLİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, 8500 yıllık geçmişi, katıldığı ulusal ve uluslararası organizasyonların deneyimi, sıcacık iklimi, doğal güzellikleri ve lezzetli sofraları ile İzmir'in Gurme Kentler Birliği ile buluşmasından mutluluk duyduklarını söyledi. Kocaoğlu, “İzmir hem sağlıklı üretime, hem de sağlıklı tüketime değer veren bir kent. Bu doğrultuda İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, 2006 yılında Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'ne üye olduk. 2009 yılında, sağlıklı beslenme ve obeziteyle mücadele konularını içeren İzmir Şehir Sağlık Rehberi'ni oluşturduk. Belediye hastanesi olan Eşrefpaşa Hastanesi ekibimizle her yıl binlerce kişiye sağlıklı beslenme konusunda eğitimler veriyoruz. Süt Kuzusu Projesi ile İzmir'de yaşayan 0-5 yaş arası yaklaşık 100 bin çocuğun evine ücretsiz olarak sağlıklı, güvenilir, taze süt götürüyoruz. Gluten tüketemeyen hastalar için Kent Ekmek fabrikamızda her gün glutensiz ekmek üretiyoruz. Çiftçilerimizi organik üretim konusunda bilinçlendiriyor, sağlıklı üretim için toprak ve yaprak analiz laboratuarlarımızda ücretsiz analiz imkânı sağlıyoruz. İzmir'in dört bir yanında organik pazarlar kuruyoruz. Böylece yerel üreticiyi sağlıklı ürün arayan tüketici ile aracısız buluşturuyoruz. Gıda fuarımızla, Zeytin ve Zeytinyağı fuarımızla, Şarap fuarımızla, Ekoloji fuarımızla her yıl yüz binlerce profesyonel ziyaretçiyi ağırlıyoruz. Biliyoruz ki, deneyimler paylaştıkça değerli, sofralar paylaştıkça lezzetli. İzmir'de yemek demek binlerce yıl öncesinin sağlık ve lezzet dolu tatlarını deneyimlemek demek. İzmir'de yemek demek, neşeyle, keyifle, dostlarla bir araya gelmek demek. Bu yüzden bu birliktelik, Delice'ye üye olmak bizler için çok değerli" dedi.

ORTA ASYA'DAN ANADOLU'YA TÜRK MUTFAĞI

İTO Yönetim Kurulu Başkanı ve İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş ise Lyon ile ilişkilerinin 2012 yılında başladığını belirterek, Lyon'un en ünlü şeflerinden Joseph Viola'nın ilk olarak İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları Bölümü'nde ders vermeye başladığını söyledi. Daha sonra bu ilişkinin giderek güçlendiğini ve İEÜ öğrencilerinin Lyon'daki restranlarda staj yapmaya başladığını belirten Demirtaş, “İlk olarak 2 şef öğrencimiz Lyon'a geldi. Geçtiğimiz yıl 14 öğrencimiz geldi ve bu yıl ise 24 öğrencimiz gelecek" dedi. Bu ilişkinin güçlenerek İzmir'in Lyon'daki Delice Ağı'na katılmasına dek vardığını belirten Demirtaş, “Bizler Orta Asya'da gelen bir milletimiz. Anadolu'ya yerleşene kadar Avrupa'dan, Ortadoğu'dan, Asya'dan da yemek kültürüne ait değerleri, lezzetleri birlikte getirdik. Bunların hepsi birleşerek eşsiz mutfak kültürümüzü oluşturuyor. Sokak lezzetlerimiz de var, eşsiz yemeklerimiz de. İzmir deyince bunlara mutlaka otlarımızı, deniz ürünlerimizi eklemek gerekiyor. Yemek kültürümüzü bundan sonra Delice Ağı içinde geliştirirken hem deneyimlerimizi diğer kentlere aktaracağız, hem de onların deneyimlerinden yararlanacağız" dedi. İzmir olarak gastronomi kültürünü geliştirmeye ve turizmin bir çeşidi olarak gastronomi turizmini geliştirmeye büyük önem verdiklerini aktaran Demirtaş, Delice Ağı'na üyeliğin bu açıdan da çok önemli olduğunu söyledi. 

Konuşmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İTO Yönetim Kurulu Başkanı ve İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş ile Delice Başkanı Jean Michael Daclin birlikte İzmir'in Delice'ye üyelik belgelerini ve anlaşmayı imzaladı. İzmir Heyeti, Lyon'da ayrıca Avrupa'nın en büyük gıda ve gastronomi fuarlarından Sihra'yı ziyaret edip, incelemelerde bulundu.(DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.