Dolar 32,2081
%-0.11
Euro 34,8604
%0.17
Altın 2.446,320
%0.57
Bist-100 10.219,00
%-0.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Havalar ısındı çocuklar süs havuzlarına akın etti: Dikkat çok tehlikeli

Havalar ısındı çocuklar süs havuzlarına akın etti: Dikkat çok tehlikeli

İzmir'de birden bire yükselen hava sıcaklıklarından dolayı bunalan çocuklar, serinlemek için soluğu süs havuzlarında alıyor. Tehlikelere aldırış etmeyen çocuklar, belediyelerin süs havuzlarına girerek serinlemeye çalışıyor. Özellikle aniden artan sıcaklıkların ardından sık sık göze çarpan bu manzaralara karşı uzmanlar, süs havuzları konusunda aileleri uyardı. Peki süs havuzlarına giren çocuklar boğulmanın yanı sıra hangi tehlikelerle karşı karşı karşıy? Havalar ısındı çocuklar süs havuzlarına akın etti

  • Ege Postası
  • 09.07.2015 - 09:19
EDA EBRU NANECİ / HABER SERVİSİ - Sıcak havalar nedeniyle küçük çocukların süs havuzlarına girmesi tehlikenin habercisi. Küçük çocukların, parkların içindeki süs havuzlarına girmeleri elektrik kaçaklarıyla birlikte ölüm tehlikesine ve birçok deri hastalığına davetiye çıkarıyor. 

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Tuna Demirdal süs havuzlarına giren çocuklarda kulak, göz ve idrar yolu ile cilt enfeksiyonları görülebileceğinin altını çizdi. İzmir Tabipler Odası Genel Sekreteri Dr.Mete Güzelant ise çocukların süs havuzuna girmemesi için sağlık müdürlüğü ve belediye zabıtalarının bu konuda daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

SON DERECE ZARARLI
Süs havuzlarının mikrop ve bakteri oluşumuna açık yerler olduğunu ifade eden İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Tuna Demirdal, "Yüzme havuzlarında dezenfektasyon uygulanıyor ama süs havuzlarında böyle bir dezenfeksiyon yapılmadığı için bütün enfeksiyonlara, bulaşıcı hastalıklara açık. Mide-bağırsak sistemiyle ilgili enfeksiyonlar, cilt, göz, dış kulak, solunum yolu, genital enfeksiyonlara neden olabilir. Hepatit bulaşabilir. Beklemiş sular olabilir, havuzun dibi temizlenmemiş olabilir, sonuç olarak virüs ve bakterilerin yaşamasına müsait olan yerlerdir. Buralarda suya girilmesi son derece zararlı" diye konuştu.

AİLELER NE YAPMALI'
Ailelerin çocuklarını süs havuzlarından uzak durması için uyarmalarını ve bilinçlendirmelerini isteyen Demirdal, "Süs havuzları hastalıklara açık mekanlardır ve uzak durmak gerekir. Buralarda yüzmek akıl alacak bir şey değil. Her enfeksiyonun kuluçka süresi vardır. Bugün havuza giren kişiye hemen bir şey olmaz ama bakteri ve virüsün özelliğine göre bir kaç gün içerisinde bir takım belirtiler ortaya çıkabilir. Ateş, vücutta döküntü, kulak ağrısı, gözde kızarıklık, genital akıntılar, kaşıntı, ishal, sarılık gelişebilir bu belirtiler olursa ailenin bir hekime başvurmasını öneriyoruz. Süs havuzundan bulaşan olası etkenlerin bir yansıması olabilir" ifadelerini kullandı. 

GÜZELANT: HER AÇIDAN TEHLİKELİ 
Süs havuzlarının ilaçlanmadığı için son derece tehlikeli olduğuna dikkat çeken İzmir Tabipler Odası Genel Sekreteri Dr.Mete Güzelant, "Bu havuzlar steril havuzlar değil. Çünkü ilaçlanmıyor. Fakat bazı çocuklar bu havuzları serinlemek amacıyla kullanıyorlar. Dolayısıyla hem kendileri açısından sakıncalı hem de bulaşıcı hastalıklar açısından başkasına bulaştırma noktasında sakıncalı. Gerek cilt hastalıkları yönünden gerekse Hepatit gibi bulaşıcı hastalıklar bakımından da risk taşıyor" dedi.   

"SÜS HAVUZUNA GİRMEK YASAK AMA..."  
Süs havuzlarına girilmesini önlemek için belediye zabıta ekiplerine ve il sağlık müdürlüğüne büyük iş düştüğünün altını çizen Güzelant şunları söyledi: "Süs havuzlarının önlerinde, girilmemesi gerektiğine dair yazılı ibareler var ama buna rağmen giriliyor. Bu durumda da görev, belediye zabıtalarına düşüyor. Lozan Meydanı gibi yoğun olan bölgelerde bu havuzlara giriliyor. Bunlar sağlık açısından son derece tehlikeli. Sadece havuzda değil, havuzdan çıktıktan sonra yakınlarına, çevrelerine hastalık yayma ihtimali ortaya çıkıyor. Gerek sağlık müdürlüğü gerekse belediye zabıtalarının bu konuda daha dikkatli olmalarında yarar var diye düşünüyoruz."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.