Dolar 32,3477
%-0.04
Euro 34,8529
%0.18
Altın 2.392,050
%-0.2
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Garipoğlu’na 2 yıl hapis

Garipoğlu’na 2 yıl hapis

İş adamı Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’ın zarara uğratılmasına ilişkin davada “zimmet” suçundan 2 yıl 2 ay 20 gün, suç tarihinde bankanın yönetim kurulu üyesi ve genel müdürü olan Cengiz Biçer ise 1 yıl 11 ay 20 gün hapis cezasına mahkum edildi.Hayyam Garipoğlu tutuklandıİstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Hayyam Garipoğlu ve Cengiz Biçer ile avukatları katıldı. Duruşmada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) adına avukat Şükriye Yavuz da hazır bulundu.

  • Ege Postası
  • 24.12.2014 - 17:51
İş adamı Garipoğlu, Sümerbank'ın zarara uğratılmasına ilişkin davada "zimmet" suçundan 2 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Duruşmada, davaya ilişkin Yargıtay 7. Ceza Dairesi’nin kısmen bozma  kararı okundu. Duruşmada söz alan sanıklar Yargıtay’ın bozma ilamına uyulmasını  talep etti. BDDK avukatı Şükriye Yavuz ise bozma ilamına uyulmamasını istedi.

Mahkeme heyeti de Yargıtay’ın bozma ilamına uyulmasına hükmetti.

Duruşmada, taraflar yargılamanın genişletilmesine ilişkin taleplerinin  olmadığını beyan etti. Duruşma Savcısı Halil Zengin, talebinin olmadığını ve  mütalaasının hazır olduğunu söyledi.

Savcı Zengin mütalaasında, sanıklar Hayyam Garipoğlu ve Cengiz Biçer  hakkında “banka parasını zimmete geçirmek” suçundan zamanaşımı süresinin  dolduğunu ifade ederek, davanın ortadan kaldırılmasını talep etti.

Mütalaaya karşı beyanda bulunan sanıklar ise beraatlerini, mahkeme  aksi görüşte ise davanın ortadan kaldırılmasını istedi.

KARAR
Dosyayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Hayyam Garipoğlu’nu,  “suç kastının yoğunluğu, suçun işleniş şekli ve zarar miktarının büyüklüğü”nü  dikkate alarak ”zimmet” suçundan 8 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Sanığın banka zararını, soruşturmadan önce ödediği gerekçesiyle  verilen hapis cezasını 2 yıl 8 aya düşüren heyet, Garipoğlu’nun duruşmadaki  “saygılı tutum ve davranışlarını da göz önüne alarak” verilen cezayı 2 yıl 2 ay  20 güne indirdi. Heyet, Garipoğlu hakkında daha önce alınan yurtdışına çıkış  yasağının devam etmesine de hükmetti.

Mahkeme heyeti, sanık Cengiz Biçer’in de ”zimmet” suçundan 1 yıl 11  ay 20 gün hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

DAVANIN GEÇMİŞİ
Sümerbank’ın zarara uğratılmasına ilişkin davada mahkeme heyeti, 1  Haziran 2005′te, Hayyam Garipoğlu’nu “zimmet” suçundan 20 yıl, “nitelikli  dolandırıcılık” suçundan 7 yıl 3 ay 15 gün hapis cezasına çarptırmıştı. Mahkeme  heyeti, bankanın zararının da Garipoğlu’ndan tazminine karar vermişti.

Davanın 15 sanığını “zimmet” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlarından  1 yıl 8 ay ile 13 yıl 9 ay arasında değişen çeşitli hapis cezalarına çarptıran  mahkeme heyeti, diğer 36 sanıktan bazılarının beraatine, bazılarının da  haklarındaki davanın zamanaşımından düşmesine hükmetmişti.

Bu kararı inceleyen Yargıtay 7. Ceza Dairesi, Hayyam Garipoğlu ile 5  sanık hakkındaki hükmü usulden bozmuştu.

Yeniden yargılama sonucunda mahkeme heyeti, 29 Ocak 2007 tarihli  duruşmada, Hayyam Garipoğlu’nu, “bankayı aracı kılmak suretiyle dolandırıcılık”  suçundan 3 yıl 7 ay 22 gün hapis, “ihtilasen zimmet” suçundan da 12 yıl 11 ay 16  gün hapis cezasına mahkum etmişti. Diğer 4 sanığa çeşitli cezalar veren mahkeme,  bir sanığın dosyasını zamanaşımından ortadan kaldırmıştı.

Yargıtay 7. Ceza Dairesi, yeniden yaptığı inceleme sonucunda aldığı 11  Kasım 2010 tarihli kararda, zimmet miktarına nazaran hakça orandan ceza  belirlenmesi gerekirken yeterli ve dosyaya uygun olmayan gerekçelerle Hayyam  Garipoğlu hakkında en üst hadden özgürlüğü bağlayıcı ceza tayin edildiği  belirtilmişti.

Zimmet bedelinin bir kısmının soruşturma başlamadan önce ödendiği  gözetilerek üçte iki oranında indirim yapılması gerekirken Hayyam Garipoğlu’nun  cezasında, hükümden önce ödendiği gerekçesiyle üçte bir oranında indirim  yapıldığı belirtilen kararda, Garipoğlu hakkındaki hükmün bu nedenlerle bozulduğu  kaydedilmişti.

Daire, sanıklar Cengiz Biçer, Cem Feridun Yeşil, Ali Resul Ergeç ve  Metin Berk hakkındaki hükmü ise çeşitli nedenlerle bozmuştu.

Yargıtay’ın bozmasının ardından 13 Aralık 2013′te İstanbul 8. Ağır  Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen davada, sanık Hayyam Garipoğlu “zimmet”  suçundan 6 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Diğer sanıklar da ilgili aynı  suçtan farklı cezalara çarptırılmıştı.

Yargıtay 7. Dairesi ise 16 Ekim 2014′te verdiği kararda, sanıklar  Hayyam Garipoğlu ve Cengiz Biçer hakkında verilen cezayı esastan bozmuş, diğer  sanıklar hakkındaki hükmü ise onamıştı.(SÖZCÜ)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.