Dolar 32,5391
%0.16
Euro 34,9551
%-0.05
Altın 2.456,730
%0.84
Bist-100 9.876,00
%1.64

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hala yeşil alan fakiriyiz: Ha Mogadişu, ha İzmir!

Hala yeşil alan fakiriyiz: Ha Mogadişu, ha İzmir!

Çarpık yapılaşmanın gün geçtikçe arttığı ve göçle birlikte kentleşme oranın yükseldiği İzmir'deki acı tablo bir kez daha ilginç verilerle kendisini gösterdi. Son on yıl içerisinde yeşil alanlara yönelik çalışmalar arttırılarak kişi başına düşen alan miktarı 13 metrekareye kadar çıkartılsa da İzmir yine istenen seviyeye gelemedi. Betonlaşmanın esiri olan kent merkezindeki yeşil alan oranı git gide azalırken, adeta saksı bitkileri hariç yeşil doku kalmadı. Ha Mogadişu, ha İzmir....

  • Ege Postası
  • 27.08.2015 - 09:59
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Son yıllarda adeta kanayan yara haline gelen ve kent merkezinde soluk alacak yer bırakmayan çarpık yapılaşma hem istatistiklere, hem de kentin uydu fotoğraflarına yansıdı.

METROPOL ALANLAR YEŞİL ALAN FAKİRİ
Çevreciler tarafından Avrupa Yeşil Başkenti Ödülü'ne aday olması gerektiği düşünülen İzmir, kişi başına düşen yeşil alan miktarı ile ülke içinde dahi bir çok ilin gerisinde kalmaya devam ediyor. Son yıllarda artan çabalar ve devam eden yeşil seferberliğine karşın, kent merkezi ise beton yığınlarına ve sayısı gün geçtikçe artan çok katlı yapılara teslim oldu. 2004 yılından bu yana İzmir'de doğa ve çevreye dayalı geliştirilen projeler, fidan dikimleri, oluşturulan rekreasyon alanları, kent ormanları ve diğer yeşil alanlarla kişi başına düşen yeşil alan miktarında artış sağlansa da diğer iller ve Avrupa’da 26 metrekare olan standardın altında kaldı.



RAKAMLAR YÜKSELDİ AMA...
Yapılan çalışmalar ve üretilen projelerle toplam 12 bin kilometrekarelik yüzölçümüne sahip İzmir'de yeşil alan miktarı 35 milyon metrekareye ulaştı. Kişi başına düşen yeşil alan miktarı ise 12,68 metrekareye çıkarken, söz konusu tablo yine İzmir'e çare olmadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Orman Bölge Müdürlüğü'nün yürüttüğü çalışmalar sonrasında yeşil miktarı artsa da, söz konusu gelişme kent merkezi dışındaki alanlara ve ağırlıklı olarak İzmir'i çevreleyen ormanlara yansıdı.



UYDU FOTOĞRAFLARI ELEŞTİRİLERİ HAKLI ÇIKARDI
Sadece yüzde 41'i orman arazisi olan ve 432 bin hektar ağaçlık alana sahip İzmir'de kent merkezi ise betonlaşmaya devam etti ve yerinde saydı. Söz konusu tablo İzmir'in uydu fotoğraflarında bir kez daha kendisini yansıtırken, metropol alanlarda ise birçok yeni iş ve konut alanı ile sayısız tesisin önü açıldı. Yerel yönetimin uyguladığı projeler göçle artan nüfusun önüne geçmekten uzak kalırken, son çare ise kente nefes aldıracak ve sağlıklı yapılaşmaya imkan sağlayacak kentsel dönüşüm çalışmaları oldu. Acil çözümlerle hayata geçirilen sosyal donatı alanları ve kentsel yeşil alanlar maliyetleri ve kamuya ait alan yaratmanın güçlüğü nedeniyle İzmir'i kurtarmakta yetersiz kaldı.




KENT MERKEZİ BETON YIĞINLARINA TESLİM!
Geçmiş yıllarda da dile gelen "İzmir Mogadişu'ya benziyor" eleştirileri ve siyasi polemiklere konu olan tartışmalar rakamlarda kısmen haklı çıksa da, kentin uydu görüntülerinde belirgin şekilde kendisini gösterdi. Metropol ilçelere bakıldığında sınırlı sayıda kalan yeşil alanlardan İnciraltı Kent Ormanı, Kültürpark, Buca Hipodrom, Aşık Veysel Rekreasyon Alanı, Susuzdede Parkı, Buca Hasanağa Bahçesi, Balçova Teleferik Tesisleri, Çınartepe Kent Ormanı, Büyükpark gibi noktalar göze çarparken, söz konusu alanlar haricinde halkın dinlenebileceği ve nefes alabileceği mekan ise kalmadı.



İZMİR MOGADİŞU İLE KAFA KAFAYA
İzmir'de çıkan tablo bu şekilde olurken, eleştirilerde örnek gösterilen Somali'nin başkenti Mogadişu'nda ise yapılaşma oranı yüzde 70'le neredeyse İzmir'e yaklaştı. Kuraklığın hüküm sürdüğü ve sadece yüzde 10'u yeşil olan 1,5 milyon nüfusa sahip Afrika kentinde de uydu fotoğrafları neredeyse İzmir'le örtüşen kareleri beraberinde getirdi. İzmir'de söz konusu manzarayı ortaya çıkartan faktörlerin başında artan yapılaşma oranı gelirken, konut faktörünün yanı sıra, üretime ve tesisleşmeye açılan yeni alanlar, verilen çevre izinleri sonrasında başlayan yapılaşma, rant faktörü ile önü açılan ticari yapılar ve merkezi idarenin planlama yetkisini eline alarak yerel yönetimi kısmen saf dışı bırakması betonlaşmayı körükledi. 

AVRUPA KENTLERİNDE DURUM NE'
Avrupa ülkelerinden Stockholm’de kişi başına 87.5, Roma’da 45.3, Londra’da da 26.9, Amsterdam’da ise 45.5 metrekare yeşil alan düşüyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.