Dolar 32,3624
%0.14
Euro 34,9794
%-0.24
Altın 2.325,770
%0.23
Bist-100 9,11
%0.28

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Pekdaş Valiliğe veryansın etti!

Pekdaş Valiliğe veryansın etti!

İzmir’in tarihi ve turistik anlamında kalbi konumundaki Konak’ta, Başkan Sema Pekdaş’tan “tarihi isyan” geldi. Konak Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl İzmir Valiliği’ne ödenen 5 milyon liralık kaynaktan sadece 1 milyon 250 bin liranın ilçedeki tarihi çalışmalara harcandığına dikkat çeken Pekdaş, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İzmir Valiliği’ne yatırım çağrısı yaptı. Başkan Pekdaş, meclis toplantısında

  • Ege Postası
  • 06.07.2015 - 19:50
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Konak  Belediye Başkanı Sema Pekdaş yönetiminde gerçekleşen Temmuz ayı birinci meclis oturumuna “Tarihi tartışmalar” damga vurdu. İlçedeki tarihi aksı canlandırmak ve kültürel değerleri korumanın belediye bütçesi ile mümkün olmadığına değinen Pekdaş, Ankara’dan bu konuda destek isteyerek, önemli bir çağrıda bulundu.
 
 
KONAK BEŞ VERDİ, BİR ALDI
Konak’ta 2 bin 500’e yakın tescilli yapı olduğunu aktaran Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, meclis toplantısı sırasında AK Parti’li üyelerin ilçe genelindeki sahipsiz tarihi yapılara yönelik özel koruma önlemi alınmasına yönelik önerisine şu yanıtı verdi: “Bu yapılar yıkıldığı takdirde tarihi aslına uygun olarak yeniden yapılması gerekiyor. Bunlar ciddi maliyeti olan çalışmalar. Bizim toplam bütçemiz 230 milyon TL. İlçemizde bu restorasyonların tamamının maliyeti ise 200 milyon lira tutuyor. Bunu yaparsak çalışanlarımıza maaş veremeyiz. Önümüzdeki beş yıl boyunca bütçemizi denkleştiremeyiz.”
 
“KONAK’IN PARASI KONAK’A HARCANSIN”
Konak Belediye Başkanı Pekdaş, tarihi yapılardaki restorasyon ve rolöve projeleri için Ankara’dan daha fazla destek isterken, aktarılan maddi kaynağın karşılığında hizmet beklediklerini söyledi ve “Topladığımız emlak vergilerinden İzmir Valiliği’ne pay aktarıyoruz. Geçen yıl İzmir Valiliği’ne 5 milyon lira aktardık. Belediye olarak ödediğimiz bu paranın karşılığında geçen yıl bize 1 milyon 250 bin lira destek geldi. Bizzat Konak halkının parası başka şehirlerdeki restorasyon çalışmalarına harcandı. Konak halkının 3 milyon 750 bin TL gelmedi. Bizim kendi ilçemizden toplanan vergilerimizden daha fazla tutar bize gelsin ve Valilik’e bu anlamda bir temenni kararı gönderelim ve Kültür ve Turizm Bakanlığı bize daha fazla kaynak aktarsın. AK Parti’li meclis üyeleri de bu işin takipçisi olsun” dedi.
 
HÜKÜMET VE BAKANLIK DESTEK VERSİN
Merkezi hükümetin tarihi çok sayıda tarihi değere sahip ilçeye sahip çıkması ve maddi anlamda desteklenmesini isteyen Başkan Pekdaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tarihsel kimliğin ortaya çıkması, görünür kılınması ve değerlerimizin turizm ile kültürel faaliyetlerde etkin şekilde kullanılması için restorasyon ve rolövasyon anlamında özel bütçelerle desteklenmesi lazım. Valilik ve ilgili bakanlıklara böyle bir temenni kararı iletmek istiyoruz. Yurt dışı fonlardan para toplamak yerine bizim Kültür ve Turizm Bakanlığı’mız var, hükümetimiz var, onlardan destek isteyelim.”
 
“TARİHİ EVLERE SURİYELİ MÜLTECİLER YERLEŞİYOR”
Diğer yandan başta Basmane semti olmak üzere ilçedeki Suriyeli göçmenlerin terk edilmiş tarihi yapıları barınma amacıyla kullandığını da belirten Pekdaş, “Boşalttığımız yerlere Suriyeli insanlar geliyor. Savaştan kaçan insanları davet eden bir ülkenin de daha ciddi tedbirler alması gerekiyor. Bunlar insanlık dramları” dedi.  
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.