Dolar 32,3677
%0.16
Euro 34,9983
%-0.19
Altın 2.325,820
%0.23
Bist-100 9,09
%0.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İşte muhalefetin 'best of'ları

İşte muhalefetin 'best of'ları

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde üç günlük bütçe maratonu geride kalırken, hafta boyunca gergin olduğu gözlenen ve sinirli tavırları ile dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, muhalefete üç gün üst üste “El insaf” çekti. İZSU, ESHOT ve Büyükşehir Belediyesi’nin toplamda 5 milyar TL’yi bulan bütçelerinin karara bağlandığı meclis toplantılarında AK Parti’den gelen eleştirilerine karşılık veren Kocaoğlu toplam 5 saati geçen üç ayrı oturumda sabır testinden geçti.

  • Ege Postası
  • 27.11.2014 - 13:50
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU ve ESHOT'a, 2015 yılı için, toplam 5 milyar 139 milyon 260 bin TL'lik bütçe hazırlandı. Hafta boyunca süren toplantılarda belediye meclisi onayına sunulan bütçe rakamları birçok önemli yatırım kalemini ve yeni projelerin de müjdesini verirken, CHP ve AK Parti grupları arasında kıran kırana tartışmalar yaşanmasına sebep oldu. Muhalefetten gelen ilginç eleştiriler ve çeşitli söylemler kurumun yol haritasını gölgede bırakırken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki yemekte son bulan bütçe maratonunun ardından bu sefer “El insaf” değil derin bir “Of” çekti. İşte AK Parti’nin son durumu hakkında detaylı bilgi veren eleştiri karnesi…
 
'KOCAOĞLU'NDAN BARIŞ MESAJLARI' HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ... 

DOĞAN ÇED SÜRECİ BAŞLAYAN PROJEYİ YOK SAYDI
Bütçe maratonu sırasında Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’na en sert muhalefeti AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan’ın gösterdiği dikkat çekti. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün verdiği onayın ardından resmen ÇED sürecine giren ve idarenin ÇED dosyası için proje ihalesine çıktığı Yamanlar Katı Atık Bertaraf Tesisiyle ilgili olarak konuşan Doğan, “Bütçemizde Harmandalı çöp tesisinin düzenlenmesi için kaynak ayrıldı ama yeni tesis için işlem yapılmamıştır. İzmir bu çöple yaşamaya ne kadar devam edecekti? Biz sizden artık büyük projeler bekliyoruz” dedi. Doğan’ın bu sözlerine oturumda Kocaoğlu’ndan “Sizin ufkunuz nedir'” yanıtı geldi.
 
“BİZ SİZİN GÖZÜNÜZDEN OLMANIZI İSTEMİYORUZ”
Doğan çöp haricinde, Kocaoğlu’na emeklilik göndermesinde bulunarak, “İzmir’in çok daha iyi yerlere gelmesi gerekir. Özeleştirilerinizi ‘ağlayıp da gözümden mi olayım’ diyerek yapmayın. Biz sizin gözünüzden olmanızı istemiyoruz. Geçenlerde bir ilçeye yaptığınız bir ziyarette ‘bu benim son dönemim’ dediniz. Biz, emekliye ayrılmadan önce adınızla anılacak eser bırakmanızı istiyoruz. Sayın Kocaoğlu’nun görevi bıraktığında hangi proje ile anılacağını merak ediyoruz” şeklindeki çıkışı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan “Ağlayıp da gözümden mi olayım” sözlerini bir deyimdir. Bunu öğrenmediyseniz bilmem. Bunu aldılar lastik gibi sağa, sola sündürdüler. Burası Anadolu… Memlekette 33 medeniyet gelip geçmiş. Hepsinin ruhu var. Ne anlama mı geli? Çaresizlik anlamına gelir. Rahmetin yolları kestiği anlamına gelir. Bilmiyorsanız öğreneceksiniz” cevabıyla karşılık buldu.
 


AFRİKA’DA BİLE AÇIK DURAK YOK
Ulaşımın masaya yatırıldığı ESHOT Genel Müdürlüğü’nün bütçe görüşmelerinde AK Parti’li Meclis Üyesi Ali Kökoğuz’un şu çıkışı gündeme damga vurmuştu: “Afrika’da bile açık durak yokken İzmir’de neden bu kadar ço? Açık duraklar neden kapatılmıyor. O duraklarda oturanlar insan değil m? Akıllı duraktan bahsediyorsunuz. Ne zaman otobüsün geleceğini gösteriyor. Tamamı akıllı durak yapılamaz m? Otobüsler saatinde gelmiyor. Siz ‘vatandaş okuduğunda neden gelmiyor’ diye düşünür mantığı ile mi durakları koymadınız'  Şu memlekette klimasız araç kullanan kalmadı.”
 
'KOCAOĞLU PATLADI: AYIP;İNSAF,HİCAP' HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ....

“İYİ SAATTE OLSUNLAR”
Kocaoğlu’nu güldüren bir diğer diyalog da yine ESHOT zirvesinde yaşandı. AK Parti Bayraklı Meclis üyesi Ali Kökoğuz, ulaşımı eleştirirken metro konusuna değindi. Bunun üzerine Başkan Kocaoğlu, “O işi karıştırma bitti. Senin haberin yok mu'” dedi. Kökoğuz’un, “Sizin Fahrettin Altay’dan sonrası için bir çalışma olduğundan haberiniz var mı” şeklindeki sorusuna Başkan Kocaoğlu’nun verdiği  “Tamam bir şey demiyorum. İyi saatte olsunlar” ifadeleri salonda uzun süren gülüşmelere yol açtı.
 
KÖKOĞUZ 1984’ÜN FATURASINI KOCAOĞLU’NA KESTİ
Kökoğuz’un ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin, 1984 yılında kamulaştırmadan yol ve çevre düzenlemesi yaptığı gerekçesi ile davaya konu olan Ziraat Bankası arazisini ve söz konusu bölgeye ödenen 42 milyon TL’yi meclis gündemine taşıması da kriz yarattı. Ali Kökoğuz, olayın faturasını Aziz Kocaoğlu’na keserken,  “Siz kamulaştırma yapmıyor ama vatandaşın malına el atıyorsunuz. Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda vatandaşın arazisine tecavüz ettiniz. Ziraat Bankası’nın arazisine önce yolu yapıyorsunuz ardından ‘kamulaştırma’ parası veriyorsunuz” sözleri CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan, “Ziraat Bankası bize o araziyi sattı. Siz halen konuşuyorsunuz” diyerek salonu terk etmesine yol açtı. Gerginliğin ardından açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, “Ziraat Bankası İzmir’de belediyeden 42 milyon TL para aldı. Aynı banka arazisini İstanbul’da Taksim Meydanı’nda ise Kasımpaşa Spor Kulübü’ne otopark olarak verdi. Adalet mülkün temelidir. Adaletli olacaksınız” dedi.
 


KALYONCU KAĞIT ÜSTÜNDE GERGİNLİK ÇIKARDI
Yüne son toplantıda söz alan AK Parti’li Nazmi Kalyoncu da Kocaoğlu’na yüklendi. Kalyoncu, elindeki yazılı metinde yazan ifadeleri okurken Kocaoğlu’na hitaben “Siz ortamı geriyorsunuz, başkanlık makamınızın gereği olarak sinirlenmenize gerek yok” dedi. Bunun üzerine Kocaoğlu, “Ortada kızan yok. Sakin sakin dinliyoruz. Sataşanları susturuyoruz. İşin yanlışı, siz yazılı metinden okuyorsunuz. Mecliste tartışma çıkmadan siz yazılı metinden bakıyorsunuz. Olmayan bir şeyi yazmış, kurgulamış oluyorsunuz. Bu nasıl mantıktır. Böyle şey olmaz” demişti. Diğer yandan, konuşması sırasında basına da üstü kapalı eleştiri getiren Kalyoncu’nun, bazı yayın organlarının Kocaoğlu’na taraf olmak ve muhalefeti görmezden gelmekle itham etmesi de salondaki meclis üyelerinin tepkisini topladı.
 


İLÇELERİN BORCU DA BÜYÜKŞEHİR’E
CHP ve MHP’nin kabul oyu verdiği bütçe taslağı görüşüldüğü sırada bir diğer ilginç çıkışlın altına imza atan AK Parti Meclis Üyesi Hakkı Durmaz tarafından yeni bağlanan belediyelerden gelen borçların Büyükşehir borcu gibi gösterilmesine de Başkan Kocaoğlu’ndan tepki geldi. AK Partili Meclis Üyesi Hakkı Durmaz’a kızan Kocaoğlu, “Ayıp ya… İnsaf dinin yarısı. Onu da kaybettiniz. Size yakışmıyor. Hicap duyuyorum. İlçelerden yeni devraldığımız borçlar var. Biz hep birlikte bu kenti yönetiyoruz. Yeni gelen borçlar için ‘borç var’ derseniz olmaz” ifadelerini kullandı.
 
“İZSU İZMİRLİYE PAHALIYA SU SATIYOR”
Geçtiğimiz aylarda AK Parti’nin “Zorla ve zorbalıkla para toplandığı” iddiası ile eleştirdiği İZSU Genel Müdürlüğü’nün bütçe görüşmelerinde söz alan Grup Başkanvekili Bilal Doğan, “Kişi başına düşen yeşil alan miktarı İstanbul’dan az durumda. İzmir’de bu rakam 5,13 iken, İstanbul’da 6,44, Ankara’da ise 18 metrekaredir. Belediyelerimiz park ve bahçeleri sulayamıyor, su faturaları yüksek. İZSU İzmirliye pahalı su satmaktadır” şeklindeki sözlerine Kocaoğlu yerine CHP’li meclis üyesi Hatice Tatlı’dan geldi. “Tarifeler çok yüksek olduğundan parklar ve bahçeler sulanamıyor” eleştirilerine yanıt veren CHP’li meclis üyesi Hatice Tatlı, Ankara ve İstanbul’da fiyatlara dikkat çekerek, “Uygulanan tarifeler dahilinde suyun metreküp fiyatına Ankara’da 4,12 TL, İstanbul’da ise 4,21 TL alınmaktadır. Parkların sulanmasında alınan ücret ise İzmir’de 3,66 TL’dir. Biz Ankara ve İstanbul’dan çok daha ucuz fiyata su kullanmaktayız” dedi ve İzmir’de su fiyatlarının diğer büyükşehirlere oranla daha ucuz olduğunu belirtti.
 
GEMİLER NEREDE'
Öte yandan, İZSU Genel Kurulu sırasında bazı AK Parti’li meclis üyelerinin körfez temizliği için satın alınan iki geminin akıbetini sormasına da sinirlenen Kocaoğlu, “Gelin birlikte gidip bakalım” yanıtını verdi. Kamuoyunda “yüzülebilir körfez projesi” olarak da bilinen İzmir Limanı ve Körfez Temizliği ile Rehabilitasyonu Projesi hakkında sıkça dile getirdiği sitemlerini yineleyen Kocoağlu şöyle konuştu: “Meltem ve İmbat gemileri geldikleri günden itibaren çalışmakta… Ragıp Paşa Dalyanı’nda kullanıldı ve şu anda ikisi birden Homa Dalyanı’nda çalışmaktadır. Görmek isteyen arkadaşlar orada dere ıslahı ve rehabilite çalışmalarında nasıl çalıştıklarını gidip görebilirler. Gerekirse biz hep beraber gideriz.”
 


AK PARTİ’DEN TAŞERON KARŞITI MESAJ
Mecliste bir diğer hararetli tartışma da ESHOT bütçesi karara bağlanırken yaşandı. AK Parti’li Bilal Doğan’ın “Eşit işe eşit ücret” söylemini kullanarak İzmir’de belediyenin ulaşım hizmetlerinde görev yapan hat şoförlerinin eşit ücret alması gerektiğini ve sözleşmeli personelin kadroya alınmasına yönelik önerisi de sert karşılık buldu. Geçtiğimiz aylarda taşerona karşı düzenlenen eylemlerde sendikanın sayısız destek talebine karşılık sessiz kalan AK Parti’li isimlerin eleştirilerine yanıt veren Başkan Kocaoğlu, “Bu sözleri söylediğiniz için sizlerle gurur duyuyorum. İnşallah bu sözlerinizi Ankara da duyar. Taşeron kullanmak, eşit ücret ayrı şeydir. Taşeronun hep karşısında olduk, savunmadık. Siz bu sözleri taşeronu kaldıran bir belediye başkanına söylüyorsunuz. Taşeron sistemi artık bitsin. Bu insanlık dışı bir sistemdir. Yasası, dayanağı yok. Ses çıkartılmadığı için bu sistemi çalıştırıyoruz.” dedi. Kocaoğlu’nun yanı sıra taşeron karşıtı mesajlar veren AK Partili meclis üyelerine bir  teşekkür de CHP’li meclis üyesi Hatice Tatlı’dan gelirken, “Bu sözleri AK Partili arkadaşlardan duymak hayret verici. Umarız  emekten yana tavrınız devam eder” şeklinde konuşmuştu. 
 
“YİNE ALIR GÖTÜRÜRLER MAHKEMEYE”
AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan’ın belediyenin yetkisi dışında ücret topladığını dile getirdiği “Belediye ruhsat harcı dışında başka ücret alamaz. Vatandaşlarımızdan kanunsuz para toplama anlayışından vazgeçilmelidir” sözlerine de şaka ile karşılık veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bu kadar suç işliyorsak ne işimiz var burada… Yine mahkemeye alır götürürler bizi. Eğer bir sorun varsa mahkemeye gidilir ve çıkan sonuca göre gereken yapılır. Biz bu kadar kanunsuz iş yaparsak alır giderler bizi merkeze. Bu ücretler tüm belediyelerde aynı şekilde alınmaktadır” şeklinde yanıt verdi.
 


“HEPBİRLİKTE MANİSA’YA GİDECEĞİZ”
Üç günlük meclis mesaisin en unutulmaz anı ise yine Kocaoğlu’nun sözleri sonrasında yaşandı. AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan’ın 15 dakikayı bulan eleştiri yağmuru sırasında sinirlenerek müdahalede bulunan ve sözünü kesen CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan’a kızan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Aydoğan’ın “Ben kendi kendime konuşuyorum. Tamam bir şey demedim” yanıtını da “Konuşamazsınız kendi kendinize. O zaman Manisa’ya gitmek gerekir. Böyle zırvalarsak hep birlikte Manisa’ya gideceğiz” ifadelerini kullandı.
 
ÇAKAR’DAN BU SEFER KABUL OYU
Diğer yandan, mecliste tüm bu tartışmalar sürerken ve fırtınalar koparken, geçtiğimiz yıllarda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na oldukça sert eleştiriler getiren, çoğu zaman da kıran kırana tartışan eski AK Parti’li Meclis Üyesi Bağımsız üye Kenan Çakar’ın ise gelişmeleri çoğu zaman gülerek izlediği ve sessiz kaldığı dikkat çekti. Çakar bütçeler onaya sunulduğunda CHP’nin yanında yer alarak kabul oyu verdi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.