Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
HSYK’dan biri İzmir’den 3 hakime soruşturma izni

HSYK’dan biri İzmir’den 3 hakime soruşturma izni

HSYK o hakimler için açılan soruşturmanın devamına karar verdi.

  • Ege Postası
  • 28.04.2015 - 15:55
HSYK 3. Dairesi Başkanı Metin Yandırmaz, 2. Daire’nin tedbiren açığa alınmasına karar verdiği hakimler Metin Özçelik ile Mustafa Başer hakkında müfettişler tarafından başlatılan soruşturmanın devamına karar verildiğini belirtti. Yandırmaz, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti herkes kanunlara uymak zorunda. Hakim savcı kanunu uygulamazsa, kanun dışına çıkarsa, ülkede kaos olur, bizde buna müsaade etmeyiz. HSYK çalışıyor merak etmeyin. Kim kanun dışına çıkarsa hakkında mevzuat gereği ne gerekiyorsa yapılır, hiç kimse tereddüt etmesin” dedi.
HSYK 2. Dairesi, dün olağanüstü toplanarak, İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ile İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Mustafa Başer'in, haklarındaki soruşturma sonuçlanana kadar tedbiren açığa alınmasına karar vermişti. 3. Daire de bugün, müfettişlerin soruşturma kararını değerlendirdi. Kararı açıklayan HSYK Başkanvekili ve 3. Daire Başkanı Metin Yandırmaz, İstanbul’daki tahliye kararını veren Metin Özçelik ile Mustafa Başer hakkında müfettişlerin denetim yetkisine istinaden soruşturma başlattığını anımsatarak, soruşturmanın devamına karar verildiğini açıkladı. Kararın oy çokluğu ile alındığını belirten Yandırmaz, ayrıca İzmir’de usulsüz dinleme yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan iki Emniyet Müdürünü tahliye eden İzmir Hakimi Serdar Ergül hakkında da soruşturma izni verildiğini açıkladı.

-HAKİMLERİN KANUNDA KENDİLERİNE TANINMAYAN YETKİLERİ KULLANDIKLARI YÖNÜNDE DELİLLERE ULAŞTIK-
Yandırmaz, müfettişlerin soruşturmasının tamamlamasının ardından hazırlanacak rapora göre hakimler hakkında karar verileceğini belirtti. Yandırmaz, “Hakimler, Anayasa ve kanunlara göre görevini ifa etmek zorundadır. Hakim de olsa kanunda kendisine tanınmayan bir yetkiyi kullanması mümkün değildir. Kanun dışına çıkan yargı mensupları hakkında ne işlem yapılacağı yasalarımızda belli. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti. Açıkça mevzuatımızda düzenlenmiş. Bizde yaptığımız incelemede İstanbul’daki 29 ve 32. Asliye Ceza Mahkemesinde görev yapan hakimlerin kanunda kendilerine tanınmayan yetkileri kullandıkları ve kanuna aykırı davrandıkları yönünde delillere ulaştık, müfettişlerin ön raporuna göre, bu nedenle haklarındaki soruşturmanın da devam etmesine karar verdik” dedi.
Müfettiş raporlarında, hükümeti devirmeye teşebbüsle suçlanan polislerle hakimlerin fikir ve eylem birliği içinde hareket ettikleri değerlendirmesinin yer aydığının anımsatılması üzerine Yandırmaz, soruşturmaya devam edilmesi kararını müfettişlerin hazırladığı rapor çerçevesinde verdiklerini belirtti.

-HAKİM SAVCI KANUNU UYGULAMAZSA KANUN DIŞINA ÇIKARSA ÜLKEDE KAOS OLUR-
Yandırmaz, “Kanun dışına çıkan yargı mensupları hakkında HSYK gereğini yapacaktır, Bunu herkesin bilmesi lazım. Asliye Ceza Hakimi o işe bakmakla yetkili değil. Kanunda açıkça belli. 2. Daire açığa aldığına göre, bizde soruşturmanın devamına karar verdiğimize göre, ortada kanuna uygun olmayan işler var demektir” dedi.
HSYK’nın görevinin başında olduğunu ve bunu herkesin bilmesi gerektiğini ve en seri şekilde ne yapılması gerekiyorsa yapılacağını, şu ana kadar da yaptığını belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti herkes kanunlara uymak zorunda. Hakim savcı kanunu uygulamazsa kanun dışına çıkarsa ülkede kaos olur, bizde buna müsaade etmeyiz. HSYK çalışıyor merak etmeyin. Kim kanun dışına çıkarsa hakkında mevzuat gereği ne gerekiyorsa yapılır hiç kimse tereddüt etmesin” dedi.
-MÜFETTİŞ İNCELEMESİ SONUCUNDA ORTAYA ÇIKACAK-
Fetullahçı Terör Örgütü ile bağlantılı hakim ve savcılar hakkındaki incelemenin anımsatılması üzerine Yandırmaz “FETÖ diye terör örgütü olarak kabul edildi. Ankara Başsavcılığı bir iddianame düzenledi polisler hakkında. Orada da FETÖ terör örgütünü tanımladı. Bizde 3. Daire olarak müfettiş görevlendirdik, yargı içinde yapılanması var mı, yok mu diye. Bunu bilemezsiniz kaç tane elamanı vardır, böyle bir yapılanma var mıdır, müfettiş incelemesi sonucunda ortaya çıkacaktır” diye konuştu. (Gerçekgündem)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.