Dolar 32,7682
%1.53
Euro 35,0901
%0.53
Altın 2.457,000
%2.76
Bist-100 10.471,00
%0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
En zararlı kızartma balık ve tavuk

En zararlı kızartma balık ve tavuk

İngiltere’de yapılan araştırma, kızartılarak tüketilen ürünler arasında vücuda en çok zarar veren iki gıdanın tavuk ve balık olduğunu ortaya koydu. 107 bin deneği 20 yıl boyunca izleyen uzmanlar, günde en az bir öğün kızartma yiyen kişilerin yemeyenlere oranla ölüm ihtimalinin yüzde 8 daha yüksek olduğunu belirledi.

  • Ege Postası
  • 26.01.2019 - 08:00

Yapılan bir araştırmada kızartmanın vücuttaki enzimlerin azalmasına neden olarak bağışıklık sistemini zayıflattığı belirlendi. Araştırmaya göre yağda kızartılması sağlığa en zararlı olan gıdalar tavuk ve balık.

Yiyecekleri yağda kızartarak tüketmenin zararlı olduğu uzun zamandır biliniyordu. Ancak İngiltere’de yayımlanan yeni bir araştırma kızartmanın uzun vadeli etkilerini somut olarak ortaya koydu. British Medical Journal’da yayımlanan çalışmada ABD’de yaşayan 50 ile 79 yaş arasında 107 bin kadının sağlık durumuyla alakalı 20 yıllık verileri incelendi. Bu kişilerden hala hayatta olanlara 90’lı yıllardaki diyet alışkanlıklarıyla ilgili anketler yapıldı ve 2017’ye kadar olan sağlık raporları karşılaştırıldı. Bu süre zarfında hayatını kaybedenlerin sayısı ise 31 bin 500 kişi. Araştırmada günde en az bir öğün kızartılmış yiyecek yediğini söyleyenlerin hiç kızartma tüketmeyenlere oranla erken ölüm yaşama riskinin yüzde 8’den daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Bu kişilerin özellikle kardiyovasküler sorunlar yaşama riskinin de yüzde 8 daha yüksek olduğu belirlendi. Ne var ki, benzer türde bir ilişki kanser olma açısından kurulamadı. Araştırmada yer alan bir diğer detay ise kızarmış tavuk ve balığın erken ölümlerde patates kızartması, tortilla ve atıştırmalık yiyecekler gibi diğer kızartmalardan daha etkili olduğu. Özellikle restoranların tavuk ve balık yemeklerinde aynı yağı kızartma için tekrar tekrar kullanmasının bunda önemli rol oynadığı da belirtiliyor. Uzmanlar hangi gıda türü olursa olsun kızartılan yiyeceklerin yüksek sıcaklıktaki yağda oluşan sağlığa zararlı transyağları emdiğini ve vücuda aktardığının altını çizdi. Kızartma süresi kısa dahi olsa besin ve vitamin değerlerinde ciddi düşüş yaşanıyor, böylelikle açlık hissi giderilse de vücudun ihtiyaç duyduğu besin gereksinimi karşılanamıyor. Tüm bunlar uzun vadede vücutta görev yapan enzimlerin azalmasına, sindirim sistemindeki yararlı bakteri sayısında düşüşe, organlara oksijen ve besin taşıyan damarların daralmasına ve bağışıklık sisteminde zayıflamaya neden oluyor. Çalışma başkanı Iowa Üniversitesi’nde profesör Wei Bao çalışmada alkol, sigara ve farklı sağlık sorunlarının da dikkate alındığının altını çizerek “Her ne kadar tüm değişkenleri göz önünde bulundurmaya çalışsak da gözlem üzerine dayalı bu gibi çalışmalar hiçbir zaman kesin bir nedensellik ilişkisini kanıtlamaya yeterli olamaz. Dolayısıyla tüm diğer etkenlerin sağlık üzerindeki etkisini hesaba katmadan bir yargıya varmak olanaksız” dedi. Çalışma her ne kadar orta yaş üstü ve yaşlı kişilere odaklansa da Bao bu etkilerin genç kişilerde de aynı olduğunu düşünüyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.