Dolar 32,3646
%0.15
Euro 34,9515
%-0.32
Altın 2.325,130
%0.2
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İki günlük sistem arızası meclise taşındı

İki günlük sistem arızası meclise taşındı

İstanbul’da İETT tarafından toplanan elektronik kart bedelinin tüketiciler tarafından yargıya taşınması ve 10 liralık ücretlerin iadesiyle ilgili çıkan mahkeme kararıyla başlayan tartışmalar İzmir’e sıçradı. Gelişmeleri belediye meclisinde gündeme taşıyan AK Parti’li Bilal Doğan, toplanan söz konusu ücretlerin hukuki dayanağının kalmadığını savunarak, belediyenin “İzmirimkart” için alınan 6 liralık ücretleri vatandaşlara iade etmesi gerektiğini söyledi. Büyükşehir Belediye Meclisi'nde

  • Ege Postası
  • 08.02.2016 - 23:30
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Şubat ayının ilk meclis toplantısını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde hafta sonunda yaşanan ve iki gün süren toplu ulaşımdaki sistem arızasıyla ilgili tartışmalar güne damga vurdu. Oturumu yöneten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ayrıca stat konusuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
 
 
SİSTEM ARIZASI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI
Oturumun sonunda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan hafta sonunda elektronik ücret toplama sisteminde yaşanan iki günlük arıza ve ücretsiz binişlerle ilgili olarak şu tespitlerini paylaştı: “Geçtiğimiz Haziran ayında elektronik ücret toplama sisteminde yaşanan geçiş sürecinde sıkıntılar baş göstermiş, bu sorun nedeniyle ücretsiz binişlerle birlikte 15 milyon liraya ulaşan bir kamu zararı söz konusu olmuştur.  Bu tutarın sorumlu firmaya rücu edileceği belirtilmiştir. Ancak bu kamu zararının yılsonunda yapılan zamlarla telafi edildiğini gördük. Hafta sonunda sistemdeki arızanın bir kez daha ortaya çıktığını bir kez daha gördük. Ve halkımızdan bu yönde son iki günde çok fazla şikayet aldık. Yaşanan bu arıza sonrasında ortaya çıkan zarar ne kadardır'  Bu sistem sıkıntısı halen devam ediyor m? 16 yıl boyunca sorunsuz çalışan bir sistem sık sık vatandaşlarımızı yarı yolda bırakmakta. Bu arızlar önümüzdeki günlerde de yaşanacak mıdı? Zararın faturası bu sefer kime kesilecekti? Bunun sorumlusu yüklenici firma mıdır, yoksa ESHOT yönetiminin bu işi becerememesinden mi kaynaklanmaktadır'”
 
DOĞAN 6 LİRALIK KART BEDELLERİNİN İADESİNİ İSTEDİ
Oturumda ayrıca CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın açtığı dava sonrasında İETT’nin İstanbulkart bedeli olarak toplanan 10 liralık ücretin tüketiciye iadesi yönünde çıkan yargı kararı da gündeme taşındı. İzmir’de milyonlarca vatandaşı ilgilendiren konuyla ilgili konuşan AK Parti’li Doğan, “İstanbul’daki elektronik bilet sistemiyle ilgili CHP’li bir İstanbul milletvekilinin açtığı davada kart parasının alınmaması yönünde yargı bir karar almıştı. Bu paraların geri verilmesi yönünde bir karar çıktı. ESHOT yetkililerinin İzmir’de maliyeti 50 kuruşu bile geçmeyen bu hizmet için alınan 6 liralık bedelin kaldırılması yönünde bir karar alacak mısını? İzmir’de alınan bu paraların iade edilmesi ya da kartlara bakiye olarak yüklenmesi gerekiyor. İzmir’de bu yönde dava açılırsa ve bu karar emsal olarak gösterilirse, ESHOT yetkilileri buna benzer sorunlarla karşılaşmaması için bunun şimdiden hazırlığının yapılmasını diliyoruz. Bu bedellerin hemşerilerimize geri verilmesini istiyoruz” dedi.
 
“ESEFLE İZLEDİM!”
AK Parti’li Doğan’ın eleştirilerine yanıt veren Sırrı Aydoğan ise, “Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Herkes herkesi beğenmek zorunda değil. Bir senedir aynı lafı söylemek hoş değil. Meclis içinde ve dışında belediyelerle ilgili basında ve televizyonda eleştirilerde bulunabilir. İktidarda olan siyasi partinin grup başkanvekilinin lafının daha ağır olması lazım. Geçen bir televizyon programında ESHOT’u eleştirdi. Sözleri beni çok üzdü. ESHOT’un yabancı hayranlığı nereden geliyor diye sordu. Acaba, yurt dışına giden memurlarımız birilerine sözler mi veriyor dedi. Bunu esefle, utançla izledim. O lafı benim hoşuma gitmedi. Böyle bir lafın televizyonda söylenmesi benim hoşuma gitmedi. Bu meclisi olmayacak şeylerle işgal ettiğinde ben de kızıyorum. Olmayacak şeyler söylemekle kimsenin eline bir şey geçmez” dedi.
 
BAŞKAN’DAN STAT İSYANI
Oturumda AK Parti’li meclis üyelerinin Karşıyaka ve Göztepe’de yapılması planlanan şehir statlarıyla ilgili eleştirilerine yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, mahkemenin verdiği iptal kararı sonrasında belediyenin hedef gösterilmesine tepki gösterdi. Stat konusunda engelleme içinde olmadıklarının altını çizen Başkan Kocaoğlu, “Her kafadan bir ses çıkıyor. Top dönüp dolanıp Büyükşehir Belediyesi’ne geliyor. Herkesin konuşurken elini vicdanına koyması lazım. İzmir Büyükşehir Belediyesi her konuda olduğu gibi spor konusunda üstüne düşmeyen yatırımları yapmıştır. Karşıyaka’nın basketbol oynağı kapalı spor salonunu Universiade zamanı Büyükşehir Belediyesi yaptı. 10 bin seyirci kapasiteli Halkapınar Kapalı Spor Salonu’nun parasını İzmir Büyükşehir Belediyesi vermiştir. Tapusu bizde, 49 yıllığına Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’ne tahsis edildi. 25 tane çok amaçlı salon yaptık. Stat yapacaktık, yapmayacaktık derken Bornova Stadı bitmek üzerdir, Tire ilçesinde statta belli bir noktaya geldik” dedi ve belediyenin spor yatırımlarını özetledi.
 
“STATLAR SEÇİM MALZEMESİ OLDU!”
“Hizmetin siyaseti olmaz” diyerek konuşmasını sürdüren Kocaoğlu, “Bu bizim statlar neden lastik gibi seçimden seçime sündürülür bırakılı? Niye her seçimde malzeme olarak kullanılı? Alt tarafı stat… 12-13 bin kişilik stat… 100 milyon lira, 200 milyon lira... Ne İzmir Büyükşehir Belediyesi için paradır, ne de koskoca bakanlık için paradır... Konu siyasiler tarafından o hale getirildi ki, sanki on beş bin kişilik bu iki stat İzmir’i kurtaracak, sanki İzmir kalkınacak, sanki çok önemli bir şey yapılıyor… İki tane 15 bin kişilik stadı bu boyuta taşımak ne İzmir’e yakışıyor, ne de ülkemize yakışıyor… Göztepe ve Karşıyaka statlarının yapılmak istendiği yer yanlıştır. Bu kentin imarından, gelişmesinden, kalkınmasından İzmir Büyükşehir Belediyesi kendisini sorumlu tutmaktadır. Yanlışa dur deme hakkı vardır. Bir taraftan yargıda bunun yanlışlığını ispat ederken, diğer tarafta kente yapılacak yatırım için para hesabı yapmadan ilçe belediyeleri ile birlikte stat yapılması için yerlerimizi verdik. Biz engellemedik. Doğru iş yapacaksın… Yasalara, kurallara, ihale mevzuatına uymayan iş yapmayacaksın. Benim de işim kamu ihale kuruluna, yargıya giriyor. Prosedürler yanlış uygulanmıştır. Bu düzeltilecek. Atla deve değil. Önünde bir engel de yok. Lafı sündürmenin bir alemi de yoktur. Mahkemenin verdiği karardan dönülmez. Dava açılır, sonuçlanıncaya kadar feragat edilir. Ama yargının verdiği karardan dönülemez” diyerek tartışmalara nokta koydu.
 
SİSTEM ARIZASINA AÇIKLAMA GETİRDİ
Hafta sonunda elektronik ücret toplama sisteminde yaşanan kesintiyle ve aksaklıklarla ilgili açıklama yapan Kocaoğlu şunları söyledi: “Elektrik kesintisi oluyor. Sonra bizim jeneratör devreye giriyor. Elektrik kesintisinden dolayı bir problem yaşandı iki gün. Yaşanacak... Keşke yaşanmasaydı, kim ister… Yağmur yağsa da yavaş yavaş yağmasa, kimse ıslanmasa, hepimiz için iyi… Ama doğa var…”
 
“AZİZ KOCAOĞLU PARAYI CEBİNE Mİ ATTI'”
Devam eden otopark yatırımları ve yeni uygulamalar hakkında da bilgiler veren Aziz Kocaoğlu, ayrıca trafiğin rahatlatılması konusunda İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ve İzmir Valiliği’nden de destek istedi. Belediyenin otopark fonunda toplanan kaynağın doğru kullanılmadığı ile ilgili eleştirilere de tepki gösteren Kocaoğlu, “Belediye bu otopark paralarını ne yapt? Nereye harcadı, bu para nereye gitt? Bu işlerin bizde olmadığını sağır sultan biliyor. O paraya dokunulamaz. O para otopark fonunda durur, otoparklar için de kullanılır. Çamur at izi kalsın… Aziz Kocaoğlu aldı evine mi götürdü' Aldık torbaya doldurduk evimize mi götürdü? Böyle şey mi olur'
 
ÜÇKUYULAR SEMT PAZARI İLE İLGİLİ ÖNERİLERE NE YANIT VERDİ'
Son günlerde sıkça tartışılan Üçkuyular Semt Pazarı ile ilgili de konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İnciraltı ESHOT garajı ile ilgili öneriye ise şu yanıtı verdi: “Pazaryeri problemimiz var. Yıllarca şahıs mülküydü, bir kısmı beledi mülküydü. Burası kullanıldı. Arkadaşlarla beraber baktık. Hepimiz çözüm yolu arıyoruz. Balçova’daki viyadük altlarının en uygun yer olduğu, başka da bir yer olmadığı görüldü. Bunu Ulaştırma Bakan’ımız Binali Bey ile de paylaştık. Bir arkadaşımız ESHOT garajını versinler pazar yapalım gibi öneride bulundu. Pazar önemli ama ESHOT garajı ulaşım açısından son derece önemli.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.