Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hüseyin Aslan'dan belediyelere imar önerisi!

Hüseyin Aslan'dan belediyelere imar önerisi!

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, yaptığı açıklamada, “Koronavirüs‘ün yeni kentleşme anlayışını ve doğal yaşam biçimini gündeme getirdiğini, Belediyelerin bu anlayışa uygun yeni imar planı düzenlemesine gitmelerini” önerdi.

  • Ege Postası
  • 04.05.2020 - 10:33

Covid-19 ile birlikte gayrimenkulde anlayış değişti. İlgi ‘yaşam alanı’ olan konut tipine yöneldi. Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan “Artık insanlar organik tarımın yapılabileceği, sağlık tesisin olduğu, geniş yaşam alanları istiyor. Bu nedenle belediyeler imar planlarını acilen düzenlemeli” dedi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel salgın her sektörde olduğu gibi gayrimenkulde de beklentileri değiştirdi. 

Salgın ile insanlar eve kapanırken, konut anlayışında da değişim başgösterdi. Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, insanların artık şehir içine sıkışan apartmanlar yerine kent dışında yaşam alanlarını tercih ettiğini söyledi. Aslan, İzmir'in bu açıdan büyük avantaja sahip olduğuna dikkat çekerek "Havası, eşsiz doğası ile benzersiz bir değere sahip İzmir, yaşam alanı modeliyle dünya gayrimenkul sektörünün yıldızı olur. Yeter ki gerekli düzenlemeler yapılsın" dedi. 

Ege-Koop’un 35 yıllık bilgi, birikim ve deneyimiyle Türkiye’ye örnek olacak yaşam alanları inşa ettiğini hatırlatan Aslan “Yıllardır insanların doğanın bir parçası olduğunun ve doğayla iç içe yaşamak isteyeceği bilinciyle çalıştık. Bu doğrultuda bugüne kadar 30 bin konutun yanında Menemen’de, Güzelbahçe’de 2 bin 500 bahçeli konut ürettik. Ancak Covid 19 salgınıyla birlikte insanlarda bu alanda yüksek bir talep oluştu” diye konuştu.

“İMAR PLANLARI YENİ DÜNYA DÜZENİNE GÖRE DÜZENLENMELİ”
İnsanların salgın döneminden sonra hiç olmadığı kadar temiz çevre ve huzura ihtiyaç duyacaklarını belirten Aslan “Her şeyin başı sağlık, artık insanlar sağlıklı beslenmek istiyor. Dolayısıyla onlara bahçeli, organik tarımın yapılabildiği, her şeyin en taze ve en sağlıklı haliyle ayaklarına kadar geldiği doğal yaşam alanları inşaa etmeliyiz” diye konuştu. Bu alanların okul ve poliklinik gibi merkezlere yakın olmasının da önemli olduğunu söyleyen Aslan “Belediyeler imar planlarını bu şartlar doğrultusunda yeniden düzenlemeli” dedi.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR KONUT ZAMANI”
İhtiyaçlar artıp farklılaştıkça, klasik konutların yetersiz kaldığının altını çizen Aslan şunları söyledi: “Gelişen ihtiyaçlara tam anlamıyla cevap verebilmesi için konut içinde gelişebilecek tüm eylemlere uygun bir şekilde de tasarlanmalı. Yalnızca mevcut koşullara değil, gelecekte olması ihtimal koşullara da uyum sağlayabilmeli. Artık sürdürülebilir konut anlayışı hayata geçirilmeli” 

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19'un özellikle 60-65 yaş üstü için psikolojik ve sosyal sorunları da beraberinde getirdiğini söyleyen Aslan "Belirli bir yaş grubundakiler dışarı çıkamadığı için sıkıntılı günler geçiriyor. Oysa yaşam alanları onların nefes almalarını sağlayacak. Kontrollü bir şekilde bahçesinde dolaşabilecek, tarım ile kaliteli zaman geçirebilecek" dedi. Salgının ne zaman sona ereceğinin belirsiz ve ikinci bir dalga ya da farklı bir salgının olma ihtimalinin de hep olduğunu Bilim İnsanları tarafından ifade edildiğini belirten Aslan, "Artık dünya değişti. İnsanların konut ihtiyacı da buna göre düzenlenmeli. Yaşam alanları aslında hem konforlu bir hayatı sunacak hem de karantina gibi kuralların daha iyi uygulanmasını sağlayacaktır" dedi. 

“SATIŞ VE KİRA FİYATLARI ARTTI”
Gayrimenkul değeri, lokasyon veri analizi ve öngörüleri sunan endeksa.com verilerine göre ise salgın sonrasında Ege'de konut satış ve kira fiyatları artı. Satış fiyatında en fazla artış görülen il Muğla oldu. Muğla’da satış fiyatı yüzde 32 oranında artarak 5.719 TL/m2 ‘ye yükseldi. Muğla’dan sonra en fazla artış yüzde 10 ile İzmir oldu. Müstakil konutlardaki artış ise en yüksek seviyeye ulaştı. Muğla’da yüzde 20, İzmir’de ise yüzde 15 artış kaydedildi.  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.