Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Han krizinde ikinci perde: Bu sefer onay gelecek mi'

Han krizinde ikinci perde: Bu sefer onay gelecek mi'

Geçtiğimiz aylarda Konak Belediyesi ile yatırımcıyı karşı karşıya getiren ve Küçük Karaosmanoğlu Han krizinde Anıtlar Kurulu'ndan flaş bir onay geldi. Tarihi alanın ticareti faaliyetlerin yanı sıra turizm amaçlı kullanımına olur veren kurulun bu hamlesi sonrasında gözler Konak Belediyesi'ne çevrildi. Han krizinde ikinci perde

  • Ege Postası
  • 07.07.2015 - 09:05
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Kemeraltı’nın en değerli bölgeleri arasında yer alan Havra Sokağı’nda yaklaşık 300 yıl önce kervansaray olarak inşa edilen, ancak zamana yenik düşerek mezbelelik hale gelen tarihi Küçük Karaosmanoğlu Han’da yaşanan bürokratik çileyle ilgili yine kritik bir gelişme yaşandı. Geçtiğimiz aylarda imar planları belediye meclisi tarafından reddedilen tesisle ilgili Anıtlar Kurulu'ndan gelen resmi onay sonrasında süreç tekrardan başa döndü.

BELEDİYE YENİDEN ÇALIŞMA BAŞLATTI

2009 yılına kadar çöplük halinde bulunan ve atıl durumda kalan tarihi alana sahip çıkan Karaosmanzade Vakfı'nın, yap-işlet-devret modeli ile hanı restore edecek yatırımcıyı bulmasına rağmen, belediye ve anıtlar kurulu arasında yıllardır gidip gelen bürokratik süreç nedeniyle eski Ayakkabıcılar Çarşısı olarak bilinen tesis de kötü kaderinden bir türlü kurtulamadı. Kemeraltı’nda bulunan tarihi Karaosmanoğlu Han’ı restore eden vakfa önce ruhsat veren Konak Belediyesi, daha sonra tesisi veto edince kriz çıkmış, tamamlanan otel binası atıl durumda kalmıştı. Geçtiğimiz yıl içerisinde Anıtlar Kurulu’ndan ön onayı tarihi han ve otel için 8 milyon TL masraf yapan yatırımcı firma 8 aydır tesisi hizmete sokabilmek için imza beklerken, Konak Belediyesi klonuyla ilgili olarak yeniden çalışma başlattı.

ANITLAR KURULU OLUR VERDİ

Tarihi hanı orijinal aslına uygun olarak restore etmek amacıyla hazırladığı restorasyon projesi Anıtlar Kurulu tarafından onaylanan ve Konak Belediyesi’nden inşaat ruhsatını da alan vakıf, çalışmalarını geçtiğimiz Eylül ayında tamamladı. Vakıf sürecin devamında, üst katı otel, alt katı ise ticari kullanımına uygun inşa edilen eski hanın iş yeri açma ve çalışma ruhsatı için belediyeye müracaat ederken, yaşanan imar krizi nedeniyle adeta şoka uğramıştı. Küçük Karaosmanoğlu Han, Kemeraltı imar planlarında ticaret ve turizme uygun olmasına rağmen, otel olarak kullanılmasına yönelik plan tadilatı reddedilince ayakkabıcılar çarşısı olarak kaldı, hana yapılan yatırım da boşa gitmiş oldu.

8 AYDIR İMZA BEKLİYOR

Eylül ayında inşaatı tamamlanan, Kemeraltı’na can katacak toplam 20 bin metrekarelik alana sahip, 21 dükkan ve 18 lüks otel odası bulunan 250 kişinin istihdam edileceği Küçük Karaosmanoğlu Han ile ilgili olarak karar alan Anıtlar Kurulu, belediyeye plan tadilatıyla ilgili olarak olumlu görüş sundu. Gelişmelerin ardından Anıtlar Kurulu’ndan gerekli nihai onayı alan projeyle ilgili talebi bir kez daha meclis gündemine alan Konak Belediyesi, konuya dair tekrar inceleme yapacak.

BELEDİYE MECLİSİ VETO ETMİŞTİ

Bürokratik süreçle ilgili yaşanan son gelişmeler sonrasında vakfın yatırımcı vasıtası ile milyarlarca lira para harcadığı alanla ilgili revize edilen imar planları önümüzdeki ay içerisinde bir kez daha meclis onayına sunulacak. İlgili komisyonların yapacağı çalışma sonrasında plan notu değişikliğine meclisten vize geldiği takdirde, tesis kullanıma açılabilecek. Hatırlanacağı üzere, kış aylarında belediye meclisinde görüşülen konu CHP'li üyeler arasında çatlağa yol açmış ve yaşanan bu kriz nedeniyle imar planlarının reddedilmişti. Yaşanan durum nedeniyle tesisin mülkiyetini elinde bulunduran vakıf ile yatırımcı kuruluş maddi zarara uğradığını belirterek konuyla ilgili dava açacağını duyurmuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.