Dolar 32,5381
%0.16
Euro 34,9197
%-0.15
Altın 2.436,800
%0.02
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gollum için bilirkişi atandı: İyi mi kötü mü karar verilecek

Gollum için bilirkişi atandı: İyi mi kötü mü karar verilecek

Cumhurbaşkanı'na hakaret davasında, bilirkişi 'Gollum' karakterini inceleyecek! Yüzüklerin Efendisi karakterlerinden Gollum'la ilgili bir caps yüzünden Cumhurbaşkanı'na hakaretle yargılanan Bilginç Çiftçi'nin davasında mahkeme ilginç bir karar verdi. Mahkeme, Gollum'un araştırılması için bilirkişi atanmasını istedi.

  • Ege Postası
  • 01.12.2015 - 19:14
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan ile Yüzüklerin Efendisi filmindeki 'Gollum' karakterinin fotoğraflarını yan yana koyup, bunları sosyal medyada paylaşan Dr. Bilgin Çiftçi hakkında açılan 'kamu görevlisine hakaret' davasının görülmesine devam edildi. 'Gollum'un kötü karakter olup olmadığının araştırılması için bilirkişi incelemesine karar verilirken, duruşma ertelendi.

Aydın'daki Dalama Aile Sağlığı Merkezi'nde görevli 23 yıllık hekim Bilgin Çiftçi, kişisel Facebook hesabından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yüzüklerin Efendisi filminde bir karakter olan 'Gollum'un şaşkınlık, hayret ve yemek yemesiyle ilgili üç fotoğrafını yan yana gösteren bir paylaşımda bulundu. Kimliği belirsiz bir kişi tarafından şikayet edilen Dr. Bilgin Çiftçi, bu paylaşımını daha sonra sosyal medyadaki hesabından sildi. Hakkında başlatılan idari soruşturma kapsamında Dr. Çiftçi, geçen ay 'devlet büyüklerine hakaret' suçundan devlet memurluğundan çıkarıldı.



BUGÜN 4'ÜNCÜ DURUŞMA GÖRÜLDÜ
Çiftçi hakkında ayrıca 'kamu görevlisine hakaret'ten 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle davası açıldı. Aydın 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın 4'üncü duruşması bugün yapıldı. Duruşmaya Dr. Çiftçi'nin yanı sıra avukatları Hicran Danışman, Mehmet Özkan, Gülşah Durmuşoğlu da katıldı. 

Aydın Baro Başkan Yardımcısı Avukat Mete Özcan da davayı gözlemci sıfatıyla izledi. Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası Ege Şube Başkanı Birtürk Karaboğa ve sendika avukatları da destek amacıyla duruşmaya geldi.



AVUKAT: BU DAVA, 'GOLLUM'UN ONURUNU KURTARMA DAVASINA DÖNÜŞTÜ
Dava avukatları, Mahkeme Başkanı Murat Saz'a Gollum'un sevilen bir karakter olup olmadığına dair internet üzerinden yaptıkları anketleri sundu. Sanık avukatı Hicran Danışman, "Gollum için internet üzerinden Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası'nın yaptırdığı ankette yüzde 20.6 oranında 'Gollum İyi', yüzde 26.3 oranında 'Gollum mağdur' ve yüzde 13.3 oranında 'Gollum ne iyi ne kötü' sonuçları çıktı. Ayrıca 'Gollum kötü' diyenler yüzde 7'de, 'Gollum çirkin' diyenler ise yüzde 8'de kaldı. Bu dava Gollum'un onurunu kurtarma davasına dönüştü" dedi. 

BERAAT TALEBİ
Bir diğer sanık avukatı Mehmet Özkan da "Eleştirilen kişinin kimliği, herhangi bir kişi olmadığını gösteriyor. Daha ağır eleştirilere açık olması lazım. İfade özgürlüğü kapsamında beraat talep ediyoruz" dedi.

BİLİRKİŞİ 'GOLLUM' KARAKTERİNİ İNCELEYECEK
Mahkeme Başkanı Hakim Murat Saz, dosyanın, Gollum'un kötü bir karakter olup olmadığıyla görüş belirtilmek üzere iki davranış bilimcisi veya psikolog ile bir sinema televizyon eserleri uzmanı tarafından incelenmek üzere bilirkişiye gönderilmesine karar verdi. Duruşma 23 Şubat 2016 gününe ertelendi. Doktor Bilgin Çiftçi, kararı şaşkınlıkla karşıladığını söyledi. (DHA)

ANGELINA JOLIE, PAPA VE OBAMA DA DOSYADA

Daha önceki duruşmada Yüzüklerin Efendisi'ni izlemediği ortaya çıkan ve davayı erteleyen Mahkeme Başkan Murat Saz, bu kez de “bilirkişi atanmasına” karar verdi. Bunun için İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'ne yazı gönderilerek davranış bilimci, psikolog ile sinema televizyon uzmanı akademisyenlerden oluşan bir heyet oluşturulmasını istedi. Bunun üzerine sanık avukatları, Angelina Jolie, Papa ve Obama'nın da Gollum'a benzetilmiş fotoğraflarını dava dosyasına sundu.
Çiftçinin avukatlarından Hicran Danışman, davanın artık Gollum'u yargılama aşamasına geldiğini belirtti. Danışman, “Biz aslında bu görselin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesini istiyoruz. Siyaset adamlarının belki de rencide edici karikatürlere, eleştirilere tahammül etmesi artık AİHM ilke kararlarına da girmiş durumda. Ancak anlaşılan hakimler bunu pek dikkate almıyor. Dolayısıyla biz de Gollum'un savcının iddia ettiği gibi 'kötü karakter rolündeki yaratık' olmadığını ispatlamaya çalışıyoruz. Dava, iyice trajikomik bir davaya dönüştü. Burada savunma yapıyor olmak bile komik. Çiftçi'nin bırakın beraat etmesi, böyle bir yargılamanın yapılması bile hem hukuk hem akıl dışı. Artık Gollum yargılanmaya başladı. Gelinen aşamada müvekkilimizden çok Gollum'u savunmaya başladık. Türkiye'nin ifade özgürlüğü açısından geldiği noktayı bu dava en çarpıcı biçimde gösteriyor” dedi.

'GOLLUM'A BERAAT İSTİYORUM'
Çiftçi ise duruşma sonunda şaşkınlığını üzerinden atabilmiş değildi. Duruşma öncesinde eşinin kendisine Karya Prensesi Ada'nın yaşamından kesitler aktaran kitaptan bir bölüm okuduğunu belirten Çiftçi. “3 bin yıl önce Prenses Ada, 'Nasıl olur da insanlar düşüncelerinden ötürü cezalandırılır'' diye Helen kralını eleştiriyordu. Ama 3 bin yıl sonra bile birşeylerin değişmediği görülüyor. Böyle bir davanın açılması bile skandaldır. Davanın asıl mağduru ben ve hastalarımdır. 'Yok artık bu kadar da olmaz' diyerek bugüne kadar geldik. Ben bu paylaşımı hakaret kastıyla yapmadım. Mizahi bir caps olarak gördüm. Üstelik benimle birlikte binlerce kişi de aynı paylaşımı tekrarlamıştı. Sonunda adaletin tecelli edeceğini ümit etmek istiyorum. Umarım benimle birlikte Gollum da beraat eder” dedi.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.