Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Flaş! Ali Babacan yeni hükümette yok

Flaş! Ali Babacan yeni hükümette yok

Başbakan Ahmet Davutoğlu 64. hükümeti açıkladı. Yeni kabinede AK Parti Ankara Milletvekili Ali Babacan yer almıyor. Babacan'ın kabinede olmaması sosyal medyada çok konuşuldu ve Twitter'da TT oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı oldu. Uzmanlar, yeni ekonomi yönetimini yorumladı.

  • Ege Postası
  • 24.11.2015 - 15:07
Başbakan Ahmet Davutoğlu 64. hükümeti açıkladı. Ekonomi yönetiminde yer alacak yeni isimler dikkat çekti. Yeni hükümette en dikkat çeken noktalardan biri eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Milletvekili Ali Babacan’ın kabinede yer almamasıydı.  

BABACAN GEÇMİŞ HÜKÜMETLERDE YER ALDI
Ali Babacan, 58. ve 59. Ak Parti Hükümetlerinde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı yaptı. 

60. Hükümette 1 Mayıs 2009'a kadar Dışişleri Bakanı olarak görev alan Babacan, Mayıs 2005 - Ocak 2009 arasında Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliği konusunda görüşmelerin yürütüldüğü makam olan başmüzakerecilik görevinde bulundu. 7 Haziran seçimleri sonrasında kurulan 61. Hükümette Başbakan Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

ALBAYRAK ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI OLDU
Yeni hükümette, ilk kez kabinede yer alacak isimlerden biri de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı, AK Parti İstanbul Milletvekili Berat Albayrak olacak. Enerji uzmanı olan Albayrak, Enerji Bakanlığı görevine getirildi. 




SÜLEYMAN SOYLU İLK KEZ KABİNEDE
Demokrat Parti Başkanlığı görevindeyken, AK Parti'ye geçen Süleyman Soylu, ilk kez kabineye girdi. Soylu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı oldu. 




DENİZLİ'DEN BİR BAKAN GİTTİ, BİR BAKAN GELDİ
Davutoğlu'nun bir önceki hükümetinde Denizli'den Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi vardı. Cumhurbaşkanı'na yakın isimler arasında gösterilen Zeybekçi, 64. hükümette yer almadı. Ancak 64. hükümette Denizli unutulmadı; Denizli Milletvekili Sema Ramazanoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevine atandı. İdris Güllüce'nin yerine ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na Fatma Güldemet Sarı getirildi. 

MEHMET ŞİMŞEK BAŞBAKAN YARDIMCISI OLDU
Mehmet Şimşek Başbakan Yardımcısı olurken, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Ulaştırma, Denzicilik ve Haberleşme Bakanı ise Binali Yıldırım olarak açıklandı.
Gümrük Bakanlığı'na ise AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkçi getirildi.
Gıda ve Tarım Bakanı ise, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik oldu.

PİYASALAR BABACAN VE ŞİMŞEK'İ MERAK EDİYORDU
Piyasalar Ali Babacan ve Mehmet Şimşek’in yeni kabinede yer alıp almayacağını merak ediyordu. Yeni kabinenin açıklanmasının ardından dolar 2.88'i aştı.




"CUMHURBAŞKANI’NIN ETKİSİ GÖRÜLÜYOR"
Hürriyet Dünyası yazarı Erdal Sağlam, yeni kabineye ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanı’nın baskın bir etkisinin olduğu görülüyor. Enerji ve Ulaştırma gibi iki önemli bakanlığa Cumhurbaşkanı’na yakın isimler (Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji Bakanı Berat Albayrak) getirildi. Çok daha fazla mali disiplin olacağını söylemek zor. ‘Harcamacı’ bir ekip olduğu görülüyor. Ali Babacan’ın koltuğuna büyük ihtimalle Mehmet Şişmek getirilecek. Ancak, Şimşek’in etkili bir konumda olup olmayacağı henüz net değil” dedi.

"ŞİMŞEK NEGATİF ETKİYİ AZALTTI"
Meksa Yatırım Genel Müdür Yatırımcısı Figen Özavcı, “Bu iki bakanın ikisinin olmasına çok pozitif bakıyordu. İki bakandan birinin olması açısından sert negatif bir reaksiyon vermeyecek gibi duruyor. Ali Babacan’ın olmaması büyük bir olay ama en azından Şimşek var diye düşünecekler. Diğer yandan bakıldığında Maliye Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı’na getirilen isimler de oldukça yeni. En azından piyasalarda çok sert bir tepki gelmesini beklemiyoruz Şimşek isminden dolayı ama yeni bakanların da açıklamaları takip edilecek. Ona göre tepki verilecek” dedi.

"ŞİMŞEK ÇOK DOĞRU BİR İSİM"
Azimut Bosphrous Genel Müdürü Murat Salar,
 “Orada isimlerden ziyade, isimlerin temsil ettiği felsefe önemli. Ekonomi felsefesi ya da ekonomi yönetimi felsefesi önemli. Mehmet Şimşek de bu konuda oldukça deneyimli bir isim. Piyasa merkez bankası konusunda, merkez bankası bağımsızlığı açısından piyasaya yakın bir duruşa sahip. Bence Mehmet Şimşek çok doğru bir isim. Mehmet Şimşek bugüne kadar ki hep önemli görevlerde yer aldı. Ekonomi yönetimi felsefesi açısından da oldukça donanımlı bir isim. Ben piyasaların orta vadede bu duruma oldukça olumlu tepki vereceğini düşünüyorum. Mehmet Şimşek ismi, Ali Babacan eksikliğini kapatacaktır” diye konuştu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.