Dolar 32,5178
%0.01
Euro 34,8481
%0.53
Altın 2.429,090
%-0.15
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Güven'den 'hayati önerge'

Güven'den 'hayati önerge'

CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, Tüm Türkiye’deki ve özellikle yığılma yaşayan illerden birisi olan İzmir’de barınan yaklaşık 100 bin Suriyeli sığınmacının taşıdıkları sağlık sorunlarının ve halk sağlığına ilişkin alınacak önlemlerin araştırılması için bir Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

  • Ege Postası
  • 09.11.2013 - 10:27
İZMİR - Suriye’deki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye gelen Suriyeli sayısının 600 bini bulduğu bilgisinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığını belirten Güven, İzmir’de Suriyeli sayısının giderek arttığı, Ballıkuyu, Agora, Çimentepe, Gediz, Karabağlar gibi semtlerde yerleştiklerinin ve parklarda barındıklarının sık sık basına yansıdığını aktardı. Artan Suriye’lilerle birlikte özellikle aşılanma eksikliği nedeniyle pek çok bulaşıcı hastalık riskinin de arttığını söyleyen Güven, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Güven, Basında yer alan ve Sağlık Bakanlığı’ndan kurumlara gönderildiği iddia edilen ‘gizli’ ibareli bir yazı ile Suudi Arabistan’da ortaya çıkan ve Suriye’de de görülen ölümcül MERS-CoV virüsünün Türkiye’de hızla yayıldığı ve virüse karşı aşı geliştirilmeye çalışıldığını belirtti. Türkiye’nin,Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte vaka görülmemesi nedeniyle çocuk felcinden arındırılmış ülke olduğuna karar verilmesiile 2008 yılından bu yana çocuk felci aşısının yapılmadığı bilgisini veren Güven, “Ancak Suriye’de hastalığın yeniden ortaya çıkması nedeniyle hangi illerde ne kadar çocuk felci vakası olduğunun Sağlık Bakanlığınca takip edildiği belirtilmektedir” dedi.

300 kızamık vakası

Güven, Suriye’den gelen mülteciler nedeniyle,kızamık, çocuk felci, MERS-CoV, tifo ve diğer bulaşıcı hastalıklarının Türkiye’de yaygınlaşmasına yol açacağını belirterek şunları söyledi:“Ülkemizde 2012 yılında 3 bin-4 bin kişi arasında rapor edildiği belirtilen kızamık vakalarından 300’ünün Suriyeli sığınmacılar arasında görüldüğü Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından açıklanmıştır. 1999 yılından bu yana çocuk felci vakasına rastlanmayan Suriye’de 10 çocuk felci vakası olduğu Dünya Sağlık Örgütünce onaylanmıştır. Çok yakın zamanda basında çıkan haberlerde de Suriye’de 30 çocuk felci hastalığısaptandığı belirtilmektedir. Birleşmiş Milletlerin açıkladığı verilere göre ise halen bu ülkede 500 bin çocuğun aşısız olduğu ifade edilmektedir. Ayrıca Çocuk felci riskinin Suriye’ye komşu ülkeleri de tehdit ettiği, ülkede tifo ve hepatit A vakalarında artış olduğu da Dünya Sağlık Örgütünce (DSÖ) açıklanmıştır.”

Sağlık Bakanlığı önlem almıyor

Güven,Türkiye’ye kimliksiz ve pasaportsuz giriş yapan Suriyelilerin ülkemizde tedavi olamadıkları için, çocuklarının da aşı olamadıkları bilindiğine göre, kızamık, çocuk felci, MERS-CoV, tifo ve diğer bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşmasının muhakkak olduğunu söyleyerek, “Sağlık Bakanlığı bu konuda bu güne kadar gerekli bilgilendirmeleri yapmayarak, önlemleri almayarak, yurttaşlarımızı risk altına almıştır. Ayrıca İzmir’de yaşadığı belirtilen 100 bin Suriyelinin yaşam koşullarının, sağlık durumlarının halk sağlığına ilişkin alınacak önlemlerin acilen araştırılması da gerektiği için bu konuda 25 Milletvekilimiz ile birlikte önerge verdik " dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.