Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZFAŞ'ta kriz kapıya dayandı: İEF'de büyük hüsran

İZFAŞ'ta kriz kapıya dayandı: İEF'de büyük hüsran

84 yıldır bir fuarcılık geleneği haline gelen ve hem İzmir'in, hem de Türkiye'nin iktisadi kalkınmasına ön ayak olan İzmir Enternasyonal Fuarı'nda (İEF) bu yıl in adeta cin top oynuyor. Her yıl ziyaretçi akınına uğrayan fuarın geldiği nokta İzmirlileri üzerken, yaşanan acı manzara İZFAŞ ve Büyükşehir Belediyesi'nde yeni bir depremin de habercisi oldu. İZFAŞ'ta kriz kapıya dayandı

  • Ege Postası
  • 31.08.2015 - 09:06
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Fuarlar ve kongreler merkezi haline getirilmesi hedeflenen İzmir'in geleneksel fuarında gelinen nokta görenlerin içini acıtırken, her yıl on binlerce ziyaretçinin akın ettiği ve izdiham manzaraları ile akıllarda kalan Kültürpark sokakları bu yıl adeta kan ağlıyor. Sönük geçen ve geçtiğimiz yılları mumla arayan fuarın hali hüsran olarak nitelenirken, yaşan manzara sonrasında gözler bir kez daha operasyon söylentileri yayılmaya başlayan İZFAŞ'a çevrildi.
  
ATA'NIN MİRASI ERİYİP GİDİYOR...
İzmirlilerin ilgi göstermediği kentin en önemli fuarında bu yıl patlak veren sıkıntının esas kaynağı olarak ise, stantlara istenen yüksek kira bedelleri, kullanılan fuar alanının daraltılması, tanıtım faaliyetlerinin yetersiz kalması, son haftaya kadar devam eden organizasyon sıkıntısı ve yönetim kademesindeki çeşitli problemler olarak gösterildi.
 
STANT KİRALARI EL YAKIYOR
Alınan karar gereği ana yolları boş bırakılan İEF bu yıl ara sokaklara sıkışıp kalırken, dev organizasyon kermes havasından bir türlü kurtulamadı. Dünya devlerinin bu sene uğramadığı fuarda daraltılan kullanım alanın yanı sıra, belirlenen yüksek kira bedelleri ise adeta el yakıyor. Kamu kurumları ve eğitim kurumlarından günlük metrekare birim fiyatı olarak ortalama 40 dolar istenen 84'üncü İEF'de, diğer firmalar ise ortalama 250-350 dolar arasına kendilerine yer bulabildi. Geçtiğimiz yıla göre yükselen bu rakamlar firmaların fuardan kaçmasına sebep olurken, fiyatlar özellikle gıda satışı yapan kuruluşların elini yaktı.
 
KENDİLERİ ÇALIYOR, KENDİLERİ OYNUYOR
Zincir restoranlar ve büyük marketler ile dev işletmelerin rahatlıkla yer aldığı fuarda zor koşullara karşın kendilerine güçlükle yer bulabilen küçük işletmeler söz konusu durum nedeniyle büyük zarara uğrarken, ziyaretçilerin organizasyona ilgi göstermemesi üzerine büyük darbe yedi.
 

GIDA FİRMALARI FUARDAN KAÇIYOR!
İş yapamadıklarını açıklayan ve fuara zararına geldiklerini belirten gıda firması sahipleri, binlerce lira ödedikleri stantların boş kalmasına isyan etti. 84'üncüsü gerçekleşen İEF öncesinde İZFAŞ'a binlerce lira ödeyen firma sahipleri boş geçen fuardan ayrılmak için görüşmeler yaptıklarını ve fuardaki stantlarını kapatmak için hazırlıklara başladıklarını belirtti. Eski günlerini mumla arayan fuardaki manzaranın kendilerini olumsuz etkilediğini de dile getiren firma temsilcileri, kazandıkları paralar ile ancak geçici süreyle istihdam ettikleri personel giderlerini karşılayabildiklerini belirtti.
 
DÜNYA DEVLERİ BU YIL YOK
Geçtiğimiz yıl 67 ülkenin katılım sağladığı İzmir Enternasyonal Fuarı’na bu yıl sadece 52 ülke katıldı. Geçmişte dev markaların görücüye çıktığı ve adeta birbirleri ile yarıştığı günler geride kalırken, batı dünyası ise fuara ilgi göstermedi. Çoğunlukla Afrika ve Asya'dan gelen ülkelerin boy gösterdiği fuarda bu yıl batının ekonomi devi ülkelerinden sadece Fransa yer aldı.
 
ANA TEMA EĞİTİM AMA...
Fuarda yaşanan düşüşü ortaya çıkartan bu tablo hollerde de bir kez daha kendisini gösterdi. Ana teması eğitim olan 84'üncü İEF'ye İzmir'in yerli eğitim kurumlarının dahi tam anlamı ile katılım sağlamadığı dikkat çekerken, yabancı eğitim kurumları ise neredeyse yok denecek kadar azdı.
 

KOCAOĞLU DA MEMNUN DEĞİL
Diğer yandan, geçtiğimiz gün içerisinde fuarı ziyaret eden ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait stantlar ile firmaların kurdukları stantları gezen Başkan Aziz Kocaoğlu'nun kurmayları ve İZFAŞ yönetimi ile durum değerlendirmesi yaparak görüş alış verişinde bulunduğu öğrenildi.
 

FLAŞ İDDİA: FUAR YÖNETİMİ DEĞİŞECEK Mİ'
Fuarın geldiği söz konusu nokta karşılığında memnuniyetsizliğini dile getirdiği öğrenilen Kocaoğlu'nun sinirli olduğu ve organizasyonda yaşanan sıkıntılarla ilgili İZFAŞ yöneticilerine tepki gösterdiği de gelen bilgiler arasındaydı. Geçtiğimiz yıl İZFAŞ'ta deprem etkisi yaratan ve Şakir Örs'ün yanı sıra, bir dizi yönetim kurulu üyesi ile toplam beş müdürün görevden alındığı krizin bir benzerinin daha kapıya dayandığı belirtilirken, Kocaoğlu'nun fuarın ardından bir değerlendirme toplantısı daha yapacağı ve operasyon hazırlığında olduğu öğrenildi. Kulislerde konuşulan iddialara göre, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun önümüzdeki günlerde fuara yönelik köklü değişikliğe gideceği ve Vekil Müdür Gül Şener ile Genel Müdür Yardımcısı Hasan Tunçağ'ın da aralarında bulunduğu isimleri görevden almaya hazırlandığı dile getirildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.