Dolar 32,5178
%-0.09
Euro 34,7884
%-0.22
Altın 2.420,660
%-0.39
Bist-100 9.749,00
%1.08

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gaziemir'i yakan fabrika için flaş kaçakçılık iddiası

Gaziemir'i yakan fabrika için flaş kaçakçılık iddiası

Gaziemir’de eski kurşun fabrikası arazisine nükleer atıkların gömülmesine izin verdikleri, atıkların tehlikeli olduğunun ortaya çıkmasına rağmen görevlerini yapmadıkları ve işletmeye çeşitli nedenlerle ruhsat verdikleri gerekçesiyle dört bakan ile kamu görevlileri hakkında çevrecilerin yaptığı suç duyurusu karşısında savcılığın takipsizlik kararı vermesine sivil toplum örgütlerinden sert tepki geldi. Olayın kaçakçılık sonucu ortaya çıktığını savunan Yeşil İzmir Dayanışması, sorumluların cezalandırılması için İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na çağrıda bulundu.

  • Ege Postası
  • 30.07.2014 - 10:16
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Gaziemir'de yer alan kurşun fabrikasının kapatılmasının arından tesisin bulunduğu araziye gömülü nükleer atıkların bulunması başta çevreciler, bölge halkı ve sivil toplum örgütlerinin tepkisini çekmiş, art arda gerçekleştirilen eylemler ve protestolar sonrasında konu yargıya taşınmıştı. Atıklarla ilgili olarak çevreci örgütlerin temsilcileri ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin suç duyuruları sonrasında işlem başlatan savcılık, şirketin yönetim kurulu üyeleri ve yöneticileri hakkında, 'Canlı yaşamını olumsuz yönde etkilemek' suçundan İzmir 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 5 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası istemiyle dava açtı. Ancak başvuruyu inceleyen savcılık, o dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Sağlık Bakanı Recep Aktağ, Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) yetkilileri, belediye ve valilik görevlileri hakkında takipsizlik kararı verdi. Öte yandan savcılık, şirket yetkilileri için yapılan suç duyurusunda ise, aynı kişiler için aynı konuda açılmış bir ceza davası olmasından dolayı takipsizlik kararı verdi. Yaşanan gelişmeler üzerine tepkiler çığ gibi büyürken, İzmir'in önde gelen sivil toplum örgütlerinden ve çevreci örgütlerinden olan Yeşil İzmir Dayanışması'ndan çok sert bir açıklama geldi.



NÜKLEER KAÇAKÇILIK İDDİASI VE SAVCILIĞA KRİTİK ÇAĞRI

Konu hakkında Yeşil İzmir Dayanışması adına basın açıklaması yapan platform sözcüsü Prof. Dr. Kayhan Kantarlı, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na şöyle seslendi:

"Nükleer atık kaçakçılığını kim soruşturaca? İzmir Gaziemir' deki nükleer çöplüğe göz yumdukları iddia edilen kamu görevlileri hakkında takipsizlik kararı veren cumhuriyet savcısına çağrımızıdır:

Sayın Savcı,

Sorumlusu olmadığına karar verdiğiniz nükleer çöplükte saptanan ve doğada bulunmayıp ancak nükleer santral atıklarında ortaya çıkabilen  radyoaktif Europium 152 maddesinin nükleer santral bulunmayan ülkemize organize bir kaçakçılık sonucu girmesi söz konusudur.
Suç duyurusu ve kamuoyuna yapılan açıklamalar dolayısıyla sizinde bilginiz dahilinde olan bu kaçakçılığı soruşturmak ise cumhuriyet savcılarımızın görevidir. Ancak şimdiye kadar bu konuda herhangi bir adım atıldığı duyulmamıştır.
Bu nedenle  sayın savcılığınızı çevre ve insan sağlığı için son derece tehlikeli olan Europium 152 maddesinin Gaziemir'deki hurda fabrikasına nereden ve nasıl geldiğini, ülkemizde başka nerelere pazarlandığını ortaya çıkarmak ve sorumluları hakkında gereğini yapmak üzere göreve davet ediyoruz."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.