Dolar 32,5482
%0
Euro 34,8811
%0.04
Altın 2.426,730
%-0.14
Bist-100 9.645,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hayvan damları kaçak depoya döndü: Meraya niyet, ticarete kısmet!

Hayvan damları kaçak depoya döndü: Meraya niyet, ticarete kısmet!

Bütünşehir Yasası ile birlikte sayısız zorlukla boğuşan çiftçi ve hayvancılara tahsis edilen mera alanları sanayiye kurban edildi. 1995 yılında dönemin Valisi Kutlu Aktaş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura'nın çabaları ile S.S. Buca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesindeki süt üreticilerine verilen Bornova Işıkkent'teki 270 dönüm alan sanayi ve ticaret merkezine dönüştü. Hayvan damları kaçak depoya döndü

  • Ege Postası
  • 03.07.2015 - 10:32
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Ülke çapında tarımla birlikte yok olmaya yüz tutan başlıca üretim faaliyetlerinden olan ve çeşitli zorluklarla boğuşan hayvancıların yaşadığı sıkıntılar gün geçtikçe artarken, vatandaşların kanayan yarası haline gelen mera alanları çilesiyle ilgili Bornova'da yaşanan manzaralar görenlerin içini acıtıyor. Yaklaşık 20 yıl önce dönemin önemli siyasetçilerinden eski Bakan Işılay Saygın, İzmir Valisi Kutlu Aktaş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura döneminde yürütülen ortak çalışma bir çırpıda çöpe gitti.
 
 MİLLİ EMLAK'TAN HAYVANCILIK İÇİN SATIN ALINMIŞTI
1988 yılında kent merkezlerinde hayvancılık faaliyetlerini yasaklayan düzenleme sonrasında mağduriyet yaşayan vatandaşları tek çatı altında toplayan Buca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin mülkiyetindeki hayvancılık sitesi bünyesinde yeni bir skandal patlak verdi. Üretici birliğinin hayvancılık faaliyetlerinde kullanmak üzere Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden düşük bedelle satın aldığı 270 dönüm büyüklüğündeki eski hazine arazisinde kaçak depolar inşa edildiği ortaya çıktı.


 
TİCARET TALEBİ REDDEDİLMİŞTİ
Üreticilerin desteklenmesi için büyük emek sarf edilen ve geçmişte ticarete açılması gündeme gelen mera imarlı arazi gayrı resmi şekilde sanayicilerin kullanımına açıldı. Işıkkent'te ahşap malzemeden yapılan hayvan damları ile son teknolojiye sahip ticari depolarının iç içe geçtiği tesis bünyesinde üç aydır göze çarpan hareketliliğin perde ardında hayretler uyandıran bire gerçek ortaya çıktı.
 
MERAYA NİYET, TİCARETE KISMET!
Işıkkent semtinde Bornova Belediyesi tarafından kurban kesim alanı olarak da kullanılan Dökümcüler Sitesi yanındaki toplam 270 dönümlük arazi son günlerde göze çarpan amacı dışında kullanımla gündeme geldi. Hayvancılık faaliyetleri izni verilen ve mera ruhsatlandırılması yapılan alandaki parseller üzerindeki hak sahipleri mülklerini ardı arkasına sanayicilere kiralamaya başladı. Toplam 131 oda üyesine ait parsellerin bulunduğu ve hali hazırda 70 kişinin hayvan damı olarak kullandığı alandaki bazı hayvancılar, yaptıkları kapsamlı tadilatlar ile otomatik kapılı depo ve ticari tesisler inşa etmeye başladı. İlçe belediyesi tarafından verilen ruhsatlara aykırı biçimde kiralama işlemine gitti. Geçmişte mağdur olan birçok hayvancı ellerindeki alanları kiralayarak kısa yoldan para kazanmaya başladı.


 
RUHSAT İPTALLERİ GÜNDEME GELDİ

Yaz aylarının başlaması ile birlikte alandaki çeşitli parsellerde yapılan inşaat faaliyetleri tam gaz devam ederken, geçmiş yıllarda Bornova Ziraat Odası'nın yürüttüğü onca çalışma ise boşa gitti. Üreticileri aynı alanda toplamak ve hayvan damları inşa etmek için devletten on yıl geri ödemesiz olmak üzere yaklaşık 2 trilyon 500 milyon liralık kredi alan odanın 2003 yılından bu yana sürdürdüğü altyapı faaliyetleri havada kaldı. Süt üreticilerine yönelik yürütülen "Süt Sığırcılığı Projesi" son gelişmeler sonrasında sekteye uğrarken, yeni bir kriz de kapıya dayandı. Yaşanan durumla ilgili henüz Tarım İl Müdürlüğü ve Bornova Belediyesi tarafından resmi bir işlem uygulanmazken, ruhsat iptalleri ile iş yerlerinin mühürlenmesi gündeme geldi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.