Dolar 32,3028
%-0.11
Euro 34,8261
%0.04
Altın 2.414,340
%0.87
Bist-100 10.267,00
%-0.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gökdelen bölgesine ince ayar

Gökdelen bölgesine ince ayar

​İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Bayraklı bölgesi için hazırlanan Yeni Kent Merkezi planlarında 6 ayrı değişiklik yapıldı. Son dönemde özellikle yatırımcıların gözdesi haline gelen ve gökdelen inşaatlarının hızla yükseldiği Alsancak Liman Arkası-Salhane Bölgesi olarak da adlandırılan kentin yeni cazibe noktası ve iş merkezi olacak Bayraklı’daki söz konusu alanın imar planlarında yeniden revizyona giden Büyükşehir Belediyesi, bölgenin yapılaşma koşullarında kritik düzenlemeler gerçekleştirdi.

  • Ege Postası
  • 19.11.2014 - 10:03
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve yapılan imar planı tadilatı sonrasında geçtiğimiz aylarda askıya çıkartılan 1/5000 ölçekli Yeni Kent Merkezi Nazım İmar Planına gelen itirazlar sonrasında yeniden düzenlemeye gidildi. Meslek odaları, çeşitli kat malikleri ve Konak Belediyesi ile diğer resmi kurumlardan gelen itirazları değerlendirmeye alan ve yeni cazibe merkezi olacak bölgenin gelecekteki ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran İzmir Büyükşehir Belediyesi, Alsancak Liman Arkası-Salhane Bölgesinde bazı kritik değişikliklere gitti.
 
 
PLAN NOTLARI YENİDEN DEĞİŞTİ
Bayraklı’da yeni gökdelenlerin yükseldiği, yatırımcıların gözdesi haline gelen ve kentin yeni iş merkezi olması planlanan bölgeye dair İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yine kritik bir hamle geldi. Geçtiğimiz yıl sonunda yapılan plan tadilatı sonrasında turizm, ticaret ve kültür fonksiyonuna dair yapılaşma şartları yeniden düzenlenen Yeni Kent Merkezi Nazım İmar Planlarında altı kritik değişiklik daha eklendi. Buna göre, bölgede artacak nüfusa yönelik sosyal ve teknik altyapıda bazı iyileştirmelere gidildi. Altı madde altında toplanan değişiklikler uyarınca, sosyal donatı alanları, otoparklar, tescilli ve tarihi yapılar ile bölgenin imar durumuna göre revizyon yapıldı.  
 


OTOPARKLAR ZORUNLU KILINDI
Geçtiğimiz ay içerisinde askıya çıkartılan 5 binlik imar planı tadilatına göre en dikkat çeken değişim otopark alanlarında yaşandı. Planlama alanı içerisinde kalan yapıların otopark ihtiyaçlarını kendi bünyelerinde karşılamasını zorunlu kılan Büyükşehir Belediyesi, yine Bayraklı’daki yeni kent merkezi içerisinde akaryakıt ve LPG istasyonları açılmasına engel getirdi.
 
KÜÇÜK ARAZİLER KAPSAM DIŞINDA
Özel planlama alanları haricinde (Bakanlıkça üst ölçekli planlaması yapılan alanlar) turizm ve ticaret kullanımı içeren arazilerin tamamında minimum parsel büyüklüğü ise 5 bin metrekareye çıkartıldı. Buna göre, daha önceden planlanan veya zemin ya da fiziki özellikleri yetersiz kalan alanlarda ise inşaat sınırı en az 3 bin metrekare olacak. Getirilen plan dahilinde kurulacak yeni gökdelenlerin de önü açılırken, küçük ölçekli arazileri bulunan hak sahipleri ise inşaat yapamayacak.
 


PLANLARA “YÜZÜLEBİLİR KÖRFEZ” AYARI
Diğer yandan, planlarda en dikkat çeken nokta ise Büyükşehir Belediyesi’nin henüz ÇED süreci devam eden Körfez ve Kıyı Rehabilitasyonu Projesi (Yüzülebilir körfez) hedeflerine dönük düzenlemeler oldu. Gökdelenlerin yer aldığı esas planlama alanı dışındaki Turan Bölgesi kıyı kesimlerinde kurulacak tali iş merkezleri için hatları kesin olarak çizen Büyükşehir Belediyesi, restoran, bar, sosyal tesisler, kafeteryalar, düğün salonu ve kahvehane gibi fonksiyonların yanı sıra, su sporları tesisleri ve plaj tesislerini de planlama kapsamına dahil etti.
 
TARİHİ ALANLAR KORUMA ALTINDA
Kültür varlığı olarak belirlenen tescilli yapılar ile tarihi ve kültürel değerler için de özel önlemlere giden belediye, herhangi bir restorasyon ve yeni yapılaşma için de Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayını isteyecek. Söz konusu yapılarda ve alanların bütününde kurul onayı alınmaksızın uygulama ve projelendirme yapılamayacak.  
 
YANGINLARA KARŞI ÖNLEM
En son geçtiğimiz ay bir gökdelen inşaatında çıkan yangınla gündeme gelen afetle mücadele konusu için de önlemini alan Büyükşehir Belediyesi, afet tedbirleri, yangın, sel, su kirliliği gibi yönetmeliklere uyulmasını da zorunlu kıldı.
 


İLAVE YOĞUNLUK VE EMSAL ARTIŞI YOK
Ticari fonksiyonlar haricinde kalan turizm ve konut işlevli yapıları da kapsam dışında bırakan Büyükşehir ayrıca, söz konusu alanlarda uygulanacak yoğunluk ve emsal gibi unsurların da yürürlükteki imar yasası kapsamında değerlendirilmesine karar verdi. Yapılan plan tadilatına göre, mevcut yapılarda değişiklik ve ilave inşaat yapılmamak kaydı ile kullanım değişikliğine gidilebilecek. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.