Dolar 32,2286
%-0.14
Euro 35,0781
%-0.02
Altın 2.502,250
%1.46
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gelecek Partili Özdağ'dan hükümete çağrı: Yerel basın destekten vareste tutulmamalıdır

Gelecek Partili Özdağ'dan hükümete çağrı: Yerel basın destekten vareste tutulmamalıdır

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanı Doç.Dr.Selçuk Özdağ'dan da yerel basına destek çağrısı geldi. Özdağ, alınacak tedbirler konusunda öneri getirirken, "Yaşamakta olduğumuz Koronavirüs salgını nedeniyle nerdeyse tüm sektörler ekonomik olarak kriz yaşamakta ve bu durum giderek derinleşmektedir. Uzunca bir zamandır zaten kırılgan olan ekonomimiz, bu salgına maalesef çok kötü bir zamanda yakalanmıştır. Bu manada her bir sektör hükümet tarafından desteklenmeli ancak yerel basınımız ve burada çalışan basın emekçilerimiz bu destekten vareste tutulmamalıdır" dedi.

  • Ege Postası
  • 23.04.2020 - 18:55

EGEPOSTASI- Tüm dünya gibi Türkiye'de, corona virüs (Covid-19) salgınıyla mücadele ediyor. Salgın dolayısıyla yaşanan ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında medya kuruluşları da gelmektedir. 

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanı Doç.Dr.Selçuk Özdağ yazılı açıklama yaparak hükümet tarafından uygulanacak desteklerden yerel medya kuruluşlarının da yararlanması gerektiğini ifade etti.

Özdağ, yerel medyanın ayakta kalması için elzem olan önerileri şöyle sıraladı;

-Reklam ve ilan faturalarına yansıyan KDV oranı ile ilanlardan alınan Basın İlan Kurumu payı yüzde 5’e düşürülmelidir.
-Yerel radyo ve televizyon kuruluşlarından telif bedelleri başta olmak üzere RTÜK payı ile frekans bedellerinin de bir süre alınmamalıdır.
-TÜRKSAT uydu bedeli ödemelerinin bir süre ertelenmesi ve döviz değil TL üzerinden indirimli olarak ödeme imkânı sağlanmalıdır. TV’lerin Uydu bedelleri 6 ay süreyle alınmamalı ve uydu bedeli sonraki süreçte en aza çekilmelidir. Kamu spotları yayınları ücretlendirilmek suretiyle TÜRKSAT ve RTÜK ile mahsuplaşmanın sağlanmalıdır.

GELECEK PARTİLİ ÖZDAĞ'IN AÇIKLAMASININ TAM METNİ ŞÖYLE:

Yazılı ve görsel basın ile birlikte sosyal medyayı da içine alan medya sektörü, demokratik kültürün ve özgür bir toplumun en önemli nefes alma alanlarından biri, belki de en hayati olanıdır.

Demokrasi ve hukuk kaidelerini yönetim tarzlarının bir gereği olarak uygulayan devletlerin en çok önem vermesi gereken hususlardan biri basın özgürlüğü olmalıdır ve bu konuda özgürlük alanlarını ve ifade hürriyetini alabildiğine geniş tutmalıdır. Demokratik teamülleri bir kenara atmış olan yönetimlerin düşman olarak belirlediği öncelikli alan da maalesef basın sektörü olmakta ve her taraftan bu alana tahakküm etmeyi bir amaç haline getirmektedir. Son yıllarda basın hürriyeti konusunda ülkemizin ne durumda olduğu herkesin malumudur.

Tüm dünya ile birlikte ülkemizin de yaşamakta olduğu son salgın olayında her sektör gibi basın sektörü de büyük bir kriz içine girmiştir. Basın denildiği zaman herkesin aklına ilk olarak ulusal düzeyde faaliyet gösteren basın yayın organları gelmektedir. Ancak Anadolu’nun nerdeyse her bir şehrinde amatör bir ruhla ve azimle faaliyet gösteren yerel basınımız bu günlerde çok daha büyük bir ekonomik krizin içindedir.

Doğru, ilkeli ve tarafsız habercilikten yana olan ve faaliyet gösterdikleri yerleşim yerlerinde ve bölgelerinde o yerlerin ve halkın sesi olan yerel basınımız, demokrasinin sacayaklarından biridir. İktidar partisi yerel basının yaşadığı sıkıntıları adeta görmezden gelmekte ve kendi yandaşı medya organlarıyla basında tekelleşmeyi hedeflemektedir. Yerel basına behemehâl sahip çıkılmalı basında tekelleşmenin önüne geçilmelidir. Gelecek Partisi olarak yerel basına destek olmak boynumuzun borcudur

YEREL BASIN ÖNCELİKLE EKONOMİK OLARAK DESTEKLENMELİDİR.

Yaşamakta olduğumuz Koronavirüs salgını nedeniyle nerdeyse tüm sektörler ekonomik olarak kriz yaşamakta ve bu durum giderek derinleşmektedir. Uzunca bir zamandır zaten kırılgan olan ekonomimiz, bu salgına maalesef çok kötü bir zamanda yakalanmıştır. Bu manada her bir sektör hükümet tarafından desteklenmeli ancak yerel basınımız ve burada çalışan basın emekçilerimiz bu destekten vareste tutulmamalıdır.

Gelecek partisi; Hükümet tarafından uygulanacak desteklerden Türkiye genelinde resmi ilan alan günlük 1050,  aylık ve haftalık 1500 basın yayın kuruluşunu da içine alacak şekilde düzenlenmesi amacıyla KÜRESEL GAZETECİLER KONSEYİ VE TÜRKİYE GAZETECİLER FEDERASYONUNUN İKTİDARA YÖNELİK TALEPLERİ DOĞRULTUSUNDA,BİZLER DE GELECEK PARTİSİ OLARAK AŞAĞIDA Kİ HUSUSLARIN HAYATA GEÇİRİLMESİNİ YEREL BASININ YAŞAMASI İÇİN ELZEM GÖRÜYORUZ.Kısa ve uzun vadede Yerel Basınımızın ayağa kaldırılması, basın emekçilerimizin mağduriyetlerinin sonlandırılması amacıyla aşağıda dile getirdiğimiz taleplerin takipçisi olacağız:

• Anadolu’da bulunan yerel medya şirketleri (en az 5 işçi çalıştıranlar) KOBİ kapsamında Kredi Garanti Fonu’ndan veya KOSGEB’den kredilendirilmelidir.
• Resmi kurumlara olan ödemeler (SGK ve Maliye gibi) en az 1 yıl süreyle ertelenmelidir. Gazete sahiplerine kredi imkânı sağlanmalıdır. Sigorta ve vergiler indirilmelidir.  Özel ilan ve reklamlardan vergi alınmamalıdır. Gazetelerden kesilen %15’lik kesintinin tamamen kaldırılmalıdır.
• Radyoların Tüm SGK, vergi ödemeleri ve Borçları, taksitlendirme ödemeleri ve telif hakkı ödemeleri ertelenmeli. Reklam ve ilan faturalarına yansıyan KDV oranı ile ilanlardan alınan Basın İlan Kurumu payı yüzde 5’e düşürülmelidir.
• Yerel radyo ve televizyon kuruluşlarından telif bedelleri başta olmak üzere RTÜK payı ile frekans bedellerinin de bir süre alınmamalıdır.
• TÜRKSAT uydu bedeli ödemelerinin bir süre ertelenmesi ve döviz değil TL üzerinden indirimli olarak ödeme imkânı sağlanmalıdır. TV’lerin Uydu bedelleri 6 ay süreyle alınmamalı ve uydu bedeli sonraki süreçte en aza çekilmelidir. Kamu spotları yayınları ücretlendirilmek suretiyle TÜRKSAT ve RTÜK ile mahsuplaşmanın sağlanmalıdır.
• Medya sektörünün sahip ve emekçileri aynı geminin içindedirler. Polis ve sağlık görevlileri gibi hayatlarını tehlikeye atarak görev yapan gazeteciler ve medya çalışanları da ücretlerini sağlıklı olarak alamamaktadırlar. Çalışanların tamamına ve işsiz kalanlara Basın İlan Kurumu vasıtasıyla bir defalığına en az 3 maaş sosyal yardım olarak hibe desteği verilmelidir.
• Ayrıca, tüm medya çalışanlarına devlet bankalarından veya fonlardan bir yıllık maaşlarının yarısı kadar isteğe bağlı olarak 5 yıl ödemeli faizsiz kredi desteği sağlanmalıdır. İşsiz kalan, salgın yüzünden evden çıkamayan ve iş bulamayan basın emekçilerinin maaşı işsizlik fonundan ödenmelidir.
• Toplumu yakından ilgilendiren belediye meclis ve encümen kararları ile il genel meclisi ve hizmet birlikleri karar ve duyuruları resmi ilan olarak her şehirde yerel gazetelerde yayınlanmalıdır.
• Toplumsal mesaj içeren devletin duyuruları ilgili bakanlıkça resmi ilan olarak yayınlatılmalıdır. Kamu kurumlarının resmi ilan statüsünde olmayan reklamlarına ayrılan bütçenin asgari yüzde 30'u yerel medyaya ayrılmalıdır.
• Yerel Medyanın dijital dönüşümünde kullanılmak üzere teknolojik altyapı için düşük faizli kredi imkanı sağlanmalıdır.
• Gazete basımında kullanılan kağıt, kalıp ve mürekkep gibi ithal malzeme maliyetlerinin kur artışlarından etkilenmemesi sağlanmalı ve gümrük vergileri tamamen sıfırlanmalıdır.

Doç.Dr.Selçuk Özdağ Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı,Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanı

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.