Dolar 32,6021
%0.39
Euro 34,8337
%0.29
Altın 2.504,160
%0.79
Bist-100 9.461,00
%-0.66

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İŞKUR'dan EBSO'da işverenlere müjde

İŞKUR'dan EBSO'da işverenlere müjde

EGE Bölgesi Sanayi Odası Haziran ayı Meclis Toplantısı'na, Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İzmir Bölge Müdürü Kadri Kabak konuk oldu. Kabak, meclis üyelerine 'İş Başı Eğitim Programı' ile ilgili yeni düzenlemeler hakkında bilgiler verdi. Program kapsamında işbaşı yapacak kişilerin 6 ay boyunca işverene maliyetinin olmayacağını vurgulayan Kabak, “Deneme süresini 160 güne çıkartıyoruz ve işverene bedava hale getiriyoruz. Süre sonunda hiçbir yaptırım yok diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 30.06.2015 - 09:22
EBSO Haziran ayı Meclis Toplantısı'na, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdoğan Çiçekçi, İŞKUR İzmir Bölge Müdürü Kadri Kabak ve meclis üyeleri katıldı. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, il dışında olması nedeniyle toplantıya katılamadı. Toplantının açılışını EBSO Meclis Başkan vekili Hakkı Aktaroğlu yaptı. Türkiye'nin haziran ayındaki gündemini değerlendiren Aktaroğlu, IŞİD terör örgütünün Türkiye sınırına çok yaklaştığını, göçmen sorunun da derinleşerek devam ettiğini aktardı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki yemin töreni sırasında bazı milletvekillerinin İstiklal Marşı söylenirken eşlik etmediğini dile getiren Aktaroğlu bu durumun gönüllerini yaraladığını belirtti. Bir süre önce hayat 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve eski meclis üyesi Necdet Demirli anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

“EN BASİT, EN SADE İSTİHDAM TEŞVİĞİ

Meclis üyelerine 'İş Başı Eğitim Programı' ile ilgili yeni düzenlemeler hakkında bilgiler veren İŞKUR İzmir Bölge Müdürü Kabak, programın detaylarını anlattı. Kabak, “Bugüne kadar işletmelerimize getirilmiş olan en kolay en basit ve en sade istihdam teşviki diyebiliriz. İşyerlerimizde en fazla zorluk çekilen konunun yetişmiş eleman olduğunu biliyoruz. Bu eleman ihtiyacını karşılamak çok da kolay olmuyor. İşletmeler için önemli bir maliyet de getiren oryantasyon eğitimi, deneme süreci gibi süreçlerin absorve edildiği ve devlet tarafından bu alanın hem ekonomik hem de eğitim anlamında doldurulduğu bir program. İşyerimize yeni bir eleman alacağımız zaman 2 aylık deneme süresi yapabiliyoruz, bu sürenin sonunda iş sözleşmesi ortaya koyuyoruz. Ancak bu hem zaman kaybına hem de maliyet söz konusu olabiliyor. İşte bu kapsamda getirilmiş olan programla bir işyerinde iki veya daha fazla çalışan varsa çalışanların yüzde 10 oranındaki işçiyi bu program kapsamında işe aldığınızda biz onun 160 güne kadar ücretini ödüyoruz. Her ay için net bin TL ödeme yapıyoruz, ayrıca genel sağlık sigortası primlerini de biz karşılıyoruz. Hem 160 gün boyunca işçinin eğitimi ve maliyeti işverene sıfır TL'ye geliyor. 100 çalışanı olan bir işveren 10 kişiyi bu kapsamda işe alırsa biz her işçi için 10 bin TL ödüyoruz" dedi.

KİMLER DAHİL EDİLEBİLİR

Programdan emeklilerin yararlanamayacağını belirten Kabak, şunları dile getirdi; 

“Bu programdan, 15 yaşını doldurmuş tüm iş arayanlar, öğrenciler, mezunlar, işini değiştirmek isteyenler, piyasanın tüm işgücü aktörleri bundan yararlanabilir. Bunun için ayrılan kaynak İzmir için 75 milyon TL, bu kaynağı kullandığımız takdirde İzmir'e 100 milyon TL kaynak daha aktarılacak. Ülke genelinde toplam 3.4 milyar TL kaynak söz konusu, gelin bunu hep birlikte kullanalım. Bütün bunları yaptık, 6 ay boyunca çalıştırıldı, sonunda devlet bir şey isteyecek m? Hiçbir koşul yok, 160 gün boyunca program dahilinde çalıştırdığınız kişileri kadronuza katmak zorunda değilsiniz. Diyelim ki 10 kişiyi program dahilinde çalıştırdınız, isterseniz bunların hepsini kadronuza alabilirsiniz. Buradan devletin karı şu oluyor, sizin işyerinizde 160 gün boyunca tecrübe kazanan kişi bunu özgeçmişine yazıyor ve başka bir işyerinde iş bulması kolaylaşıyor. Alacağınız kişi mühendis de şoför de olabilir. Herhangi bir meslekte herkesi bu kapsama dahil edebilirsiniz. 5 yıllık tecrübeli bir kişi de olabilir, eğer siz bin TL'den fazla para vermek istiyorsanız devlet sizi orada da destekliyor. Bu program dahilinde bir kişiyi kadronuza dahil ederseniz, imalat sanayinde 42 ay diğer sektörlerde ise 30 ay boyunca sosyal güvenlik işveren güvencesi de hazine tarafından karşılanıyor. Geçen yıllarda da bu vardı ama sınırlıydı. Artık bu daha da genişletildi. Geçen yıl, tüm yıl boyunca bu projeden 2 bin 500 kişi işe alındı. Ancak programın yenilenmesinin ardından yılın 6 ayı tamamlanmadı, 3 binden fazla kişi programa dahil oldu."

“70 BİN KİŞİ ALINABİLİR"

Programdan, işyerinde 2 ve daha fazla kişi çalıştıranların yararlanabileceğini kaydeden Kabak, “İzmir'de 70 binin üzerinde 2 ve daha fazla işçi çalıştıran işletme var. Herkes bir kişiyi işe alsa 70 bin kişilik istihdam ortaya çıkar. Keşke 70 bin kişi programa dahil olsa da biz de kaynak bulmak için çaba harcasak. İstihdamda kalma oranı en yüksek proje bu proje. Bu programa katılan 100 kişiden 71'i iş yerinde kalabiliyor. Bundan üniversite öğrencileri de yararlanabiliyor. İşveren stajyerlere ücret vermek zorunda değil. Ama bu programa dahil edilse, öğrenci İŞKUR'dan bin TL alma şansı olacak. Gelin bu imkanları onlara sunalım" dedi.

“BİZE DESTEK ÇIKIN"

Başkan vekili Erdoğan Çiçekçi, Kabak'ın anlattığı programın çok daha önceden yapılması gerektiğini ve işverenlerin desteklenmesi gerektiğini savundu. Seçimleri de değerlendiren Çiçekçi, “Seçim sonuçlarının ülkemiz için hayırlı sonuçlar doğurmasını diliyorum. Piyasaların ve tabi ki yatırımcıların istikrarı öncelikli olarak tercih ettiklerini, hiçbir şekilde kaos ortamını oluşturacak adımların atılmaması gerektiğini beklediklerini belirtmek isterim. Başta Almanya ve birçok Avrupa ülkesi olmak üzere en zengin kabul edilen 50 ülkenin 30 tanesi koalisyonu başarıyla yürütmektedir. Şimdi tekrar bir seçim süreci, birçok kaybı beraberinde getirecektir. Türkiye fazlasıyla maddi manevi kayıplar vermiştir. Artık ülkemiz için gündemde gerginlikler değil ekonomi ve demokratikleşme öncelikli konular olmalıdır. O nedenle, müşterek zeminde buluşabilecek partilerimizin bu sorumluluğu almalarını ve biran önce koalisyon kurmalarını bekliyoruz. İktidar '12 yıllık iktidar gücümden hiçbir şey kaybetmedim' diye düşünmemelidir" diye konuştu. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.