Dolar 32,5405
%0
Euro 35,0105
%0.52
Altın 2.426,120
%0.12
Bist-100 9.722,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İki yakanın tatları Patmos'ta kaynaştı

İki yakanın tatları Patmos'ta kaynaştı

YUNANİSTAN'ın Patmos Adası'nda 25- 26 Temmuz arasında düzenlenen Aegean Slow Food Festivali (Ege Slow Food Festivali), Uluslararası Slow Food Hareketi'nin Ege'deki iki üyesi Türk ve Yunan lezzetlerini bir araya getirdi.

  • Ege Postası
  • 03.08.2015 - 15:58
Türkiye'den Slow Food Foça Zeytindalı ve Bodrum Yavaş Gari, Yunanistan'dan Patmos ve 20 yıldır yerel tohumların korunması ve kullanılması konularında mücadele veren Peliti gruplarının katıldığı Aegean Slow Food Festivali, dostça ve lezzet şöleniyle sona erdi. Etkinlikler süresince 3 bin nüfuslu Patmos'a, 300'e yakın Slow Food üyesi konuk oldu. CHP'li Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ'ın da ilk gün etkinliklerine katılarak destek verdiği etkinliklerde; Foça ve Bodrum grupları ilgiyle karşılandı. Komite, konuklarına 24 Temmuz'da 'Trexandiri' adlı Yunan meyhanesinde akşam yemeği verdi. Ertesi gün Skala Köyü'ndeki bir bağ evi ve çevresinde açılan standlarda Foça Yeryüzü Pazarının ve diğer katılımcıların yerel ürünlerinin tadımı ve sembolik fiyatlarla satışı yapıldı. Slow Food Bodrum Yavaş Gari Lideri Deniz Kurtsan'ın öğle tadımı için yaptığı 'Gambilya Baklası' beğeni topladı. Akşam programı için yerel yemekler hazırlayan gruplar, gerek yapım ve gerekse sunum aşamalarında birbirlerine yardım ederek dayanışma gösterdi. 



FOÇA'YA DAVET

Akşam yemeğinde konuklara Uluslararası Slow Food Hareketi'nin Kaybolmaya Yüz Tutmuş Tatlar (Ark Of Taste) listesine alınmış yemekleri ikram edildi. 'Çekme Makarna', 'Kabuklu Foça Usulü Bakla', 'Taratorlu Börülce' ve 'Reyhan Şerbeti'nden oluşan ikram menüsünü hazırladı. Patmos'lular 'Çekme Makarna'yı adanın ünlü 'Mizytra' adlı keçi peyniriyle harmanlayınca komşu iki ülkenin lezzetleri kaynaştı. Başkan Demirağ, Foça Belediyesinin zeytinliklerinden elde edilen küçük bir şişe zeytinyağını SlowFood İsviçre Eş Başkanı ve Patmos Yerel Grup üyesi Josef Zisyadis'e takdim etti. Başkan Demirağ, Patmosluları Eylül ayında yapılacak Foça Uluslararası Kültür Sanat ve Balıkçılık Festivali'ne de davet etti. 

OTURUM VE SUNUM YAPILDI

Yemek sonrasında Josef Zisyadis moderatörlüğünde, Yunanistan Tarım Bakanı adına Gıda Garanti ve Kontrol Ajansı Başkanı Prof. Antonios Moysidis, Yazar Giorgos Pittas, SlowFood Trakya Kurucusu Pavlos Georgiadis, Lipsos eski Belediye Başkanı Vangelis Apostolou ve Film yönetmeni- Aktivist Pavlos Giorgiadis'in katıldığı 'Yunan Yemek Kültürü' konulu açık oturum ile SlowFood Peliti Grubu'ndan Vasso Kannellopou ve Iro Benessaiah'ın tohum, hibrit tohum ve geliştirilen tohumlar hakkında bilgiler verdiği sunumlar gerçekleştirildi. İlk günün son bölümünde Türk-Yunan ortak yapımı 'Bir Tutam Baharat', Yunan yönetmen Tassos Boulmetis'in, Yunan astrofizikçi Fannis'in, yemeklerden yola çıkarak kendisine hayat dersleri veren dedesi için yıllar sonra İstanbul'a dönüşünü konu alan 'A Touch of Spice' adlı filmler izlendi. 



YUNAN LEZZETLERİ TANITILDI

26 Temmuz'da da Patmos Grubu; sarı bakla, fava, adaya özgü Yunan salatası, Mizythra peyniri, çeşitli ekmekler ve tatlılardan oluşan bir menü hazırladı. Türk gruplar, hazırlık sırasında ev sahibi ekibe yardım etti. Festivalin finalinde; Yunanlı yönetmen Pavlos Giorgiadis'in 'Farming on Crisis' (Tarımda Tehlike) ve Slow Food Bodrum Yavaş Gari grubunca hazırlanan Slow Cheese Bodrum - Milas etkinliğinin anlatıldığı belgesel nitelikli kısa filmler izlendi. 

DENİZLER ENGEL DEĞİL

Ziyaret sonrası ülkeye dönen Foça Zeytindalı Grubunun Lideri Gül Girişmen, başta festival düzenleme komitesi başkanı Marika Zisyadis olmak üzere adalılardan büyük ilgi ve sevgi gördüklerini söyledi. Slow Food'un 'İyi, Temiz, Adil' gıda ilkeleri çerçevesinde yerel yemek kültürünü paylaşmak için gittikleri adada uluslararası dostluklar oluşturmanın mutluluğuna vardıklarını söyleyen Girişmen; "Tarihte Tuz ve Şarap yollarının kesiştiği Foça ve Patmos'lular, bu kez yerel tatlarla buluştu. Marika'nın söylemiyle 'Slow Food temelinde her iki yakanın ortak ve farklı lezzetlerini ortaya çıkarıp insanlar arasında birliktelik ve kültür alışverişine' vesile olduk. Aramızda dağların, denizlerin engel olmadığını, aynı suyun kıyılarında dostluğu geleceğe taşıyabileceğimizi gösterdik. Bizde kendilerini suyun bu yakasında ağırlamaktan onur duyacağız" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.