Dolar 32,5441
%0.01
Euro 34,9160
%0.25
Altın 2.423,500
%0.01
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İhale krizinde kritik gelişme : Belediyeden fren

İhale krizinde kritik gelişme : Belediyeden fren

​İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerden İZENERJİ A.Ş.’de çalışan 1170 personeli işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya bırakan ihale krizinde yine kritik bir gelişme yaşandı. Kamu İhale Kurumu’ndan işçinin kaderini belirleyen itirazlarla ilgili çıkan sonucun ulaşmasına sayılı günler kala, Büyükşehir Belediyesi mevcut hizmetlerin devamı için İZENERJİ’ye bir ay daha süre uzatımı verdi. KİK’ten gelecek karar geciktiği için, bin 170 işçi Aralık ayına kadar mevcut koşullarda görevine devam edecek, taşeron firma ise 30 gün daha bekleyecek.

  • Ege Postası
  • 31.10.2014 - 12:39
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz aylarda yapılan yeşil alanların bakımı, sulaması ve temizliğine dayalı hizmet alımı ihalesinin taşeron firmaya gitmesiyle birlikte başlayan krizde yine son dakika gelişmesi yaşandı. 1170 işçiyi ilgilendiren üç aylık hizmet alım ihalesinin taşeron firmaya gitmesi sonrasında itirazlarını Ankara’ya taşıyan belediye şirketi İZENERJİA.Ş.’nin başvurusunun Kamu İhale Kurumu tarafından reddedilmesiyle birlikte taşeronun önü açılırken, resmi kararın tebliğ edilmesine sayılı günler kala belediyeden işçiyi rahatlatan hamle geldi. Büyükşehir Belediyesi, ihale kanununun 21’inci maddesi gereği mevcut hizmetlerin devamlılığı için belediye şirketine ikinci kez süre uzatımı verdi.
 

 
1170 İŞÇİ İÇİN SON UMUT
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde kent genelindeki yeşil alanların bakımı ve temizliğiyle görevli personelin gözü kulağı Ankara’dan gelecek habere kilitlenirken, geçtiğimiz gün kuruldan çıkan ret kararı sonrasında belediyeden işçiyi rahatlatan kritik bir hamle geldi. İhaleyle ilgili itirazları reddeden Kamu İhale Kurumu’nun şok etkisi yaratan kararının önümüzdeki günlerde resmi olarak tebliğ edilmesi beklenirken, Büyükşehir Belediyesi mevcut hizmetleri üstlenen belediye şirketiyle bir aylık daha süre uzatımına gitti.
 


ANKARA’DAN İTİRAZLARLA İLGİLİ RESMİ KARAR GELMEDİ
Geçtiğimiz ay Kamu İhale Kurumu’na itiraz ederek 1170 sözleşmeli personelin mağduriyetini gündeme getiren hizmet alımıyla ilgili sonucun yeniden değerlendirilmesini isteyen belediye şirketi İZENERJİ A.Ş.’nin başvurusuyla ilgili nihai karar henüz tebliğ edilmezken, İzmir Büyükşehir Belediyesi mevcut hizmetlerin devamlılığı ve kesintiye uğramaması adına şirkete Eylül ayının ardından ikinci kez ek süre vermiş oldu. Kamu İhale Kanunu’ndaki 21/B yöntemiyle gerçekleştirilen ihale kapsamında Aralık ayına kadar İZENERJİ A.Ş.’ye iş teslimi yapan belediyenin bu hamlesi sonrasında yaptıkları bir dizi eylem ve etkinlikle “Taşerona hayır” diyen belediye çalışanları da rahat bir nefes aldı.
 


PERSONEL ARALIK’A KADAR İZENERJİ A.Ş.’DE DEVAM EDECEK
Yapılan süre uzatımı kapsamında İZENERJİ A.Ş.’de çalışan 1170 Park ve Bahçeler işçisi Aralık ayının başına kadar mevcut işlerine aynı koşullarda devam edecek. Kamu İhale Kurumu, belediye şirketi İZENERJİ A.Ş.’nin başvurusunu reddettiğinden ötürü ihaleyi kazanan Dermar Temizlik ile belediye yönetimi arasında sözleşme imzalanacak ancak, taşeron firma Aralık ayından önce işbaşı yapamayacak. Üç ay (90 gün) üzerinden gerçekleştirilen hizmet alım ihalesinde belediye şirketiyle eş teklif sunan taşeron firmanın kazandığı ihaleyle ilgili kurul tarafından verilen resmi kararın ise önümüzdeki günlerde belediyeye ulaşması bekleniyor.
 
SENDİKA’DAN FİRMAYA ÇAĞRI: İŞÇİYİ MAĞDUR ETME
Yaşanan süreçle ilgili açıklamada bulunan DİSK Genel-İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Taner Şanlı, bir kez daha taşeron firmaya seslenerek, “Biz tavrımızı net şekilde ortaya koyduk. İşyerimize taşeronu sokmayacağız. Bu 3 aylık bir mesele değil. Uzun soluklu bir mücadeleye girmek zorundayız. Taşeron belediyeye girdiği takdirde bunun devamı da gelecektir. İzmir’de  özellikle belediyelere olan taşeron baskısı artıyor. Biz işimizden ekmeğimizden vazgeçmeyeceğiz. Ve bir kez daha taşerona hayır diyoruz. Güvencesiz, örgütsüz çalışmayacağız. Bizim tekbir talebimiz var, o da kadro” dedi. Taşeron firma Dermar Temizlik’in “İzmir’e gelip o işçilerle görüşmek istiyorum” şeklindeki söylemine de yanıt veren Şanlı, “Firma bir gün bile kalsa gelip işbaşı yapacağım diyor. Biz de onlara mağduriyet yaratmamaları için çağrıda bulunuyoruz. O zaman dediği gibi gelsin, işçilerle görüşsün, taleplerini dinlesin. Kimse taşerona geçmek istemiyor. Zaten ihalenin iki ayı geride kaldı. İşbaşı yaptıkları takdirde hiçbir karı olmayacak ancak, vazgeçtikleri takdirde sevinen ve karlı çıkan işçi olacak” şeklinde çağrıda bulundu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.