Dolar 32,2081
%-0.11
Euro 34,8604
%0.17
Altın 2.446,320
%0.57
Bist-100 10.219,00
%-0.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gümrükte isyan var

Gümrükte isyan var

‘Kırmızı et kaçakçılığı ve zehirli ayakkabı’ soruşturmaları ile gündeme gelen gümrükler ile ilgili radikal bir değişikliğe gidildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, “Gümrük Genel Tebliği”nde dün değişikliğe gitti. Yeni tebliğ ile birlikte gümrük müşavirleri ve yanlarında çalışan kişiler antrepolarda görev yapamayacak. 2009 öncesi olduğu gibi buralarda gümrük memurları görevlendirelecek. Gümrük müşavirleri yeni tebliğe isyan etti, 4 bin 500 uzman gümrükçünün işsiz kalacağını söyledi.

  • Ege Postası
  • 06.12.2014 - 12:01
EGEPOSTASI – İzmir, Ankara, Bursa, İstanbul, Mersin Gümrük Müşavirleri Dernekleri tarafından yapılan ortak açıklamada, Gümrük Genel Tebliği’ndeki değişikliği sert şekilde eleştirildi. Açıklamada, “Kurallara uygun ve doğru bir şekilde yapılan milyonlarca gümrük işlemi görmezden gelinerek, olumsuz birkaç örneğin, yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği müessesine mal edilmesi kabul edilemez” denildi.
 
“Meslek onurumuz ve haklarımız korunmalıdır” diye başlayan ortak açıklamada, 2008 yılında başlatılan yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği uygulamasında önemli yol kat edildiği, belirtilerek, “Antrepolara giren ve çıkan eşyaya nezaret edilmesi ile bunlara ilişkin tespitlerin yapılması, kayıtlarının günlük olarak elektronik ortamda gümrük idaresine bildirilmesi, dönemsel sayımların yapılması,  idarenin izin ve talimatı doğrultusunda eşya hareketine izin verilmesi ile mevzuat hilafına doğabilecek hata, eksiklik ve suistimalin engellenmesi amacı ile müteselsil sorumlu ikinci bir müessese olarak 2008 yılında yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği sistemi getirilmiştir. Bakanlıkta asgari on yıl  müfettişlik yada üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra ayrılanlar ile asgari yedi yıllık tecrübeye sahip gümrük müşavirlerinden sicil durumu uygun olanların yetkilendirilmiş gümrük müşaviri olma imkanı tanınmıştır.  2008 yılından itibaren uygulamaya konulan bu sistem ile gerçekten ciddi iyileşme ve disiplin sağlanmıştır.  Son günlerde kamuoyuna da yansıyan iki suistimal iddialarından hareketle, sistemin tümünde yaygın bir kötüye kullanım varmış gibi, kamuoyunda olumsuz algı yaratılmıştır. Kurallara uygun ve doğru bir şekilde yapılan milyonlarca gümrük işlemi görmezden gelinerek olumsuz birkaç örneğin, yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği müessesine mal edilmesi kabul edilemez” denildi.
 
Sistemin aynı zamanda sigortası olan yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği sisteminin, müşavirlerin antropalarda görev yapmasını engelleyen düzenlemeyle, sürdürülemez hale getirildiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

ZAAFİYET YARATACAK
“iki sorumlu yerine tek sorumlu sisteme dönülmesinin hata ve suistimalin önlenmesinde zaafiyet yaratacaktır. İhtiyaca binaen uygulamaya konulan bu müessesenin kuruluş amacı, gerekçesi ve süreci hakkında siyasi iradeyi temsil edenlere yeterli ve sağlıklı bilgi verilmediği kanaatini taşımaktayız. Zira 2008 yılı sonunda uygulamaya konulan, teknolojik imkanların kullanıldığı ve uygulamaya ciddiyet ve disiplin getiren bu uygulamadan bu kadar kısa süre içinde vazgeçilmesinin izahı yoktur. Bu tebliğ, yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği sistemi içinde istihdam edilen konusunda uzman yaklaşık 4500 kişinin 31 aralık 2014 tarihi itibari ile işsiz kalması sonucunu doğuracaktır. Kamu güvenliğine dönük kaygıların ve yaşanan olumsuz örneklerin giderilmesi için paydaşlarla en kısa sürede bir araya gelinerek ortak akıllla hükümetimizin yasal ticaretin kolaylaştırılması politikasından ödün vermeden, yasal olmayan ticaretle etkin mücadeleyi kararlılıkla sürdüren ilave tedbirler ve çözümler üretilmelidir. Mesleğini yasa ve mevzuata uygun şekilde sürdüren yetkilendirilmiş gümrük müşaviri meslektaş ve çalışanlarının onurlarını inciten ve mesleğini sürdüremez hale getiren bu tebliğin iptal edilerek yaratılan maddi ve manevi mağduriyetin giderilmesi sayın bakanımız ve hükümetimizden acil beklentimizdir.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.