Dolar 32,5870
%0.23
Euro 34,8164
%0.44
Altın 2.421,470
%-0.47
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hedef Rusya pazarı

Hedef Rusya pazarı

İZMİR Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, işadamlarına Rusya pazarına yönelmelerini önerdi. Demirtaş, Rusya'nın hayvansal yan ürünler, alabalık, somon, yengeç, çift kabuklular, kanatlı sperma, süt ve su ürünleri, bal, deri, boynuz ithalatı yapacağını belirterek, ihracat yapacakların İl Tarım Müdürlüğü'ne başvurmasını istedi.

  • Ege Postası
  • 28.08.2014 - 09:12
İZMİR- İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, konuşmasında AK Parti'de yaşanan genel başkan ve başbakan değişimine vurgu yaparak, yeni hükümetten beklentilerini anlattı. 

EKONOMİDEKİ OLUMLU GELİŞMELERE VURGU
İTO Başkanı Demirtaş, ekonomide yaşanan olumlu gelişmeleri vurgulayarak, “12 yıllık AKP iktidarı var. Olumlu işler de yapıldı olumsuz tablolar da var. 12 yılda Kişi Başı Milli Gelir 3 bin 492 dolardı, 10 bin 728 dolara çıktı. Turizm geliri 12.4 milyar dolardan 32 milyar dolara çıktı. Dünyada 6. büyük destinasyon olduk. Turizm geliri, 36 milyar dolardan 158 milyar dolara çıktı. Yabancı sermaye girişi 1.1 milyar dolardan 12.5 milyar dolara çıktı" dedi. 

“UMUTSİZ İŞÇİ SAYISI İKİYE KATLANDI"
Ekonomide yaşanan olumsuz gelişmelere de dikkat çeken Demirtaş, 1 milyon olan umutsuz işçi sayısının ikiye katlandığını belirterek, “Cari açık 1 milyar dolardı, 65 milyar dolara çıktı. İthalat 51.5 milyar dolardan 251 milyar dolara çıktı. Ara mal ithalatının yüksek oluşu nedeniyle cari açık yüksek. Umutsuz işçi sayısı 1 milyondu ikiye katlandı 2 milyon oldu. Yeni bir hükümet olacak. İzlediğimiz kadarıyla pek fazla bakan değişikliği olmayacak deniyor. Biz zaten ekonominin bir deney alanı olmadığını istikrarın gerekli olduğunu ifade ettik. Ali Babacan ve Mehmet Şimşek'in devam edeceği izlenimini elde ediyoruz. Bu bir ölçüde güven demektir. Umarız ekonomi yönetimi değişmeden yeni hükümet devam eder" dedi. 

“VERGİ BORÇLARI 60 AYDA ÖDENSİN" 
Demirtaş, SGK ve vergi borçlarının 36 ay olarak yeniden yapılandırılmak üzere Torba Yasa Tasarısı'na konduğunu ancak vadenin 60 ay olması için mücadele ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Öncelikli gündem ekonomi olsun, istikrar devam etsin. Cari açığın azalması için önlemler alınsın ara mal üretimi teşvik edilsin. İstihdam üzerindeki vergi ve yükler azaltılsın. Yüzde 87 oranında yük olduğunu bakana gösterdik. Kayıt dışı mücadele için yeni bir eylem planı olmalı. Bürokrasi yatırımcının moralini bozuyor. Bunun azaltılması lazım. Yatırım, ihracat ve destek ofisleri kurulmalı. Kalkınma ajansları bünyesinde bu ofisler kuruluyor. Adaletli olmayan bölgesel teşvik düzeltilmeli. Kar dağıtımında yüzde 15 stopaj oranı yüzde 5'e düşürülsün. SGK ve vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasının 60 ay olmasını istiyorduk, ancak 36 ay olarak Torba Yasa'da düzenlendi, çıkmasını bekliyoruz. Ekonomik Şura'da Maliye Bakanı 'ben 60 aya karşı değilim' dedi. Başbakan da talimat vereceğini söyledi. Umarız 60 ay olarak düzenlenir. 130 bin mükellef var bu durumdan faydalanacak umarım katkımız olur."

“ÇEKİNİ ÖDEMEYENE ÜÇ AY HAPİS CEZASI GETİRİLSİN"
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Çek Yasası'nda hapis cezasının kalktığını ve tahsilatların yapılamadığını, üç ay hapis cezası getirilmesini önerdiklerini belirterek, “Çek Yasası'nda hapis cezası kalktı, tahsilatlar sıfır. Üç ay hapis cezası sistemini getirelim dedik. Çek sicil bilgileri istediğimiz takdirde ve borçlu izin verirse çeklerinin bilgilerine ulaşabiliyorsunuz. İzmir'in önemli işadamları arasında bu nedenle 4 yıl hapis cezası yiyen kişiler var. O listeye erişebilmek için isteğimiz var yeni hükümetten. Ekonomide hızlı hareket edilmeli. Arjantin iflas etti Ortadoğu'da savaş, komşularda savaş ama hayat devam ediyor. Biz işlerimizin daha iyi gitmesini istiyoruz. Sanayi üretiminde yavaşlama var. Üretim artış hızı, bir önceki yıla göre yüzde 2.5 geriledi" dedi. 

RUSYA'YA HAYVANSAL YAN ÜRÜNLER SATALIM
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Rusya pazarının önemine dikkat çekerek, hayvansal yan ürünlerin ihraç edilebileceğini anlattı. Demirtaş, şöyle konuştu: 

“Rusya pazarına girmek için çalışmalar yapılması gerektiğini yaklaşık iki aydır sürekli bakanlıklara yazıyoruz. Hayvansal yan ürünler, alabalık, somon, yengeç, çift kabuklular, kanatlı sperma, süt ve su ürünleri, bal, deri, boynuz ithalatı yapacağını Rusya bildiriyor. İl Tarım Müdürlüğü'ne en kısa sürede başvuru yapılması gerekiyor. Denetleme sonucunda uygun olanlar bakanlığa bildirilecek ve Rusya'ya mal satabilecek. Kim ne girişim yapmak isterse İTO da yardımcı olacak. Bu listenin genişletilmesi gerekir. Ayakkabıcılar çok büyük başarı elde ettiler. Rusya büyük bir pazar sadece Rusya değil bağlı olduğu ülkeler de bizim için önemli." 

“DÖRT AYDA GÜÇLENDİRELİM, KAPATMA OLMAZ"
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, spor gündeminin tartışmalı konuşu Alsancak Stadı'nın deprem güçlendirmesi nedeniyle kapatılacak olmasına tepki göstererek, “Alsancak Stadı güya riskliymiş, analizi yapılmış ve riskli yapı ilan edilmiş. Neden maçlar bittiğinde yapmadını? Sadece Alsancak Stadı için mi yoksa tüm Türkiye'deki statlar için mi yaptınız bu analiz? Atatürk Stadı ne durumda ona yaptınız m? Bunları çözmek mümkün değil. Portatif tribün ikinci ayıp. Dünya markası İzmir EXPO'ya aday kent ama maç yapılacak stat yok. Atatürk Stadı için de ne yapılması gerekiyorsa yapılmalı. Güçlendirme zor değil, dört ayda yapalım geçelim. Kapatma olmaz" dedi.  (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.