Dolar 32,3628
%0.01
Euro 34,7848
%-0.02
Altın 2.393,260
%-0.15
Bist-100 10.267,00
%0.58

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gelir dağılımında İzmir gerçeği

Gelir dağılımında İzmir gerçeği

İZMİR Ekonomi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yetkiner, İzmir'in gelir dağılımında ülke ortalamasının altında olduğunu, Ankara ve İstanbul'a nazaran sosyal politikalara ve daha yüksek gelir transferine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

  • Ege Postası
  • 05.10.2015 - 11:20
Prof. Dr. Yetkiner, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2014 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması'nın bölgesel sonuçlarını değerlendirdi. Yıllık hanehalkı ortalama geliri 41 bin 890 Türk Lirası ile en yüksek Ankara olurken 40 bin 636 TL ile İstanbul ikinci oldu. İzmir ise 32 bin 639 TL'yle Bursa, Eskişehir, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova'nın gerisine düştü. İzmir, hanehalkı ortalama fert gelirinde de Ankara ve İstanbul'un gerisinde yer aldı. Ankara 20 bin 466 TL ile ilk sırada yer alırken, İstanbul 19 bin 62 TL gelirle ikinci oldu. İzmir ise hanehalkı ortalama fert gelirinde 16 bin 935 Türk Lirası'nda kaldı. İzmir aynı zamanda 12 bin 920 TL ile hanehalkı medyan fert gelirinde (en düşük gelir ile en yüksek gelir aşağıdan yukarı dizildiğinde en ortadaki gelire göre) 5. sıraya geriledi. 

YOKSULLUKTA ERZURUM, ERZİNCAN, BAYBURT ÖNDE
Prof. Dr. Yetkiner, TÜİK araştırmasını şu şekilde değerlendirdi: 

"Bu rakamlar, İzmir bölgesinin kendi içinde gelir dağılımının daha az adil olduğunu gösteriyor. Her bölge için eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirin yüzde 50'si temelinde hesaplanan yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranının en yüksek illeri yüzde 15.3 ile Erzurum, Erzincan, Bayburt oldu. İzmir Türkiye ortalamasının hemen altında yer alarak Ankara ve özellikle İstanbul'a göre çok yüksek bir yoksulluk oranına sahip gözükmektedir. Buradan çıkarılacak en önemli sonuç İzmir bölgesi gelirin dağılımının Ankara ve İstanbul'un kendi gelir dağılımlarına göre daha az adil olduğudur."

İZMİR'E SOSYAL POLİTİKALAR GEREKİYOR
İzmir'de gelir dağılımının adaletli olmadığını belirten Prof. Dr. Yetkiner, "İzmir'de ortalama gelir ve eşdeğer hanehalkı ortalama fert geliri yüksek olsa bile medyan gelir dağılımı bu gelirin daha az adil dağıldığını gösteriyor. Dolayısıyla, İzmir'deki yoksulluk oranı Ankara ve İstanbul'a göre çok daha yüksek çıkıyor. Sonuç olarak İzmir'de Ankara ve İstanbul'a nazaran sosyal politikalara ve daha yüksek gelir transferine ihtiyaç vardır" dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.