Dolar 32,3754
%0.18
Euro 34,9999
%-0.19
Altın 2.325,980
%0.24
Bist-100 9,09
%0.09

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Güven'den hükümete sert sağlık eleştirisi

Güven'den hükümete sert sağlık eleştirisi

Meclis’te acil servislerdeki tıkanıklığı aile hekimleri üzerinden çözmeye çalışan Sağlık Bakanlığı’nı eleştiren bir konuşma yapan CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, milletvekilleri üzerinden çarpıcı bir örnek vererek konuya dikkat çekti. Güven, “Enfaktüs ya da beyin kanaması şüphesi duyduğunuzda yani göğsünüz ya da başınız ağrıdığı zaman aile hekimlerine giderseniz ne olaca? Kapısında ambulans mı bekliyor, yoksa müdahale edecek tıbbi cihazları ve ekibi mi va? Herhalde sizi donanımlı bir hastaneye sevk edecektir. Zaman kaybı belki de ölüme yol açacak” dedi.

  • Ege Postası
  • 22.12.2014 - 12:17
2015 yılı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu bütçesi hakkında grup adına konuşan İzmir Milletvekili Hülya Güven, aile hekimlerinden cumartesi günleri de dahil olmak üzere haftanın 6 günü saat 20.00’ye kadar çalışmalarını, işlerinin yanında acil servise gitmesi gereken hastalara da müdahale etmelerinin istediğini hatırlatarak Anayasaya göre devletin her bireyin sağlıklı kalmasını sağlamakla yükümlü olduğunu ama Sağlık Bakanlığının bu görevleri ihmali sonucunda bugün çökmüş bir sağlık sistemi bulunduğunu söyledi. Hülya Güven, Bakanlığın 2011 yılında Halk Sağlığı Kurumunu kurarak buraya temel sağlık hizmetlerini, ana-çocuk sağlığını, kanserle savaş ve sıtmayla savaş birimlerini bağladığını ama anne ve bebek ölümlerinin, sıtma ve kızamık vakalarının arttığını belirtti. Güven, “Halk Sağlığı Kurumu sağlık hizmeti vermek için değil, birilerine maaş vermek için kurulmuş gibi görünmekte” dedi.

‘BAKANLIK ACİLİN NİTELİĞİNİ ANLAMAMIŞ’

CHP’li Güven, “Aile hekimleri bugün isyandalar. Bir sağlık elemanıyla 4 bini aşan bireye, engelliye, yaşlıya, gebelere ve hastalara sağlık hizmeti verme çabası içindedirler; bebek aşılamalarını yaparken adli tıp nöbeti tutmaktadırlar; köylere gitmek zorundadırlar. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi acil hizmet nöbeti de eklendi. Aslında Sağlık Bakanlığının acil hizmetinin niteliğini anlamadığı anlaşılıyor. Acil hizmetlerin ancak tam donanımlı acil servislerde acil uzmanları, acil teknisyenleriyle birlikte verilmesi gerektiği unutuldu herhalde. Acil servisleri tanımlayan yönetmeliklere uymadığı için pek çok hastanenin acil servislerine ruhsat verilmediğini biliyoruz, sürekli denetimler yapıldığını biliyoruz, "Acil servislerde röntgen cihazı yok." diye acil servislerin kapatıldığını biliyoruz. Şimdi, aile hekimleri bu standardı nasıl yakalayacaklar'” diye açıklama yaptı.

‘HÜKÜMET SAĞLIKTAN KURTULMA ÇABASINDA’

“Aslında aile hekimlerine acil nöbet tutturulması yurttaşların sağlık haklarının ellerinden alınmasıdır” diyen CHP İzmir Milletvekili Güven, milletvekillerine seslenerek şunları söyledi: “Belki sizler aile hekimini atlayarak özel hastanelere gidebilirsiniz. Ya özel hastaneye gidemeyecek yurttaşlarımız ne yapaca? Sağlıkta dönüşüm projesi ile sağlığın bir hak olmaktan çıkarılarak bedeli ödenince ulaşılabilir şekle dönüştürüldüğü çok açık. Hükümet sağlık hizmetlerinden kurtulma çabası içinde, parası olmayanları düşünmüyor.”

‘ACİL NÖBET HASTALIKLARI ARTIRIR’

Aile hekimlerine acil nöbeti de eklendiğinde tüm hastalıklarda artışın daha fazla yaşanacağını savunan Güven, “Bebeklerin aşı yapıldığı odalara her türlü acil hasta girecek. Çünkü donanımları, bina durumları acil hasta karşılamaya uygun değil. Sağlam bebekler de hasta çıkacak. Halk Sağlığı Kurumunun görevlerini okuduğumuzda ülkemizde hiç hastalık kalmamış olması gerekirdi. Valilerin AVM'lerde aşılama odası açarak Suriyeli ya da aşısı yapılmamış yurttaşları aşılamaya çağırdıklarını gördük, yani Halk Sağlığı Kurumunun görevini elinden alan bir sistemi gördük. Onlar da bu kurumun çalışmadığını görmüşler herhalde. 2015 yılında yurttaşlarımızın sağlık haklarının geri verilmesini, bedelsiz, eşit ve kaliteli sağlık hizmetlerinin sürdürülmesini diliyorum” dedi.


 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.