Dolar 32,3859
%0.21
Euro 35,0259
%-0.11
Altın 2.324,450
%0.17
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İlaç değil roketmiş

İlaç değil roketmiş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Adana'da durdurulan TIR'larla, Suriye'de terör örgütleri El-Kaide ve IŞİD'e silah taşındığının, soruşturma kapsamındaki belgelerle ortaya çıktığını iddia etti.

  • Ege Postası
  • 22.07.2014 - 10:01

Tezcan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 19 Ocak 2014 tarihinde, Adana'da 3 TIR'ın durdurularak aranmak istendiğini, ancak güvenlik güçlerine yapılan müdahale nedeniyle aramanın kısmen yapılabildiğini belirtti.
Bülent Tezcan, devam eden soruşturmada, söz konusu TIR'larla, Suriye'de terör örgütleri El-Kaide ve IŞİD'e silah taşındığının, belgeleriyle ortaya çıktığını ileri sürdü. Tezcan, soruşturmayı yürüten Savcı Aziz Takçı'nın, başka bir soruşturma dolayısıyla verdiği ifadede bu konuda açık beyanı olduğunu söyledi.
Tezcan, soruşturma kapsamındaki tutanaklarda, TIR'larda kısmen yapılabilen aramanın kayıt altına alındığını ifade etti. Söz konusu aramaya ait olduğunu iddia ettiği tutanakları da gösteren Tezcan, şöyle devam etti: "TIR'larda nelerin çıktığı resmi tutanaklarda yer alıyor. Bunların tamamının görüntüleri de mevcut. Her TIR'da sacdan yapılmış ikişer büyük sandık var. Bunlarda mühimmat taşınıyor.
Birinci TIR'daki birinci sandıkta, kafile numaraları Kiril Alfebesi ile yazılı 25-30 adet füze ve roket. Füze ve roket hassas tapaları. 350-400'e yakın bomba atar mühimmat. İkinci sandıkta da 20-25 füze tespit edilmiş. 25-30 ahşap sandıkta da havan mühimmatları bulunmuş. 5-6 çuval içinde de uçaksavar mühimmatı.
İkinci TIR'da da 90-100 adet top mermisi. Üzerinde Arapça yazılı koliler. 3. TIR'da ise neredeyse hiç arama yapamıyorlar. Çap ve miktarı tespit edilemeyen gelişigüzel konulmuş mühimmatlar tespit edilmiş.
Mühimmatların o ortamda sayılması mümkün olmadığı için garnizona çekmek istiyorlar ancak müdahale ediliyor ve garnizona çekilmesi englleniyor."
Bülent Tezcan, TIR'ın şoförünün beyanına göre, TIR'ların, Esenboğa Havaalanı'ndan, yabancı uyruklu uçaktan yüklendiğini, Reyhanlı'ya götürüldüğünü savundu. Tezcan, sınıra kadar şoförlerin götürdüğü TIR'ların, sonra MİT elemanlarınca sınırdan geçirilip El-Kaide ya da IŞİD elemanlarına teslim edildiğini ileri sürdü. AK Parti'nin, Ortadoğu'daki silahlı örgütleri desteklediğini iddia eden Tezcan, bu silahların namlusunun bir gün kendilerine döneceği konusunda iktidarı daha önce uyardıklarını söyledi. Tezcan, "Şimdi görülüyor ki resmi belgelerle, silahlı terör örgütlerine Türkiye'den silah ve mühimmat taşınmıştır. Bunlar Türk Hükümeti ve istihbarat birimlerince yapılmış. Şimdi bu terör örgütleri bölgede Türk vatandaşlarını tehdit eder noktaya gelmiştir. IŞİD'e verdikleri bu silahlar, vatandaşlarımıza doğrultulmuştur. Şimdi soruyorum: Reyhanlı saldırısında kullanılan mühimmatları bu TIR'larla mı taşıdını? Ortadoğu'daki IŞİD ve El-Kaide militanlarını böyle silahlandırmak, uluslararası ceza hukukunda suç değil mi'" diye konuştu.

CHP tutanakları açıkladı: O tırlardan onlarca füze çıktı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Adana'da durdurulan 3 tıra ilişkin tutanakları açıklayarak, "Birinci tırda birinci sandığı açmışlar 25-30 adet füze ve roket. 15 sandıkta yaklaşık 300'e yakın 450'ye yakın bomba atar mühimmat. İkinci sandıkta 20-25 adet füze roket" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Adana'da durdurulan 3 tıra ilişkin tutanakları açıklayarak, "Birinci tırda birinci sandığı açmışlar 25-30 adet füze ve roket. 15 sandıkta yaklaşık 300'e yakın 450'ye yakın bomba atar mühimmat. İkinci sandıkta 20-25 adet füze roket" dedi.

Tezcan, 19 Ocak'ta Adana'da durdurulan tırlara ilişkin TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

19 Ocak'ta Adana'da 3 tane tırın yasadışı silahlı terör örgütlerine silah taşıdığı iddiasıyla aranmak istendiğini, kısmen arama yapıldığını belirten Tezcan, "Ama tırların MİT tırıI olduğu iddiasıyla görevlilerin de MİT görevlileri olduğu iddiasıyla arama belli bir aşamadan sonra durdurulmuş ve tırlar geri alınmıştı" dedi.

"EL KAİDE VE IŞİD'E SİLAH VE MÜHHİMAT GÖTÜRÜLDÜĞÜ ARTIK BELGELERİYLE ORTAYA ÇIKTI"
Tezcan, şöyle devam etti:

"Adana'da durdurulan tırlarla ilgili bu tırlarla Suriye'de El Kaide terör örgütüne ve IŞİD'e silahlı terör örgütüne yasa dışı silahlı örgütüne silah ve mühhimat götürüldüğü artık belgeleriyle ortaya çıktı."

TUTANAKLARI OKUDU
Söz konusu tırlara ilişkin yapılan aramaya işaret eden Tezcan, tutanakları okuyarak şöyle dedi:

"Adana Ceyhan yolunda önlem alan güvenlik kuvvetleri, jandarma ekipleri, güvenlik kuvvetleri, savcının nezaretinde bildiğiniz bir kısmı basına yansıyan bir kısmı yansımayan çok problemli, kavgalı, arbedeli, kavga, dövüş, gürültü içerisinde aramayı kısmen gerçekleştirebilmek, kısmen de gerçekleştiremeden görebildikleri kısmıyla ilgili tutanak altına alıyorlar. Aramanın engellenmesi nedeniyle kısmen tespit yapılabiliyor ve yapılan kısmi tespitlerin tamamı tutanağa bağlanmış durumda.

" BİRİNCİ SANDIĞI AÇMIŞLAR 25-30 ADET FÜZE VE ROKET."
3 tane tır var. Bu tırlarda neler çıkmış. Resmi tutanaklarla daha önce fotoğrafları, görüntü kayıtları kısmen yansıyan ve tamamının görüntü kaydı olan bu tırlarda neler çıkmış.

Birinci tırda nelerin çıktığının tutanağı burada. Her tırda saçtan yapılmış iki şer sandık var, büyük sandıklar var. tırın arka kasasını kapsayacak şekilde. 3, 3, 2 metre ebatlarında iki şer saç sandık. Toplam 6 sandıkta mühimmat taşınıyor. Birinci tırda neler çıkmış. Birinci sandığı açmışlar 25-30 adet füze ve roket. 30, 50 milimetre ebatlı füze ve roket hassas tapaları. 40, 30, 15 santimetre ebatlı yaklaşık 15 ahşap sandık içerisinde her sandıkta 24 civarında bomba atar mühhimat yani 15 sandıkta yaklaşık 300'e yakın 450'ye yakın bomba atar mühimmat.

"İKİNCİ SANDIKTA 20-25 ADET FÜZE ROKET"
İkinci sandıkta çıkanlar tutanağa bağlanmış. Bunlar tahmini. İkinci sandıkta 20-25 adet füze roket. 40, 30,15 santimetre ebatlarındaki ahşap sandık. 25-30 adet ahşap sandık. Bunların içinde 60 milimetre çapında havan mühimmatlarının bulunduğu tespit edilmiş ve 5-6 çuval içinde de uçaksavar mühimmatı bulunduğu tespit edilmiş.

İkinci tırda neler var. İkinci tırın tutanağı burada. İkinci tırda 90-100 adet top mermisi.

Üçüncü tırda, artık üçüncü tırda hiç arama yapamıyorlar. Sadece sandıkların kapağını kaldırabiliyorlar. Bunun da tutanağı mevcut. Üçüncü tırda çap ve miktarı tespit edilemeyen gelişigüzel konulmuş mühimmatlar olduğu tespit edildi diyor."

"ESENBOĞA HAVAALANINDAN YÜKLENİYOR"
Bu tırların Ankara'da Esenboğa Havaalanı'ndan yüklendiğini ifade eden Tezcan, "19 Ocak günü sabah karşı saat 02.30'da Esenboğa Havaalanından yükleniyor ve yabancı uyruklu bir uçaktan yükleniyor. Ve yine şoförün beyanına göre tırlar Reyhanlı'ya götürülüyor. Reyhanlı'da sınıra kadar şoförler götürüyor. Sınırdan sonra şoförler tırları MİT elemanlarına teslim ettiklerini ifade ediyorlar. MİT elemanları sınırdan geçirip Suriye'ye El Kaide ya da IŞİD militanlarına teslim edip silahları geliyor. Şoförler bunu daha önce de birkaç kez yaptıklarını söylüyorlar" dedi.

"TERÖR ÖRGÜTLERİNE TÜRKİYE'DEN TÜRK İSTİHBARAT BİRİMLERİNİN DESTEĞİ ALTINDA SİLAH VE MÜHİMMAT TAŞINMIŞTIR"
Sistemli bir şekilde MİT'in ve iktidarın kontrolünde bölge silah sevkiyatı yapıldığını iddia eden Tezcan, "Resmi belgelerle El Kaide terör örgütüne bölgede silahlı terör örgütlerine Türkiye'den Türk istihbarat birimlerinin desteği altında silah ve mühimmat taşınmıştır" diye konuştu.

Tezcan, "4 tane göndereceğiniz elemanın Türkiye'ye fırlatacakları füzeleri peşin peşin bu tırlarla mı taşıdını? Reyhanlı saldırısında kullanılan mühimmatları bu tırlarla mı taşıdınız'" diye sordu.

SORULAR
Tezcan, 3 tırın aranması sırasında yaşanan olaya ilişkin soruya, "Arama başlarken bunların MİT görevlisi olduğunu bilmiyor. Aramadan sonra birinci tırdaki silahlar ortaya çıkınca, direnmeye başlıyor, aratmak istemiyorlar, fiziki cebir şiddet kullanılarak arama yapanlara saldırıyor MİT görevlileri. Onlar da cebir şiddetle kontrol altına alıyor. Bunlar tutanakta yazılı" dedi.

"SİLAHLARA MİT ARACILIK ETMİŞTİR"
Tırlarda taşınanın silah olduğunu savunan Tezcan, "Silahların hedefi Suriye'dir. Suriye'de El Kaide terör örgütü ve IŞİD militanlarına gönderilen silahlardır. Silahlara MİT aracılık etmiştir. Hükümet destek vermiştir. Bakanlık ve doğrudan doğruya devletin valisi orada sahip çıkmıştır. Suç müştereken işlenmiştir ve işlenmeye muhtemelen devam ediyor" dedi.(DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.