Dolar 32,2350
%0.22
Euro 35,1634
%0.21
Altın 2.477,070
%0.38
Bist-100 10.159,00
%-0.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hackerlik meslek oldu

Hackerlik meslek oldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ ve Türkiye Bilişim Derneği (TBD) işbirliğinde düzenlenen 4. Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı'nın (UBHK) ilk gününde gerçekleştirilen panel ve seminerlerde birbirinden ilgi çekici konular büyük ilgi gördü. 

  • Ege Postası
  • 13.05.2016 - 15:38

Fuar İzmir'in ilk kez ev sahipliği yaptığı kurultayda iletişim ve bilişim sektöründe arge, hacker davranışları, siber saldırılar, bilişimde noterlik, kayıtlı e-posta ve elektronik tebligat, dijital oyunlar ve hukuki yansımaları hakkında bilgi paylaşımı yapıldı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aşkar'ın oturum başkanı olarak yer aldığı, Ege Üniversitesi Yenilikçilik ve Girişimcilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serdal Temel, Logo Yazılım Uzmanı Akın Sertcan, Turkcell İş Ortaklığı Geliştirme Müdürü Seval Üçler Yıldız ve Kalkınma Bakanlığı İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürü Emin Sadık Aydın'ın panelist olarak katıldığı “Bizde Garaj Yok mu'" başlıklı panelde iletişim ve bilişim sektöründe inovasyon, arge ve girişimcilik konuları görüşüldü. Panelde girişimciliğin yaşının olmadığı üzerinde durularak, girişimcilere verilen desteklerden bahsedildi. 

Doç. Dr. Serdal Temel, Türkiye'nin girişimcilere en çok destek veren Avrupa Birliği üyesi ülke olduğuna dikkat çekerek, "Önemli olan fikrin oluşturulmasından itibaren gerçekçi bir planlama ve prototip oluşturulmasıdır. Gerçekleştirilebilir bir proje olduğuna kanaat getirildiğinde destek verilir. Fakat verilen destekten sonra projenin takibi de yapılırsa girişimcilik desteği tam olarak amacına ulaşabilir" diye konuştu. 

HACKERLIK BİR MESLEK HALİNİ ALDI
Avukat Gökhan Ahi'nin oturum başkanı olduğu Akın Tosunlar, Burak Çifter, Yrd. Doç. Dr. İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu Başkanı Volkan Dülger ve Av. Sertel Şıracı'nın panelist olarak yer aldığı “Bir Hacker'ın Hatıra Defteri" panelinde ise hackerlarla ilgili önemli ayrıntılar paylaşılırken güncel sanal saldırı örneklerine de yer verildi. Panelde, sanal saldırgan olarak nitelendirilen hacker davranışlarının, teknolojinin gelişmesiyle karakteristik olarak değişikliğe dikkat çekildi. Günümüzde hackerların çok profesyonel olduklarını belirten Burak Çifter “Artık hackerlık bir hobi olmaktan çıkıp bir meslek halini aldı. Organize olarak çalışan hackerlar yakalanmamak için maksimum güvenlik programları geliştirip kullanıyorlar. Bu yüzden her hacker girişimi yakalanırken, yapan kişi yakalanamıyor" dedi. Eski sanal saldırı biçimleriyle günümüz girişimleri arasında da farklılıklar bulunduğunu söyleyen Çifter, "Eskiden saldırılar sunuculara ve mail sistemine yönelikken, şimdi kullanıcıya özel ve kullanıcı mailleri üzerinden gerçekleşiyor" diye konuştu.

MADDİ KAZANÇ, İLK NEDEN
Geçtiğimiz günlerdeki, 50 milyon kişinin kimlik bilgilerinin sızdırıldığı iddialarının da dile getirildiği panelde; panelistlerden Akın Tosunlar, bunun 2011 yılında da yaşandığını fakat o dönem bunun büyük bir gündem yaratmadığını söyledi. Dünyada pek çok ülkenin ve büyük firmanın hacker saldırılarıyla karşı karşıya kaldığından bahseden Tosunlar, “Hackerlar kimlik bilgilerini belli bir kurumdan sızdırıp maddi kazanç sağlamak amacıyla üçüncü kişilere satar. Bunların dışında çocuk pornosu gibi, yasalarla engellenen girişimleri yaymak, toplumda kaos yaratmak ve ülkelerin güvenliğini tehdit etmek amacıyla yapılan siber saldırılar gibi hacker girişimleri de mevcuttur" dedi. Panelde akıllı telefon kullanımının artmasının, her tüketicinin sanal saldırılarla karşılaşma riskini artırdığı da vurgulandı.

NOTERLER ÇAĞ ATLADI
Türkiye Noterler Birliği Bilişim Komisyonu Üyesi Fethi Aydoğan, Türkiye Noterler Birliği Bilgi Teknolojileri Müdürü Necati Etlacakuş ve Türkiye Noterler Birliği Yazılım Ekip Lideri Berdan Balta'nın katıldığı “Bilişim Dünyasında Noterlik" konulu seminerde ise teknolojinin noter işlemlerinde getirdiği iyileşmeye yer verildi. Teknoloji ile birlikte önce daktilodan bilgisayara, sonrasında da elektronik sistem iyileştirmelerine geçildiğinin altını çizen konuşmacılar birçok kamu kurumuyla yapılan işbirliği ile çok kısa zamanda ve pratik olarak işlemlerin tamamlandığından bahsetti. 

Türkiye Noterler Birliği Bilgi Teknolojileri Müdürü Necati Etlacakuş, Türkiye'de bulunan 1844 noterin yılda ortalama 110 bin işlem gerçekleştirdiğini belirterek, “2004 yılında başlayan arşivleme işlemlerimiz sayesinde bugün tüm kamu kurumları ve konsolosluklar, talep ettikleri bilgileri arşiv sistemimizden sorgulayabiliyor. Şu an arşivimizde 29 milyon 700 bin işlemimiz var. Bu hem bizim, hem diğer kurumlar hem de vatandaşlarımız için zaman kazandıran ve iş yükünü hafifleten bir sistem" diye konuştu. Notere bir defaya mahsus başvurarak e-imza başvurusunda bulunan herkesin elektronik ortamda e-imza yoluyla işlemlerini yapabileceğini söyleyen Etlacakuş, “E-imza uygulaması her alanda kolaylık sağlıyor amacımız kağıt bürokrasisini tamamen kaldırmak" dedi.

E-TEBLİGAT, HIZLI BİLDİRİM
TNB KEP A.Ş. yetkilisi Duygu Yantaç ve Av. Yasemin Yoket'in katıldığı “Kayıtlı Elektronik Posta ve Elektronik Tebligat" konulu seminerde ise elektronik tebligatların zamandan ve kağıttan fayda sağladığı belirtildi. Fiziki tebligatla elektronik tebligatın kendi içlerinde avantajları olduğundan bahseden Av. Yasemin Yoket, “Fiziki tebligatta gönderen kişi karşı tarafın belgeyi alıp almadığını öğrenebilir, elektronik tebligatta ise belge çoğunlukla alıcıya sorunsuz iletilirken alıcı, kendisine gönderilen belgenin ne zaman, kim tarafından gönderildiğini doğrulayabilir. Ayrıca posta ücreti olmadan daha hızlı bir gönderim yapabilirsiniz. Bu da özellikle hukuki yükümlülüklerin bir an önce bildirilmesi ve işlemlerin tamamlanması açısından önemlidir" dedi.

Hedef kitlesinin hâkimler, savcılar, avukatlar, noterler, hukuk ve bilişim alanında çalışan, eğitim veren, araştırma yapan akademisyen ve öğrenciler ile bilişim güvenliği uzmanları, adli bilişim uzmanları, güvenlik alanında yazılım üreten bilgisayar mühendisleri ve sistem analistlerinin oluşturduğu kurultay, 14 Mayıs Cumartesi günü sona erecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.