Dolar 32,3199
%0.21
Euro 35,0680
%-0.15
Altın 2.309,690
%1.41
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gökkuşağı renkli kabinler geldi

Gökkuşağı renkli kabinler geldi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balçova’daki yeni teleferik tesislerinin yenilenmesinde sona yaklaştı. Saatte 1200 yolcu taşıyacak tesisin gökkuşağı renklerindeki kabinleri İzmir’e geldi ve test çalışmalarına başlandı. TELEFERİKTE TEST SÜRÜŞÜ

  • Ege Postası
  • 31.01.2015 - 10:17
İZMİR - Uzun yıllar İzmir’in simgeleri arasında yer alan ancak Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin “kullanılması sakıncalı” raporu sonrasında hizmete kapatılan Balçova Teleferik Tesisleri’ni baştan sona yenilenme sürecinde sona gelindi. İzmir’e tekrar kazandırılacak modern tesisin “gökkuşağı” renklerindeki kabinleri ile test çalışmalarına başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, testlerin sonuçlanması ve son rötuşların yapılmasının ardından İlkbahar sonunda tesisi işletmeye alacak. 

Son teknoloji 
AB standartlarına uygun olarak yeni baştan tasarlanan ve saatte 1200 yolcu taşıyacak olan Balçova Teleferik Tesisleri baştan aşağı yenilenerek çok daha güvenli ve daha modern bir şekilde İzmirlilerin hizmetine sunulacak. Her biri gökkuşağının bir renginde olacak şekilde tasarlanan 20 adet 8’er kişilik kabinlerde yolculuk süresi 2 dakika 42 saniye olacak. Tesis 12 milyon TL’ye mal olacak.  

İki ihale iptal edilmişti
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1974 yılında kurulan Balçova Teleferik Tesisleri’nin uzun yıllardır kullanım sonucu yıprandığı düşüncesiyle Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’ne teknik inceleme yaptırmış ve bu incelemenin sonunda hazırlanan raporda, tesisin kullanılmasının ‘sakıncalı’ olduğu ve iyileştirilmesi gerektiği belirtilmişti. 
Söz konusu raporu değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, mekanik aksamla ilgili avan proje ve teknik şartnameler konusunda çalışma yaparak taşıyıcı halat, makara takımları, taşıyıcı gondol ve klemens direkler ile ilgili iyileştirme çalışmaları yapmak üzere 2008 yılında tesisleri kapattı. Gerekli ödenekler ayrılarak 5-6 aylığına kapatılması ve bu süre içinde iyileştirme çalışması yapılması planlanan tesis, AB normlarında yeni yönetmeliğin uygulamaya konulacağına ilişkin bilginin alınması üzerine bir süre “beklemeye” alındı. 
Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın “İnsan Taşımak Üzere Tasarlanan Kablolu Taşıma Tesisatı Yönetmelikleri”ne ilişkin uygulama zorunluluğu getirilmesi üzerine de hızla harekete geçilerek ihale süreci başlatıldı. Ancak kısa süre içinde gerçekleştirilen yapım ve proje ihalesi, yüklenici firmanın sözleşme imzalanması için gerekli olan evraklarını tamamlayıp sunamadığı için iptal edildi. Daha sonra gerçekleştirilen 2. ihale ise Kamu İhale Kurumu tarafından iptal edildi. 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 07.06.2012 tarihinde 3. ihale sürecini başlattı. 14. Bölge İdare Mahkeme kararı ve buna dayalı Kamu İhale Kurulu kararına uyularak 2013 yılının Mart ayında sözleşme imzalayarak işin projelendirme ve yapım sürecini resmen başlatmış oldu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.