Dolar 32,3943
%0.11
Euro 34,7877
%-0.01
Altın 2.396,980
%0.01
Bist-100 10.209,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İhracat pamuk ipliğine bağlı

İhracat pamuk ipliğine bağlı

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, pamuk ipliğine vergi konulmasının hazırgiyim sektöründe telafisi olanaksız tahribatlara yol açacağını savundu. 

  • Ege Postası
  • 30.04.2016 - 13:39

Türkiye'nin ihracat ve istihdamda lokomotif sektörlerinin başında gelen Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün pamuk ipliği ithalatına vergi konulması tehdidiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. Hazırgiyim sektöründe büyük ölçekli firmaların ithalatlarını Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında yaptığını anlatan Emre Kızılgüneşler, “Hazırgiyim ve konfeksiyon sektöründeki firmaların yapısına baktığımızda ise firmalar ağırlıklı KOBİ ölçeğinde firmalar. Pamuk ipliğine getirilecek bir vergi bu firmaların iplik ithalatlarını zora sokacak bir düzenleme olacak. Küresel ekonomik krizin etkilerinin ve Avro/dolar paritesindeki olumsuzluğun yavaş yavaş azalmaya başladığı ve ihracat rakamlarının düzelme seyrine girdiği bir süreçte 3-5 pamuk ipliği üreticisinin hırsına bu sektör kurban edilemez" diye konuştu.

Pamuk ipliğine getirilecek verginin KOBİ'lerin karlılıklarını ve rekabet güçlerini olumsuz etkileyeceğini kaydeden Kızılgüneşler, hazırgiyim sektörünün rekabetçiliğinin korunabilmesi için kaliteli hammadde bulma imkanlarının piyasa şartlarında serbest bırakılması gerektiğini sözlerine ekledi. 

Türkiye, 2015 yılında 16 milyar 969 milyon dolarlık hazırgiyim ürünleri ihraç ederken, ithalatı 2 milyar 864 milyon dolarda kaldı. Hazırgiyim sektörü yaklaşık 14 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. 2015 yılında Türkiye 458 milyon dolar pamuk ipliği ihraç ederken, ithalatı ise 423 milyon dolarda kaldı. Türkiye'de 2015 yılında 15 bini aşkın firma hazırgiyim ve konfeksiyon ürünleri ihraç ederken bunların yüzde 90'dan fazlasını KOBİ niteliğindeki firmalar oluşturdu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.