Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İşte İzmir'in 2019 almanağı

İşte İzmir'in 2019 almanağı

2019’da İzmir gündemine damga vuran gelişmeleri sizler için topladık… Seçim, yangın, kayyum...

  • Ege Postası
  • 31.12.2019 - 15:52

EGEPOSTASI - 2019’da Dünya ve Türkiye’de olduğu gibi İzmir’de pek çok önemli gelişmeler yaşandı. İzmir’de yerel yönetim değişti. Aziz Kocaoğlu’nun yerine, AK Partili Nihat Zeybekci’ye fark atan CHP’li Tunç Soyer İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. 

Ağustos ayında yaşanan büyük İzmir yangınında Karşıyaka ilçesi büyüklüğünde ormanımız yandı. Başlatılan #OrmanİzmirKampanyası Türkiye çapında geniş yankı uyandırdı. Kampanyanın ardından İzmir’de adeta bir fidan dikme yarışı başladı.

2019’da Türkiye siyasetinde uzunca yıldır rastlanmayan seçim ittifakları yaşandı. İzmir’de Millet İttfakı ve Cumhur İttifakı şeklinde gidilen seçim sonrası AK Parti ve MHP cephesi 5 ilçe belediyesini kazanırken, CHP ve İyi Parti, HDP’nin ‘kapalı’ desteğiyle 25 ilçe ve Büyükşehir Belediyesi’nde seçimi kazandı.

5 dönem İzmir İl Başkanlığı yapan Kemal Karataş, Başkan Soyer’e sosyal medyadan yaptığı ağır eleştireler sonrası CHP’den ihraç edilirken, İki dönem Bayraklı’nın Belediye Başkanlığını yapan Hasan Karabağ 31 Mart seçimleri öncesi Bayraklı’nın CHP’li aday adaylarına hakaret ettiği için Partiden İhraç edildi.

2019 en flaş olayı ise Aralık’ta yaşandı. CHP’nin Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz FETÖ/PYD soruşturması kapsamından tutuklanarak cezaevine kondu. İzmir tarihinde ilk kez bir belediyeye kayyum atandı. Urla Kaymakamı Önder Can İçişleri Bakanlığı tarafından belediye başkanı olarak atandı.

İzmir’de neredeyse tüm yıl boyunca Konak Pasaport’ta yapılması planlanan ve 2008’de imar planlarına işlenen gökdelen projesi tartışıldı. Abdul Batur’un Konak Belediye Başkanı olması sonrası ruhsatını iptal etmek istediği projeyle ilgili olarak Tunç Soyer’de önce iptal isterken, daha sonra TV35’e katıldığı programda 1990’lı yıllarda yapılan Hilton İzmir’in yüksek olmayacak projeye karşı olmadığın söyledi.

İşte 2019’un İzmir’de öne çıkan gelişmeleri…

OCAK
16 Ocak: İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu  yaptığı açıklamada aday olmayacağını açıklamasına rağmen CHP tarafından bir aday belirlenmemesi üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile adaylığı üzerine tekrar görüşüp aday olduğunu açıkladı.

ŞUBAT
19 Şubat: TBMM Başkanı ve İzmir Milletvekili  Binali Yıldırım, AKP'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olabilmek için istifa dilekçesini TBMM Başkanlığı'na sundu. Yıldırım, sabah 09.00'da yeni başkan seçilinceye kadar görevini Celal Adan'a devretti.


28 Şubat: İzmir Balçova Belediye Başkanı olan ve CHP'den bir kez daha aday başvurusunda bulunan Mehmet Ali Çalkaya'nın adaylığını "Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği gerekçesiyle aldığı 11 ay 20 gün hapis cezası" sebebiyle düşürdü.Çalkaya yerine Mart ayında eşi Fatma Çalkaya aday gösterildi ve seçimi kazandı.


MART
20 Mart: CHP İzmir İl eski Sekreteri Yücel Özen akciğer kanseri tedavisi gördüğü Ege Üniversitesi hastanesinde 61 yaşında hayatını kaybetti.


31 Mart:  31 Mart  yerel seçimlerinde Türkiye genelinde partiler seçime ittifakla gitti. Ak Parti ve MHP Cumhur İttifakını buna karşılık CHP ve İYİ Parti de Millet İttifakını oluşturdu. Yerelde CHP yüzde 58,1  oy alırken Ak Parti yüzde 38,69 oy aldı.
CHP Büyükşehir ve 24 ilçeyi kendi adayıyla kazanırken Tire’de ise CHP’nin ittifak kapsamında desteklediği İYİ Parti adayı seçimi aldı. MHP Aliğa'da seçimi kazanırken Ak Parti ise Kiraz, Kınık, Bayındır ve Bergama’da seçimi kazandı.

NİSAN


8 Nisan: 31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 58 oy oranı ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen Tunç Soyer mazbatasını aldı.



9 Nisan:
İlk ziyaret en düşük aldığı köye 
31 Mart yerel seçimleri sonucunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Tunç Soyer, seçim öncesinde verdiği söz uyarınca ilk ziyaretini en düşük oyu aldığı yere yaptı. Soyer, Kiraz ilçesi Dokuzlar Mahallesi halkı ile buluştu, beklenti ve önerilerini dinledi.

16 Nisan:İzmir’in Konak ilçesi Alsancak semtinde bulunan Tarihi Elektrik Fabrikası için Ankara’da ihale yapıldı. Satış ihalesine katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi, fabrikayı 35 milyon liraya satın aldı.

16 Nisan: AK Parti İzmir İl Başkanı belli oldu. Aydın Şengül'ün İl Başkanlığı görevinden istifa etmesinin ardından AK Parti Genel Merkezi’nin yaptığı değerlendirmeler sonucunda İzmir eski Milletvekili Kerem Ali Sürekli, yeni il başkanı olarak atandı.

26 Nisan: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ilk 100 gün projelerinden biri olan “Baykuş Seferleri” hayata geçti.Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı Halk Ulaşım Seferberliği’nin birinci adımı olan Baykuş uygulamasıyla otobüslere ek olarak vapur, tramvay ve metroda da gece toplu ulaşım imkanı başladı.


29 Nisan: Halk Ulaşım Seferberliği’nin ikinci ayağı olan “Halk Taşıt” uygulaması kapsamında sabah 06.00-07.00, akşam 19.00-20.00 saatleri arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı tüm toplu ulaşım araçları yolcularını yüzde 50 indirimli yeni tarifeden taşımaya başladı.


MAYIS



5 Mayıs:
TFF 2. Lig Kırmızı Grup'ta 68 puanla şampiyon olarak tarihinde ilk kez Spor Toto 1. Lig'e yükselen Menemen Belediyespor, kupayı kaldırdı.
 


31 Mayıs:
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı’ndaki ‘Rehabilitasyon Çalışmaları ve Atıklardan Elektrik Üretimi’ sağlayacak projenin tanıtım toplantısına katıldı.


TEMMUZ

12 Temmuz: Toplu ulaşım projesi Buca Metrosu yatırım programına alındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, önümüzdeki yıl inşaat çalışmalarına başlayıp, beş yıl içinde Buca Metrosu'nu hizmete açmayı hedeflediklerini söyledi.


20 Temmuz: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kadifekale’de Pagos Üretici Pazarı’nın açılışını gerçekleştirdi.



23 Temmuz:
İzmir'de, tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Hastanesi'nde yaşamını yitiren eski bakanlardan Işılay Saygın için ilk olarak devlet töreni yapıldı. Siyasi parti temsilcileri, eski bakanlar ve sevenlerinin katıldığı törende, Işılay Saygın'ın hizmetleri anlatıldı.Cenaze namazının ardından,toprağa verildi.


AĞUSTOS



4 Ağustos:
İstanbul ile İzmir arasındaki yolculuk süresini 3,5 saate indiren otoyolun tamamlanan 192 kilometrelik bölümü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı.

18 Ağustos:   18 Ağustos’ta başlayan ve 3 gün sonunda kontrol altına alınabilen orman yangınları yaşandı. Karabağlar, Menderes ve Seferihisar’ı etkileyen yangında toplamda 5 bin hektarın üzerinde alan yandı.Yangın sonrası fidan kampanyaları başlatıldı.

Güzel Sanatlar Fakültesi taşındı
Kentte uzun süre kamuoyunu meşgul eden ve tartışılan İzmir’in Narlıdere ilçesinde bulunan Güzel Sanatlar Fakültesi binasının depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle taşınmasına karar verildi. Buca’nın Tınaztepe ilçesindeki yerleşkeye taşınma kararı öğrencilerin tepkisine yol açtı.Fakülte Ağustosun son günlerinde taşınmaya başlandı.


EYLÜL


6 Eylül:
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 88. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın açılış törenine katılmak için İzmir'e geldi


EKİM


29 Ekim:
İzmir'in Ödemiş ilçesinde, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında 2 bin gönüllünün katılımıyla düzenlenen etkinlikte 7 aylık bebeğiyle birlikte katılarak zeybek oynayan Ece Hekim  görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasının ardından ilgi odağı oldu.


29 Ekim:
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Şirince mahallesindeki etkinliğe katılan Efes Selçuk’un ilk kadın Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, eski Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür ve yakın çevresi tarafından sözlü ve fiziksel saldırıya uğradı.


30 Ekim: İzmir'de yapımı sürdürülen 96 kilometrelik Kuzey Ege Otoyolu'nun 91 kilometrelik bölümü, hizmete açıldı. 


KASIM


4 Kasım:
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark’ın iyileştirilme çalışmalarında önemli bir adım olarak gördüğü tahliye işlemlerine başladı. Kültürpark içinde yer alan dokuz yapının "fuzuli işgalci" konumundaki kiracıları mahkeme kararıyla tahliye edildi.


5 Kasım: İzmir Büyükşehir Belediyesi ata tohumu karakılçık buğdayının üretimini İzmir’de yeniden hayata geçirdi. İzmir'de bir çiftçinin evinde sakladığı Anadolu'nun en eski buğday çeşitlerinden karakılçığın çimlendirilerek çoğaltılması sonucu elde edilen tohumlar, yaklaşık 500 dönüm araziye ekildi. Buğday üreticilerine destek sağlayacak projede tarlaya ilk tohumları İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer serpti.

8 Kasım: Ünlü yazar, yönetmen ve tiyatro sanatçısı Prof. Dr. Özdemir Nutku yoğun bakımda yattığı hastanede hayata veda etti.Nutku için 10 Kasım’da  uğurlama töreni düzenlendi


11 Kasım:
CHP’de 5 dönem il başkanlı yapan Hasan Karataş partiden ihraç edildi.


12 Kasım:
İzmir'de raylı toplu taşımanın  ayaklarından biri olan tramvayın Çiğli'ye uzatılması konusunda proje, Ankara’da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün nihai onayına sunuldu.

20 Kasım:  CHP’li Hasan Karabağ hakkında 31 Mart yerel seçimleri aday belirleme sürecinde yaptığı açıklamalar nedeniyle oy birliği ile alınan kararla partiden ihraç edildi.


21 Kasım: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kurucu üye olduğu Sosyal Demokrat Kamu İşverenler Sendikası’nın (SODEMSEN) ilk genel kurulu İzmir’de yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sendikanın Yönetim Kurulu Başkanı seçilirken, İzmir’deki altı ilçe belediye başkanı da yönetimde yer aldı. Tunç Soyer ayrıca Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği'nin (SODEM) de Yönetim Kurulu Başkanı seçildi.



23 Kasım: İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce,geçtiğimiz Mayıs ayında temeli atılan  Harmandalı Düzenli Atık Depolama Sahası'nda elektrik üretmek için yapılan Biyogaz Tesisi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katıldığı törenle hizmete açıldı.
 

28 Kasım: İzmir'in Konak ilçesinde, bir şirket, planları üç kez mahkemeden dönen 250 metre uzunluğunda 60 katlı gökdelen inşaatı için ruhsat alarak, çalışmalara başladı.


ARALIK

15 Aralık: Şili'de feminist örgüt Las Tesis'in kadına yönelik cinsel saldırı, istismar ve şiddeti protesto için başlattığı danslı protestoya, İzmir'de bir grup kadın da destek verdi.Haklarında gözaltına kararı verilen 25 kadın, emniyetteki ifadelerinden sonra serbest bırakıldı.


17 Aralık: Urla Belediye Başkanı CHP'li İbrahim Burak Oğuz, Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) üst düzey yöneticileri ile telefonda irtibat kurduğu gerekçesiyle tutuklandı.Sonrasında Urla kaymakamı Önder Can kayyum olarak atandı.
22 Aralık: Tahtalı Barajı isale hattındaki dev borunun dün gece patlamasıyla meydana gelen arıza nedeniyle 3 büyük ilçesinde(Buca,Karabağlar ve Gaziemir) su kesintisi yaşandı.Su kesintisinden Konak ve Bornova ilçelerinin de etkilendi.Büyükşehir Belediyesi Ak Parti cephesinden tepkiler aldı.

23 Aralık: Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi (JSGA) Başkanlığı Araştırma Merkezleri Müdürlüğü'nce hazırlanan rapora göre, 2008- 2017 yılları arasında, jandarmanın sorumluluk bölgesinde 687 kadın öldürüldü, illerin başında ise 26 kadın cinayetiyle İzmir bulunuyor.

30 Aralık:Torbalı’da çifte cinayet
 Yılın son günlerinde Torbalı çifte cinayetle sarsıldı.Torbalı'da, İlçe Sağlık Müdürü Fuat Mehmet Park evinin önünde tartıştığı Enver Yıldız tarafından tabancayla vurularak, öldürüldü. Saldırgan Yıldız, bundan 20 dakika sonra, Torbalı Devlet Hastanesi'nde görevli Dr. Harun Gülcemal'in evine giderek, eşi Hatice Gülcemal'i vurarak öldürdü. Saldırgan, Dr. Harun Gülcemal'i öldürmekle tehdit ederek götürdüğü banka ATM'sinden para çektirdikten sonra kaçtı. Daha sonra katil zanlısı, çıkan çatışmada bir polis memurunu da başından vurarak ağır yaraladı. Çifte cinayetin katil zanlısı Enver Yıldız saklandığı evde yaralı olarak yakalandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.