Dolar 32,3797
%0.19
Euro 35,0551
%-0.03
Altın 2.326,490
%0.26
Bist-100 9,09
%0.16

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Flaş gelişme: Kobani IŞİD'den tamamen temizlendi!

Flaş gelişme: Kobani IŞİD'den tamamen temizlendi!

Kobani'de geçen yıl 15 Eylül'den beri devam eden çatışmalarda Kürt güçlerinin kentin tamamını ele geçirdiği belirtiliyor.

  • Ege Postası
  • 26.01.2015 - 16:07
Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye sınırına 0 noktasındaki Kürt kasabası Kobani’de, Kürt güçleri ile IŞİD militanları arasında eylül ayından beri devam eden çatışmaların çok kritik bir noktaya geldiği ve bir ara kentin yüzde 60’ını kontrol eden IŞİD’in tamamen püskürtülmesinin an meselesi olduğu belirtiliyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göreyse kent merkezinin tamamı artık Kürt güçlerin kontrolünde...

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Direktörü Rami Abdel Rahman, AFP’ye yaptığı açıklamada, “YPG, IŞİD militanlarını Kobani’den çıkardı ve kasabanın kontrolünü ele geçirdi” dedi. Rahman, "Kürtlerin Kobani’nin doğusundaki dış mahallelerde IŞİD militanlarını takip ettiğini fakat çatışmaya girilmediğini" sözlerine ekledi.

Kobani’de ağustos ayında başlayan IŞİD kuşatmasının 15 Eylül’de taarruza dönüşmesinin ardından başlayan kanlı çatışmalar beşinci ayında çok kritik bir dönemece girdi. Kenti savunan Halk Savunma Güçleri (YPG) ile onlara destek için Irak Federal Kürdistan bölgesinden gelen az sayıda Peşmerge gücünün kentin doğu mahallesinde operasyonlar yaptığı ve tüm IŞİD güçlerinin püskürtülmekte olduğu belirtiliyor.

YPG Basın Merkezinden yapılan açıklamada, IŞİD saldırılarının 133. gününde Kobani’deki ‘temizlik operasyonu’nun devam ettiği ve özellikle kentin doğusunda çatışmaların sürdüğü belirtildi.

Reuters haber ajansı da Peşmerge destekli YPG güçlerinin, kasabanın tamamına yakınında kontrolü sağlamayı başardığını duyurdu. Daha önce ilan edilen 'Kobani Kantonu'nun Eşbaşkanı Enver Müslim de, bugün öğle saatlerinde Irak Federal Kürdistan yönetimine yakınlığıyla bilinen Rûdaw’a konuşmuş ve kent merkezinin tamamının IŞİD’den tam olarak temizlenmesine ‘saatler kaldığını’ söylemişti. Kobani’de 10 bin sivilin yaşadığını ve halkın zılgıtlar çekerek kutlama yaptığını belirten Müslim, daha önce göç eden bazı ailelerin de kente dönmeye başladığını söyledi. Kaniya Kurda mahallesindeki birkaç cadde dışında Kobani’de denetim sağladıklarını, o caddeleri de aldıktan sonra Kobani’nin köylerine yönelik bir hamle başlatacaklarını söyledi.Müslim, son çatışmalarda onlarca IŞİD militanının öldüğünü, ölenler arasında birçok yabancı savaşçının da oluğunu söyledi.

Eylül ayından bu yana Kobani’de kontrolü ele geçirmeye çalışan IŞİD militanları ile Kürt güçler arasındaki çatışmalar devam ediyordu.
Bu tarihten itibaren devam eden çatışmalarda kent harabeye döndü, en az 1600 kişi öldü. IŞİD saldırısı sonrası onbinlerce Kobani sakini sığınmacı olarak Türkiye tarafına geçti.
(gercekgundem.com.tr)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.