Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gaziemir meclisinde ‘diktatör’ krizi: CHP’li Çağlarsu’dan Başkan Arda’ya ‘Hitler’ göndermesi

Gaziemir meclisinde ‘diktatör’ krizi: CHP’li Çağlarsu’dan Başkan Arda’ya ‘Hitler’ göndermesi

Gaziemir Belediye Meclisi Ocak ayı Olağan Meclis toplantısı ikinci bileşiminde konu yine Denetim Komisyonu üye seçimi oldu. Oturumda CHP’li meclis üyesi Belediye Başkanı Halil Arda’nın kendisine söz hakkı vermemesini diktatörlükle bağdaştırarak, “Belediye meclis üyesine söz vermemek şu dönemleri hatırlatıyor: 1922-43 yılları arasında İtalya’da yaşanan Musollini dönemini, 1933-1945 yıllarında Almanya’daki Hitler dönemini” dedi. Çağlarsu’nun sözlerine sert yanıt veren Başkan arda, “Beni Hitlere benzeten adam da hainin tekidir” ifadelerini kullandı.

  • Ege Postası
  • 08.01.2021 - 21:11

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Gaziemir Belediye Meclisi Ocak ayı Olağan Meclis toplantısı ikinci bileşimi Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda idaresinde Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Oturuma damgasını vuran konu bir önceki mecliste yaşanan Denetim Komisyonu üye seçimi oldu.

CHP’li meclis üyesi Levent Çağlarsu, bir önceki mecliste kendisine söz hakkı vermeyen Başkan Arda’ı “Hitler”e benzetip diktatörlükle suçlarken Başkan Arda ise Çağlarsu’ya “Bana Hitler diyen adam haindir” diyerek çıkıştı.

Oturum başlangıcında Başkan Arda, 2021 yılında ilçede hayata geçirilecek hizmetler hakkında bir bilgilendirme yaptı.

Bir önceki mecliste 2020 yılında hayta geçirilen hizmetlerle ilgili bilgilendirme yapıldığını hatırlatan Başkan Arda, 2021 yılında hayata geçirilmesi planlanana projelere ilişkin şunları söyledi; “Belediye binamızın zemin katında yedi tane çalışma ofisi yaratma istiyoruz. Gelen vatandaşlarımız üst katlardaki müdürlüklere gitmeden alt katlarda sorunlarını dile getirecekler. Gazi Mahallesi’nde Gençlik Merkezi yapmak istiyoruz. İlçemize 100. Yıl Sanat Merkezi kazandırmak istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile protokolde son aşamaya geldik ve en kısa zamanda konuyla ilgili proje çalışmaları başlayacak. 9 Eylül Mahallesi'nde yangın çıkmıştı, orada modern tandır fırınları yapıp oraları vatandaşlara açacağız. Diğer fırınları yıkacağız. Şu an içinde bulunduğumuz Atatürk Kültür Merkezi’ni komple yıkıp yenilemek istiyoruz. Yapılalı uzun yıllar oldu. İlçe stadımız şu anda Büyükşehir tarafından yapılıyor. Büyükşehir demek yine biz demek. Bizim takip ettiğimiz ve kararlarını aldırdığımız bir yatırımdı. Veteriner müdürlüğümüz bir kedi evi kazandıracak. Sevgi yolunun çevresinde düzenlemeler yapıp kafe açacağız. Algı yaratmaya çalışılıyor ve hukuksuz bir işlem yapıldığı söyleniyor. Biz, hukuktan hiç ayrılmadık. Hukuka uygun davrandık ve karşı taraf açtığı davayı kaybetti. Artık Gaziemir Belediyesi bünyesindeki tesissi kazandıracağız ve Gaziemir'in aynası olacak. Belediye binası önünde bir Atatürk büstü düşünüyorduk bununla ilgili çalışmalarda sona gelindi. 2 ay içerisinde bitecektir. Bronz bir heykeli belediye önüne koyacağız. Basmakalıp bir heykel olmayacak. Sanatçının Gaziemir Belediyesi'ne özel olarak üzerinde çalıştığı ve bizim için özel yapacağı bir çalışmayı kazandıracağız. 9 Eylül ve Menderes mahallelerine yeni muhtarlık mahalleleri kazandıracağız. Aktape'ye yeni futbol alanı kazandıracağız. Sarnıç'daki pazaryeri sorunumuz devam ediyor. Kapalı pazaryerleri yapacak yerimiz var ancak alanın bize tahsis edilmesi sonrası pazaryerimizi yapacağız. Yeni temizlik işleri şantiyesi. Bunu daha önce meclisimize sunmuştuk ancak reddedilmişti. Bunlar büyük işlerimiz, bunların yanında küçük işlerimiz de devam edecek.”

Meclis gündeminde yer alan Irmak Mahallesi’nde bulunan spor tesislerinin ve Gazikent Mahallesi’nde yer alan mülkiyet hakkı belediyeye ait olan 2 tenis sahasının işletme hakkının 10 yıllık süre ile belediyeye ait olan SEYDAŞ Org.İnş.Gıda San.Tic. AŞ’ne sermaye olarak konulması hususu ticari sicil konusunu gündeme getirdi.

Konuya ilişkin söz alan AK Parti Grup Başkanvekili uğur İnan Atmaca, SEYDAŞ’ın ticari raporları hakkında Başkan Arda’ya soru yöneltti ve “SEYDAŞ ile ilgili bundan önceki meclislerde de birçok karar aldık. Ancak sermaye yapılması hususunda aldığımız kararların ticaret sicilinde karşılığını göremedik. Yani biz burada bir karar alıyoruz am bunu karşılığını göremiyoruz. Bu konuda bir açıklama yaparsanız sevinirim. Çünkü SEYDAŞ şirketine aktarılan birçok kira bedeli var ve bu kira bedellini nasıl muhasebeleştiriyorsunuz çok merak ediyorum” dedi.

Atmaca’nın sorusunu yanıtlayan Başkan Arda, gecikmelerin pandemi nedeniyle adliyede işlerin aksamasından kaynaklandığını ifade etti ve “Devirlerle ilgili bütün yasal süreçler takip ediliyor. Ama pandemiyle birlikte adliyenin kapaması ve sonra dönüşümlü çalışması… Hepsi adliyedeki işlemlerin gecikmesinden kaynaklanıyor. Bizim hiçbir eksiğimiz yok. Süreç tamamlandığında tüm bilgiler paylaşılacak” ifadelerini kullandı.

ÇAĞLARSU’DAN BAŞKAN ARDA’YA DİKTATÖR GÖNDERMESİ

Dilek ve temenni kısmında söz alan CHP’li meclis üyesi Levent Çağlarsu, bir önceki oturumda yapılan Denetim Komisyonu üye seçimlerinde yaşananlara ilişkin konuştu. Başkan Arda’nın, önceki mecliste söz vermemesini diktatörlükle bağdaştıran Çağlarsu, “Geçtiğimiz mecliste burada yaşanan olaylar 100 yıllık tarihi olan belediyemiz açısından yüzkarası olarak meclis tutanaklarına geçmiştir. Halkın temsilcisi olan bir belediye meclis üyesine söz vermemek, meclis iradesine saygı duymamak sayacağım zaman ve yönetim biçimlerinde olur ancak. Uzun yıllardır unuttuğumuz bir meclis yönetim biçimini biz burada yaşadık. Biz bunları nereden hatırlıyoru? 1922-43 yılları arasında İtalya’da yaşanan Musollini döneminden, İspanyadaki Franko döneminden, 1933-1945 yıllarında Almanya’daki Hitler döneminden hatırlıyoruz bunları. Meclis üyelerine suçlamalar getirmek yaşanırsa ancak az önce söylediğim faşist diktatörlükte olur” dedi.

Çağlarsu’nun ifadelerinin ardından CHP sıralarından kendisine tepki sesleri yükseldi.

“CHP’YE BUGÜNE KADAR YAPILAN EN BÜYÜK İNATETTİR”

Konuşmasına devam eden Çağlarsu, şunları söyledi; “Ben buradan tüm meclis üyelerinden ve Gaziemir Meclisinden üyesi olmaktan gurur duyduğum partimden çok özrü diliyorum. Meclis iradesine saygı duymamak ve söz bereket asla ve asla sosyal demokrasiyle bağdaşmaz. ‘Şahsım, ben, devlet’ anlayışının ‘Şahsım, ben, belediye’ anlayışına dönüşmüş halidir. Meclis iradesine saygısızlık halidir. Geçtiğimiz yıl yapılan denetim komisyonu seçimlerinde toplantıya katılan CHP’li üye sayısı 15. Kullanılan oyların toplamı 25. Neredeyse tüm adaylar tam oy almış. Geçtiğimiz gün yapılan Denetim Komisyonu seçiminde CHP’den 20,  AKP’den 3 eksik ile 6, MHP’den 2 meclis üyesi kapalı zarf ile oy kullandı. Ben CHP’l, 18 meclis üyesi arkadaşımın kullandığı oy ile komisyona seçildim. Bana bunu ispat etmelisiniz. Aksi takdirde basındaki tüm açıklamalarınız sizin yalanlarınız olarak kayda geçecektir. Günlerdir kamuoyunda hem partimizi hem ilçemizi hem de belediyemizi tartışıyoruz. İlk mecliste belirlenen denetim komisyonu seçimi hakkında yalan haberler yaptıranlar yalancının en önde gidenleridir. Olmayan grup toplantısını yapılmış gibi göstermek, ‘Toplantı salonunun önünde AKP’lilerle beklediler, AKP’lilerle iş birliği yaptılar’ demek toplantıya katılmayan başta ben olmak üzere sözlü bildirdik demek çok büyük yalandır. Hele hele komisyona seçilen 4 CHP’li meclis üyemizin ‘AKP ve MHP ile iş birliği yaptı’ demek ve basına açıklamak tam bir aymazlıktır, yalandır, iftiradır. Bunu açıklamak CHP’ye bugüne kadar yapılan en büyük ihanettir.”

“BENİ HİTLER’E BENZETEN ADAM HAİNİN TEKİDİR”

Çalarsu’nun sözlerine kısa bir yanıt veren Başkan Arda, Çağlarsu’nun sözlerini sert bir şekilde eleştirdi ve “Şaşırdık mı, şaşırmadık. Kendisine çok yakışan bir konuşma yaptı. Beni Hitlere benzeten adam da hainin tekidir. Haindir. AKP ile iş birliği yapıp henüz daha aday olmadan oy verilen ve AKP’ye oy veren birisidir. ‘CHP muhalefet yapmıyor, CHP yerinde sayıyor’ diye yazan hain birisidir. 17 Aralık’ta tutuklanmam ve öncesinde 21 Kasım’da yaşananların ardından ‘Darısı başımıza’ diye paylaşımlar yapan kişiden ne beklenir ki! Bütün Gaziemirliler olan biteni seyrediyor” dedi.

“BİZ NEDEN İŞ BİRLİĞİ YAPALIM!”

Başkan Arda’nın ardından konuşan Atmaca, yaşananların CHP’nin kendi iç meselesi olduğuna dikkat çeker, “Bizim bu polemiğin içinde yer almamızın hiç bir anlamı yok. Siz bunu başlattınız. Matematik yalan söylemez. Biz o gün Cumhur İttifakı olarak 9 kişiydik. En çok oy alan arkadaşımız 19 oy aldı. 8’i düşerseniz 11 olur. CHP’nin ye sayısını göz önünde bulundurursanız. Dolayısıyla ben 8’de 8 verilmiş olması ihtimalini göz önünde bulundurarak söylüyorum. … O zaman da mı iş birliği vardır. Biz neden iş birliği yapalım! Bunun için hiçbir etken yok ki. Ben aday gösterildim ve bu benim yasla hakkım. Bizi lütfen gereksiz polemiklerin içine çekmeyin. Dolayısıyla bizim asıl önemli gündemimiz sağlık emekçisi arkadaşlarımızın durumu ne oldu. 3 aylık tekrar işlem yapıldı. Ama biz bu arkadaşlarımızın işine devam etmesinden yana görüşümüzü yineliyoruz” diye konuştu.

MECLİS’TEN ÖNCE ADAYLAR BELLİ MİYDİ'

Konuya ilişkin bir önceki meclis toplantısı öncesinde yaşanan dikkat çeken bir ayrıntıyı anlatan CHP’li meclis üyesi Sercan Doğan, Atmaca’ya hitaben şunları söyledi; “Ben Atmaca’ya oy vermedim. Kesine sormak istiyorum. Daha 4 arkadaşımız aday olmadan önce Hülya Hanım elinde listeyle gelip 4 arkadaşımızın adını yazdı. Ben isimlerin belli olmadığını söyledim. Bana AK Parti ile yapılan anlaşma bu, bu isimleri yazıyorum dedi. Ben sormak istiyorum Hülya Hanım mı yalan söylüyo? Bu AK Parti’nin grup kararı değildi de Hülya Hanım’ın gönlünden geçenler miydi yoksa AK Parti’nin grup toplantısında aldıkları karar mıydı'”

“GRUP KARARI YOK”

Doğan’a yanıt veren Atmaca, grup kararı iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti ve “Birinin önündeki şeye bakmak ne kadar etiktir bilmiyorum. Biz bu konuda grup kararı almadık. Buraya geldikten sonra konuşulanlara kulak kabarttık. Bizler meclis üyesiyiz. Tabiki de kimlerin aday olacağını soracağız. Bizler burada değerlendirmemiz yaptık. O mesajı ben meclisten attım. Eğer grup kararı olsaydı öncesinde atardım mesajı. Mesajların gönderildiği saatler elimde. Gerekirse ispat ederim. Ayrıca yanındakini eline bakmak da çok doğru bir davranış değil. Diğer bir konu… Sayın Çağlarsu’nun üslubuna bir şey diyemem ama söz verilememesi konusunda bana da daha önce aynı şekilde davranıldı. Her meclis üyesinin dilediği noktada konuşması konusundaki irademi ben tekrar belirtiyorum. Önümüzdeki toplantıda konuşma haklarımızı zemine oturtalım” dedi.

Atmaca’nın söz hakkı verilmesi hususundaki açıklamaları üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili İzel Senginobuz Derinsu, “Bugüne kadar yaşadığımız süreçte sizin meclis başkanlığınızda asla bir üslup problemi, söz vermeme sıkıntılarını yaşamdık. Bu süreç içerisinde gündem dışı konuşmalarda hiç kimsenin el kaldırmaması soncunda siz başka bir gündem maddesine geçtiğinizde kamuoyuna ‘Söz verilmedi’ olarak lanse edildi. Bunun düzeltilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından açıklama yapan Başkan Arda, meclisi yasaların kendine tanıdığı haklar çerçevesinde yönettiğini ve bugüne kadar söz hakkı isteyen herkese bu hakkı tanıdığını söyledi.

MECLİS ÇIKIŞINDA ARDA’YA BELEDİYE İŞÇİLERİNDEN ALKIŞLI DESTEK

Belediye meclis toplantısının ardından salondan ayrılan Başkan Arda’yı, kendisine destek vermek için kültür merkezinin önüne gelen belediye işçileri alkışlarla karşıladı. Başkan Arda’ya desteklerini ileten işçiler “En büyük başkan bizim başkan” sloganı attılar.

İşçilere kısa bir konuşma yapan Başkan Arda şunları söyledi; “Sizleri buraya benim çağırdığım söylendi ama ben çağırmadım. Sizi sendikanız çağırdı. Bugüne kadar haklarınızı vermek için canla başla dişimizi takarak çalışıyoruz. Maaşlarınız ve ikramiyeleriniz bugün yattı. Siz düzgün çalıştığınız sürece ben sizin yanınızda yer alacağım. Bazı ufak tefek eksikler kalmış olabilir ama bugüne kadar olmayan bir Terfi Komisyonu kurduk. Siz de karşılığında aslanlar gibi çalışıyorsunuz. Hepinize teşekkür ediyorum. Belediyemizin önünde dünya kadar bizi yeren eylemler yapıldı. Hepiniz benim gibi sabırlarınıza sahip çıktınız ve hepsi gitti. Biz buradayız. Evet benim de arada övgüye ve pohpohlanmaya ihtiyacım var.”

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.