Dolar 32,2768
%0.01
Euro 35,0759
%-0.03
Altın 2.466,910
%0.03
Bist-100 10.320,00
%1.59

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İşte İzmir'in 2018 almanağı

İşte İzmir'in 2018 almanağı

Ulusal ve yerel gündemde yer alan seçimler, istifalar, atamalar, sosyal ve kültürel yenilikler, tartışmalar, heyecanlar... 2018 yılı boyunca kent halkını yakından ilgilendiren ve EGEPOSTASI’nda da yer bulan birçok olay meydana geldi. Yıl içinde; yoğun geçen bir seçimin ardından yenisinin hazırlıkları başladı, istifalar ve atamalar gerçekleşti, spor ve kültürel hayatta heyecanlandıran haberler ajanslara düştü. İşte 1 yıl böyle geçti...

  • Ege Postası
  • 31.12.2018 - 13:32

İşte, 2018 yılında İzmir gündemine dair hatıralarda kalanlar:

8 OCAK - DENİZ YÜCEL CHP İZMİR İL BAŞKANI OLDU

Cumhuriyet Halk Partisi 36’ncı İzmir İl Olağan Kongresi, Celal Atik Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleşti. Zaman zaman gerilim yükseldiği kongrede Utku Gümrükçü ile yarışan Deniz Yücel, 355 oyla CHP İzmir İl Başkanı oldu. Gümrükçü ise 234 oyda kaldı.

18 OCAK – KORDON’DA KARA İLE DENİZ BİRLEŞTİ

İzmir’de hızı 100 kilometreyi bulan fırtına sonucu deniz kabararak kara ile birleşti. Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda deniz taştı, cadde ve sokakları doldururken ev ve işyerlerini su bastı.

Aliağa'da bir gemi ise sürüklenerek karaya oturdu. Sahil boyunca çeşitli ilçelerde ağaçlar devrildi, insanlar ve hayvanlar sokaklarda mahsur kaldı.

15 ŞUBAT – AK PARTİ İZMİR İL BAŞKANI AYDIN ŞENGÜL OLDU

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından AK Parti İzmir İl Başkanlığına atanan AK Parti İzmir eski Milletvekili Aydın Şengül, görevini Bülent Delican’dan devraldı.

15 ŞUBAT - İZBAN'DA ARTI PARA DÖNEMİ

İzmir'de, Aliağa ile Selçuk ilçeleri arasında, 136 kilometrelik hat uzunluğuna ulaşan İZBAN'da 15 Şubat'tan 'Artı Para' adı verilen yeni bir uygulamaya başlandı.

Yolcuların gittikleri yol kadar ücret ödeyecekleri belirtildi. Yeni uygulamada yolcular, 25 kilometreye kadar olan seyahatlerini yine 2.86 TL ödeyerek yapacak. Seyahat 25 kilometreden fazlaysa, tam biletlerden kilometre başına 7 kuruş, öğretmenlerden 5 kuruş, öğrenci ve 60 yaş biletlerinden ise 4 kuruş tahsil edilerek blokaj kaldırılacak.

6 MART - KOCAOĞLU BAŞKANLAR TURUNDA

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP, MHP ve İyi Parti İzmir il başkanlarını ziyaret ederek Ankara'dan onay bekleyen projelere ilişkin CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, dönemin MHP İl Başkanı Necat Karataş ve dönemin İYİ Parti İl Başkanı Yıldırım Ulupınar'a birer dosya verdi. Ziyaretlerde İzmir için işbirliği ve diyalog mesajları ortaya çıktı.

Kocaoğlu'nun AK Parti ziyaretini ise İl Başkanı Aydın Şengül'ün Ankara programı nedeniyle daha sonra gerçekleştirdi.İl Başkanı Aydın Şengül makamında ağırladığı Kocaoğlu’na kentteki AK Partili belediyelerin projeleriyle ilgili dosyasını iletti.

24 MART – KONAK TRAMVAYI SEFERLERE BAŞLADI

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Fahrettin Altay ile Halkapınar arasında 19 durakla hizmet verecek Konak Tramvayı’nı 24 Mart’ta hizmete açtı. Tramvay; metro, banliyö, otobüs ve deniz ulaşımıyla entegre bir şekilde hizmet verirken ilk seferlerini 45 gün boyunca ücretsiz olarak gerçekleştirdi.

27 MART - GİTTİĞİN KADAR ÖDE DÖNEMİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, İZBAN'daki "Gittiğin kadar öde" uygulamasını 2 Nisan 2018 Pazartesi gününden itibaren pilot bölge olarak seçilen Seferihisar'da başlatıyor. Yeni uygulama sayesinde kısa mesafe yolculuk yapanlar, gitmedikleri mesafenin ücretini geri alarak daha uygun fiyatlı yolculuk yapmış olacak. Vatandaşlar ilk 15 kilometre için 2,50 TL, sonraki her kilometre için ise 10 kuruş ödemeye başladı.

9 NİSAN – İZTO’DA 26 YILLIK EKREM DEMİRTAŞ SALTANATI SON BULDU

26 yıl boyunca İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu başkanlığı görevini sürdüren Ekrem Demirtaş’ın 9 Nisan 2018’de yapılan İzmir Ticaret Odası 11. Yönetim Kurulu seçimlerinde adaylığını çekmesiyle başkanlığa; tek aday olan Mahmut Özgener geldi.

16 NİSAN - TİRE STADI'NI KILIÇDAROĞLU AÇTI

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin maliyetinin yüzde 75'ini, Tire Belediyesi'nin ise yüzde 25'ini karşıladığı Tire Stadı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun katıldığı törenle açıldı. Yaklaşık 64 milyon TL'ye mal olan stadın ilk santrasını da CHP Lideri yaptı.

5 MAYIS – ŞAMPİYON ALTAY, TFF’DE 1. LİG’E YÜKSELDİ

Türkiye Futbol Federasyonu 2. Lig Beyaz Grup’ta yer alan Altay evinde, lider Gümüşhanespor'u ağırladı. Siyah-beyazlılar konuk ekibi 3-0 mağlup ederek 7 yıl aranın ardından Spor Toto 1. Lig'e yükseldi.

12 MAYIS – TARTIŞMALI KARŞIYAKA ANITI AÇILDI

Karşıyaka Belediyesi’nin 2017 yılında başlattığı, hakkında ağır hasarlı raporu verilen Anayasa Meydanı’ndaki “Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı”nın yenilenme süreci, şehirde tartışma konusu oldu. Birçok kişi anıtın yıkılacak olmasına karşı belediyeye dava açtı, Başkan Akpınar ve belediye görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu. İzmir 5'nci İdare Mahkemesi, yıkım işleminde hukuka aykırılık bulunmadığına kararı verdi.

12 Mayıs 2018’de yeni hali halka açılan anıta Ekim ayında, Avrupa’dan Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri kapsamında iki ödül verildi.

24 HAZİRAN – GENEL SEÇİMDE İZMİR’DEN YENİ İSİMLER

24 Haziran Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekilli Genel Seçimlerinde İzmir’de 16 yeni isim milletvekili seçildi. İzmir’de AK Parti 8, CHP 14, HDP, İYİ Parti ve MHP ise ikişer milletvekili çıkardı. 

CHP’de Kani Beko, Sevda Erdan Kılıç, Mahir Polat, Bedri Serter, Mehmet Ali Çelebi, Ednan Arslan; AK Parti’den Necip Nasır, Fehmi Alpay Özalan, Yaşar Kıkpınar, Cemal Bekle; İYİ Parti’de Müsavat Dervişoğlu ve Aytun Çıray; MHP’de Hasan Kalyoncu ve Tamer Osmanağaoğlu; HDP’de ise Serpil Kemalbay ve Murat Çepni İzmir’in Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ilk kez giren İzmir Milletvekilleri oldu.

10 TEMMUZ – YENİ SİSTEMİN İLK TARIM VE ORMAN BAKANI: BEKİR PAKDEMİRLİ

İzmir'de 24 Haziran seçimlerinde AK Parti'den aday adayı olan ancak aday listesine giremeyen Bekir Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kabinesinde Tarım ve Orman Bakanlığı görevine getirildi.

16 TEMMUZ - CHP'DE İMZA HAREKETİ BAŞLADI

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili seçimleri sonrasında CHP Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin seçimleri partinin 8 puan önünde tamamlamasıyla birlikte Cumhuriyet Halk Partisi’nde genel başkan değişimli kurultay tartışmaları başladı.

Genel Merkezin gündemimizde "kurultay yok" açıklaması üzerine parti içi muhalefet kurultayın toplanması için imza toplama sürecine girdi. 15 gün boyunca hem Türkiye'de hem de İzmir'de kurultay için gerekli olan 624 imzayı toplayabilmek için çalışıldı. Süreç sonunda toplanan imzalar Genel Merkeze teslim edildi. 3 Ağustos'ta Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, kurultay için gerekli olan imza sayısının toplanamadığını imzacıların 605 imzada kaldığını açıkladı. 

19 TEMMUZ - ALİAĞA’DA YÜZLERCE İŞÇİ ZEHİRLENDİ

Aliağa ilçesindeki bir sanayi tesisinde çalışan yaklaşık 700 işçi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanelere kaldırıldı. Daha sonra İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur, hastanelerde tedavi edilen işçi sayısının 2 bin 600 olduğunu belirterek, "Bu işçiler, evvelki gün akşam ve dün gün boyunca hastaneye kaldırılanlar. Bunların yaklaşık bin 300'üne serum verildi, büyük çoğunluğu da taburcu edildi" dedi.

2 AĞUSTOS – KOCAOĞLU İLE ŞENGÜL’ÜN BAŞKENT ÇIKARMASI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, uzun süredir Bakanlıklar tarafından onay verilmeyen yatırım ve projelerin tamamlanması için AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül’ün de katıldığı bir ekip ile beraber Ankara’ya gitti. Çevre ve Şehircilik Bakanı, Tarım ve Orman Bakanı ve Karayolları Genel Müdürü ile görüşen Kocaoğlu Bakanlarla Mavişehir’e vapur iskelesi yapılması, Urla vapur seferlerinin başlayabilmesi için gerekli alan tahsisinin yapılması, İnciraltı’nın planlaması, Tarımsal İhtisas Alanı, bazı tahsis talepleri ve Gördes Barajı gibi projeleri konuşuldu.

Başkan Kocaoğlu, AK Partili Şengül’e teşekkür ederek “Kazanan İzmir oldu” dedi.

20 AĞUSTOS – RAHMEH’TEKİ HAYVANLAR NEREDE'

20 Ağustos’ta Hayvan Hakları Federasyonu'nun (HAYTAP) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla şarbonlu olduğu gündeme gelen ve 4 bin 500 hayvan taşıyan “Rahmeh” adlı Panama bandıralı gemi hakkında Tarım ve Orman Bakanlığı bir açıklama yayımladı. Bakanlık, şarbon iddialarını reddederken geminin İspanya’ya geçeceğini duyurmuştu.

Bunun ardından 6 Eylül’de İstanbul Ahırkapı’dan ayrılıp Akdeniz’e açılan gemi, Doğu Akdeniz’de dört gün bekledikten sonra İzmir Çeşme’de demirledi. Bakanlık bu kez geminin motor arızası sebebiyle Çeşme’ye demirlediğini söyledi. Rahmeh adlı gemi 14 Eylül’de Türkiye’yi terk etti. Geminin taşıdığı hayvanlara ne olduğu ise sır olarak kaldı.

20 AĞUSTOS – CESUR BOĞA FERDİNAND

Kurban Bayramı’nın arefe günü kesilecekken Rize’den kaçan boğa Ferdinand, Karadeniz’de yüzerek Trabzon’a kadar gitti. Bayramın 3. günü bulunan Ferdinand’ı şarkıcı Haluk Levent, sahibinde para vererek kesilmekten kurtardı ve İzmir Kemalpaşa’da bulunan Türkiye’nin ilk ve tek kurtarılmış hayvanlar barınağı Angels Farm Sanctuary’ye götürdü.

1 EYLÜL – İZMİR’İ SARAN KÖTÜ KOKU

İzmir’de Eylül ayının ilk haftası Körfez’den yayılan kötü bir koku, belirli bölgelerde yoğun şekilde etkili oldu. Çiğli ilçesindeki atık su arıtma tesisinin yetersiz kalması ve Körfez’in Üçkuyular bölümünde denize kanalizasyon atıklarının boşaltılması sonucu ortaya çıktığı öne sürülen kötü koku sebebiyle İzmir halkı, Büyükşehir Belediyesi’ne sert tepki gösterdi.

17 EYLÜL – MHP İZMİR İL BAŞKANI İSTİFA ETTİ

MHP İzmir İl Başkanı Necat Karataş, yerel seçimlere altı ay kala görevinden istifa etti. 21 Ekim 2011'den beri il başkanlığını yürüten Karataş, istifasını sosyal medyadan "Görevimi bir başka dava arkadaşıma bırakıyorum" sözleriyle duyurdu.

Karataş’ın istifasının ardından MHP İzmir İl Başkanlığı görevine İl Başkanvekili Veysel Şahin getirildi.

25 EYLÜL – TÜRKİYE’NİN İLK OPERA BİNASI

Kamu İhale Kurumu (KİK), İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin daha önce iki kez yaptığı opera binası ihalesine yapılan itirazları haklı bulmuştu. Büyükşehir, Kamu İhale Kurumu'nun ikinci  ihale iptal kararına karşı açtığı davayı kazandı.

Böylece Karşıyaka'da Türkiye'nin inşa edilen ilk opera binasının temeli atıldı.

27 EYLÜL – FETÖ’DEN TUTUKLU KÜÇÜKBAY TAHLİYE EDİLDİ

Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) finansal destek sağladığı iddiasıyla yargılanan ve 13 yıl hapis cezasına çarptırılan Ahmet Küçükbay, İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma sonrası “etkin pişmanlık hükümleri uyarınca” iyi hali de dikkate alınarak tahliyesine karar verildi.

Ahmet Küçükbay, tahliye sonrası kayyum atanan şirketini ve mal varlığını da geri aldı.

30 EYLÜL – MEDICANE KASIRGASI: 6 BİNDEN FAZLA PERSONELLE HAZIRLIK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden ‘tropik fırtına’ açıklaması geldi. Yunanistan’dan gelecek fırtınanın Ege Denizi’nde kıyı bölgelerini etkileyeceği, fırtınanın sel, su baskınları ve hortuma yol açabileceği belirtildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi teyakkuza geçti ve Kriz Masası oluşturdu. Birçok birimde 5 bin personelin izinleri iptal edildi. AKUT ve AFAD ekipleri olası fırtınaya karşı hazırlık yaptı.

İki gün boyunca İzmir’de tam bir seferberlik havası hakim olurken Medicane Kasırgası son anda yön değiştirerek Türkiye kıyılarını teğet geçti.

1 EKİM – KOCAOĞLU ADAY OLMAYACAK

Haziran 2004’ten bu yana İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini sürdüren, “İzmir’in en uzun süreli görev yapan başkanı” unvanını alan Aziz Kocaoğlu 31 Mart 2019 seçimlerinde aday olmayacağını açıkladı.

Kocaoğlu "Lider geri dönme talebinde bulunursa ne dersiniz" sorusuna "Olursa o zaman değerlendiririz" yanıtını vermişti.

12 EKİM – RAHİP BRUNSON SERBEST BIRAKILDI

İzmir’de 9 Aralık 2016'da tutuklanan ve FETÖ/PYD adına suç işlediği iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen ABD'li rahip Andrew Craig Brunson’ın, çıktığı 4’üncü duruşmada ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı kaldırıldı.

Brunson, tahliyesinin ardından özel uçakla Almanya’ya gitti. 2 gün Almanya’da kaldıktan sonra ABD’ye geçti.

14 EKİM – MENDERES’TE GÖÇMENLERİ TAŞIYAN KAMYON DEVRİLDİ: 23 ÖLÜ

Suriye’deki iç savaş sırasında ülkelerini terk eden yüz binlerce Suriyeli sığınmacı, Türkiye’de yaşam mücadelesi verirken daha iyi koşullarda yaşama umuduyla Avrupa’ya göç etmenin yollarını arıyor. Yıllar içinde Ege ve Akdeniz kıyılarında göçmenlerin yaşadığı faciaların sayısı da arttı.

Bu facialardan birisi de 14 Ekim’de yaşandı. İzmir'in Menderes ilçesinde göçmenleri taşıyan kamyonun devrilmesi sonucunda çoğu çocuk ve kadın 23 kişi hayatını kaybetti, 25 kişi yaralandı. Olayla ilgili 11 kişi tutuklandı, 1 kişi serbest bırakıldı.

17 EKİM – İYİ PARTİ İL BAŞKANI HÜSMEN KIRKPINAR OLDU

İYİ Parti İzmir İl Başkanı Koray Ükünç ve yönetiminin 4 Eylül’deki istifasının ardından Hüsmen Kırkpınar, İYİ Parti İzmir İl Başkanlığı görevine getirildi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in teşkilatlarda revizyon yapma isteğiyle 81 il başkanının istifasını istemesinden bir süre sonra Ükünç ve yönetimi istifalarını duyurmuştu.

21 EKİM – BARO BAŞKANLIĞINA ÇAĞDAŞ AVUKATLARIN GRUBUNDAN YÜCEL SEÇİLDİ

Başkanlık için 5 adayın yarıştığı İzmir Barosu'nun Olağan Genel Kurulu'nda Çağdaş Avukatlar Grubu'ndan Özkan Yücel, İzmir Barosu Başkanlığına seçildi. 

Seçimlerde göze çarpan nokta ise Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu’nun yaşadığı anlaşmazlıktan dolayı iki liste ile seçime girmesi oldu ve Cumhuriyetçi Avukatlar’ın aldığı oylar ikiye bölündü.

29 EKİM – BAYRAKLI’DA ATATÜRK PORTRESİ

Bayraklı Belediyesi önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na özel bir proje gerçekleştirdi.

Saatler 19.23’ü gösterdiğinde 6 bin gönüllü aynı anda zeybek oynadı ve ardından 8 bin farklı tonda tişört giyen gönüllülerle bir Atatürk figürü oluşturuldu. İnsanlardan oluşan dev Atatürk portresi yalnızca İzmir’de değil, Türkiye’de de gündem oldu.

20 KASIM – LÖSEMİLİ ÇOCUKLARIN BÜYÜK UMUDU

İzmir’de yaşayan Çağdaş ve Eylem Şen Yazıcı çiftinin ilik nakli olmayı bekleyen 3,5 yaşındaki çocukları Öykü Arin için kök hücre kampanyası başlatıldı. Kampanya ülke çapında yayılırken lösemi hastası çocuklara yaşama umudu olan hücre nakillerinin önemi tekrar gündeme oturdu. Öykü Arin için ise kök hücre arayışı devam ediyor.

27 KASIM – İZMİR BÜYÜKŞEHİR’E ZEYBEKCİ ADAYLIĞI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti grup toplantısında İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı’nın Nihat Zeybekci olduğunu açıkladı.

Erdoğan “Nihat Bey'in Denizli’de 2-3 dönem başkanlığı var, vekillik ve ekonomi bakanlığı var. İzmir’de işadamlığı devam ediyor. Bölgenin insanı olarak sürekli oradaki kampanyalarda çalışan kardeşimiz. İnşallah bu dönem İzmir’i Nihat Bey ile birlikte alacağız” dedi.

10 ARALIK – İZBAN GREVİ BAŞLADI

İşveren İZBAN ve Demiryol-İş Sendikası arasında süren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 342 işçi greve başladı.

Grev öncesi İZBAN yönetimi, işçilerin %65 zam talebinde bulunduklarını iddia ederken işçiler ise işverenin yalan söylediğini ifade ederek “İZBAN bize o parayı versin, sözleşmeyi hiç sormadan imzalayacağız” dediler ve bordrolarını Alsancak Garı’na astılar.

İZBAN yönetiminin grev sürecinde tren seferleri koyması karşısında ise mahkeme, ‘grev kırıcılığı’ diyerek seferlerin durdurulması kararını verdi.

11 ARALIK – YAZAR EMRAH SERBES’İN CEZASI ONANDI

İzmir’de yaptığı trafik kazası sonucu 3 kişinin ölümüne sebep olmak suçundan 13 yıl 4 ay hapisle cezalandırılan Yazar Emrah Serbes’in cezası istinafta onandı.

24 ARALIK – PROJEDE FLAMİNGOLAR KAZANDI

Mart 2017'de başlatılan ve İzmir Körfezi’nin iki yakası arasında ulaşım bütünlüğünün sağlanması amacıyla Çiğli’nin İnciraltı’na bağlanacağı proje olan “Körfez Geçiş Projesi” ile İzmir’deki trafik sorununun çözülmesi ve kent merkezinin rahatlaması planlanıyordu.

Projenin İzmir’deki birçok kuş türünü yok etmekle beraber doğal hayatı olumsuz etkileyeceğini söyleyen Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararından sonra İzmir İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, 24 Aralık’ta projenin iptal edildiğini açıkladı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.