Dolar 32,3644
%-0.36
Euro 34,6869
%-0.34
Altın 2.395,610
%-1.12
Bist-100 10.174,00
%1.28

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İş dünyası büyüme rakamlarını değerlendirdi

İş dünyası büyüme rakamlarını değerlendirdi

İzmir'deki iş dünyası temsilcileri, Türkiye ekonomisinin 2018 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 5.2 oranında büyüme kaydetmesini değerlendirdi.  Büyüme rakamlarını değerlendirdiler

  • Ege Postası
  • 10.09.2018 - 16:46

Bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan büyüme verilerine ilişkin değerlendirme yapan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Türkiye ekonomisinin zorlu bir süreçten geçtiğini söyleyerek, "Buna rağmen elde edilen büyüme rakamını memnuniyetle karşılıyoruz. Büyüme rakamı beklentilerimiz dahilinde. Yüzde 5.2’lik büyüme oranı ülkemizin potansiyelini ortaya koyuyor" diye konuştu. Büyüme performansının yabancı yatırımcılara enflasyon ve faizdeki artışa rağmen, ülke ekonomisinin istikrarının devam ettiği mesajını verdiğini dile getiren Özgener, şunları söyledi:

"2018 yılı ilk iki çeyrekteki büyüme rakamlarının yılın geri kalanında da devam etmesini temenni ediyoruz. Türkiye ekonomisinin dinamizmi sayesinde bunu başarabileceğimize inanıyorum. Bizler birlik ve beraberlik altında İzmir iş dünyası olarak daha fazla üretmeye, ihraç etmeye ve en önemlisi daha kaliteli ve daha teknolojik ürünleri en hızlı bir şekilde üretmek ve ihraç etmek için çalışmaya devam edeceğiz."

TARIMDA DARALMA

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, 2017'de küresel çapta gerçekleşen senkronize büyüme ve iç piyasada uygulanan destekleyici politikalarla güçlü bir performans sergileyen ve yılın tamamında 7.4'lük bir büyüme yakalayan Türkiye ekonomisinin, 2018 yılının ilk iki çeyreğinde de bu ivmeyi sürdürdüğünü dile getirdi. İlk çeyrekteki yüzde 7.3'lük büyüme oranından sonra, yüzde 5.2 olarak açıklanan ikinci çeyrek büyümesinin de son derece olumlu olduğunu belirten Kestelli, "Özellikle ülkemizin içinden geçtiği ekonomik süreç ve döviz kurlarındaki oynaklık göz önüne alınırsa, Türkiye'nin bu sıkıntıları artan sanayi üretimi ve ihracat yoluyla yumuşattığını söyleyebiliriz. İlk çeyrekte yüzde 8.8 büyüyen sanayi sektörü, ikinci çeyrekte de yüzde 4.3'lük bir büyüme sergiledi. Mal ve hizmet ihracatımız ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4.5; ithalatımız ise yüzde 0.3 arttı. Burada da ihracat artarken ithalatın düşüyor olması son derece olumlu bir veri. Buna rağmen tarım sektörünün toplam katma değerinde yüzde 1.5 oranında daralma meydana geldi. Bu daralma bizleri üzmüş olsa da Bakanlığımızın tarımdaki daralmayı tersine çevirmek, diğer sektörlerde yaşanan gelişime paralel bir büyüme rakamına ulaşmak için gerekli çalışmaları yürüterek en kısa sürede durumu lehimize çevireceğine güvenimiz tam" diye konuştu. Yılın üçüncü çeyreğinde kendilerini neler beklediğine dair görüşlerini paylaşan Başkan Kestelli, yılın ilk yarısına göre daha zorlu bir süreç yaşanacağını dile getirerek şunları ifade etti:

"Üçüncü ve dördüncü çeyreklerin yılın ilk yarısına göre daha zorlu geçeceğini düşünüyorum. ABD Başkanı Trump'ın sebep olduğu ekonomik ve finansal savaştan kaynaklanan kur dalgalanması önümüzdeki süreçte piyasaları daha fazla zorlayacaktır. Bu bölümde büyüme rakamları düşüş sergilese de yılın geneli için yüzde 4'lük bir büyüme bekleyebiliriz. Ama zor şartlar altında reaksiyon gösterebileceğini geçmişte de kanıtlayan Türk ekonomisinin dinamik yapısı bu beklenti çıtasını yukarı çekerse de hiç kimse şaşırmasın."

İHRACATÇILARDAN BÜYÜMEYE KATKI

Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğindeki yüzde 5.2'lik büyüme rakamını, mevcut konjonktürde sevindirici olarak nitelendiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, büyüme rakamlarının iş dünyasının beklentileri doğrultusunda olduğunu, temennilerinin Türk ekonomisinin bundan sonraki çeyreklerde de bu performansını koruması olduğunu kaydetti. Türkiye'nin 2017 yılının tamamında yüzde 7.4'lük büyüme rakamına ulaştığını, 2018 yılının ilk çeyreğinde de yüzde 7.4 büyüdüğünü hatırlatan Eskinazi, "Türk ekonomisi kritik bir dönemden geçiyor. Böylesi süreçte Türk ekonomisinin yüzde 5.2'lik büyümesi yabancı yatırımcıya yatırım için güven vermesi bakımından kayda değer. Bu büyüme çizgisinin 2018 yılının üçüncü ve dördüncü çeyreğinde de devamını diliyoruz. Türk ihracatçısı büyüme rakamlarına katkı sağlamak için ihracatını yılın kalan bölümünde arttırmaya devam edecek" diye konuştu. 

TESADÜFİ OLMADIĞINI KANITLAMIŞTIR

MÜSİAD İzmir Şubesi Başkanı Ümit Ülkü, Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekteki yüzde 5.2'lik büyümesini değerlendirdi.

MÜSİAD İzmir Şubesi Başkanı Ümit Ülkü, "Yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.3 büyüyerek çok önemli bir performansa imza atan Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrekte de yüzde 5.2 büyüyerek performansının tesadüfi olmadığını kanıtlamıştır. Aynı dönemde yüzde 2.9 büyüyen ABD, yüzde 2.2 büyüyen Euro Bölgesi, yüzde 1.9 büyüyen Almanya ve yüzde 1 büyüyen Japonya gibi gelişmiş ekonomileri geride bırakan Türkiye'nin büyüme grafiği; başta ekonomik ve finansal savaştan kaynaklanan kur dalgalanması olmak üzere, kendisine yöneltilen bütün saldırıları bertaraf edecek güce sahip olduğunu göstermiştir. Bu dönemde önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6.3 oranında genişleyen iç talebin yanı sıra dış talebin de yüzde 4.5 oranında artış kaydetmesi, daha dengeli bir büyüme adına olumlu bir tablo sunmuştur. Önceki çeyrekteki artışa nazaran bir miktar ivme kaybetmiş olsa da yüzde 3.9'la yatırımlardaki artışın sürmesi, ekonomik aktivitedeki canlılığın sürdüğüne işaret etmektedir. Bununla birlikte, inşaat yatırımlarındaki yüzde 6.6'lık artışa karşın makine ve teçhizat yatırımlarındaki artışın yüzde 0.6 seviyesinde kalması; yeni dönemde Türkiye ekonomisinin önceliğinin imalat sanayiine yönelik yatırımlar olması gerektiğini göstermiştir. Türkiye ekonomisinin dengelenme sürecine gireceği önümüzdeki dönemde; enflasyon, cari açık ve bütçe açığında daha alt seviyeleri görebilmek adına, iç talepten aldığımız güçlü desteği dış talepten de almak durumundayız. Yılın ilk 7 ayında yüzde 7 oranında artış kaydeden ihracat, dış talebe ilişkin umut vermektedir. Ancak bu dönemde ithalatın ihracattan hızlı bir şekilde artış kaydetmesiyle dış ticaret açığındaki genişleme sürmüştür. Bu bağlamda, 2017 yılında enerji hariç 134.3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşen ara malları ithalatını daha makul seviyelere çekerek, imalatta yerli ve milli üretimi merkeze alan bir anlayışı benimsememiz elzemdir" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.