Dolar 32,5863
%0.34
Euro 34,7861
%0.16
Altın 2.509,270
%1
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
En uzun MGK'dan cemaate savaş ilanı çıktı!

En uzun MGK'dan cemaate savaş ilanı çıktı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk kez başkanlık ettiği Milli Güvenlik Kurulu toplantısında cemaate savaş ilanı.

  • Ege Postası
  • 31.10.2014 - 08:07
Tayyip Erdoğan’ın ilk kez “Cumhurbaşkanı” sıfatıyla başkanlık ettiği Ekim ayı olağan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı, 9 saat süren ve “Postmodern darbe” diye tanımlanan 28 Şubat MGK’sının süresini de aşarak devlet kayıtlarına en uzun MGK olarak geçti.
MGK toplantıları olağan koşullarda 4 - 5 saat sürerken, bugünkü toplantının 10 saat 20 dakika sürmesi dikkat çekti.

SAAT 14.25'TE TOPLANMIŞTI
Milli Güvenlik Kurulu'nun Ekim ayı toplantısı, bugün saat 14.25'te Çankaya Köşkü'nde başlayan toplantı gece yarısı saat 00:45'te sona erdi. 

MGK ilk kez, 28 Ağustos'ta görevine başlayan Cumhurbaşkanı RecepTayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplandı.
Daha önce Dışişleri Bakanı olarak toplantılara katılan Ahmet Davutoğlu da ilk kez Başbakan sıfatı ile toplantıda yer aldı.
O İSİMLER İLK KEZ KATILDI
Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Yalçın Akdoğan ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ağustos ayındaki Yüksek Askeri Şura'nın ardından Jandarma Genel Komutanlığı'na atanan Orgeneral Abdullah Atay ise ilk kez MGK toplantısında katılan isimler oldu.
MGK'nın 28 Şubat 1997'deki tarihi toplantısı 9, İrticayla Mücadele Eylem Planı belgesinin neden olduğu tartışmaların ele alındığı 2009 yılındaki toplantısı 7 saat 40 dakika sürmüştü.

MGK’nın ağustos ayı toplantısında “paralel yapı”, “terörle mücadele” kapsamına alınmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Gülen Cemaati’nin Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne “tehdit” olarak alınmasını istediği de iddia edildi.

ASKER 'ÇÖZÜM SÜRECİ'NDEN RAHATSIZ
Hürriyet'ten Uğur Ergan'ın kulislerden edindiği bilgilere göre, özellikle kurulun asker kanadı, PKK’nın Doğu ve Güneydoğu’da askeri hedef alarak terör eylemlerini artırmasına dikkat çekerek çözüm süreci politikasının bazı noktalarına itiraz etti.
PEŞMERGENİN 29 EKİM'DE GEÇİŞİ
Asker ayrıca, peşmergenin Türkiye’den geçişinden duyduğu rahatsızlığı anlattı. Askerin, peşmergenin özellikle 29 Ekim’de geçiş yapmasına dikkat çektiği iddia edildi.
JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK'İN İÇİŞLERİNE BAĞLANMASI
Askerin gündeme getirdiği bir diğer konu da, Jandarma ve Sahil Güvenlik’in İçişleri Bakanlığı’na bağlamak istemesi oldu.
MGK'DAN CEMAATE SAVAŞ İLANI
Cumhuriyet tarihinin en uzun MGK'sından cemaate savaş ilanı çıktı. Yapılan açıklamada "Milli güvenliğimizi bozan parelel yapıyla mücadele edilecek" denildi.


"LEGAL GÖRÜNÜMLÜ İLLEGAL PARALEL YAPILAR"

Milli Güvenlik Kurulu'nun ardından yapılan açıklamada, "Ülkemizin güvenliği, halkımızın huzuru ve kamu düzenini ilgilendiren hususlar ayrıntılı olarak görüşülmüştür. Bu kapsamda milli güvenliğimizi tehdit eden ve kamu düzenini bozan iç ve dış legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten paralel yapılanmalar ve illegal oluşumlarla yürütülen mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği vurgulanmıştır" ifadelerine yer verildi.
MGK'nın ekim ayı bildirisinde, "Suriye'de dördüncü yılını tamamlamak üzere olan çatışma ortamının ülkemizin ve bölgemizin güvenlik ve istikrarına yönelik yansımaları, bu konudaki bölgesel ve uluslararası yaşanan son gelişmeleri de içerecek şekilde müzakere edilmiştir" denildi.
Açıklamada, "Irak ve Suriye'de IŞİD ve diğer terör örgütleriyle mücadele, ülkemizin bu mücadelede uluslararası koalisyon içindeki konumu, Türkiye'ye müzahir gruplar başta olmak üzere, ılımlı muhaliflerin durumu ve yerinden edilen kişilere yönelik insani yardımlarımız görüşülmüştür. Ayrıca Irak'taki siyasi süreçte son dönemde yaşanan gelişmeler gözden geçirilmiş, ikili ilişkilerin güçlendirilmesi yönündeki irade teyit edilmiştir" değerlendirmesinde bulunuldu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.