Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Emir Sultan'da hazire restorasyonu

Emir Sultan'da hazire restorasyonu

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Emir Sultan Türbesi ve çevre yapılarında uyguladığı restorasyondan sonra bu kez de İzmir'in tanınmış isimlerinin kabirlerinin yeraldığı hazirede (küçük mezarlık) restorasyon yapacak. İzmir'i alırken şehit düşen komutanın mezarı

  • Ege Postası
  • 24.02.2015 - 11:00
İZMİR- Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile 2011 yılında yaptığı protokol kapsamında, kentin önemli tarihi eserlerinden Emir Sultan Türbesi ve çevresindeki aşhane, hamam ve dergah olarak kullanılmış üç farklı yapı kalıntısını aslına uygun şekilde restore etti. Bu çalışmaları 2014 yılında tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, İzmir'in ünlü isimlerinin kabirleri bulunan haziredeki (mezarlık bölgesi) mezar taşlarının restorasyon projelerini hazırladı. Röleve ve restorasyon projelerinin Koruma Kurulu tarafından onaylanmasının ardından, Büyükşehir Belediyesi “Emir Sultan Zaviyesi Haziresi Restorasyonu" ihalesine çıktı. İhale 5 Mart 2015'de yapılacak.

Namazgah Mahallesi'nde bulunan, İzmir'i alırken şehit düşen ve halk arasında 'Emir Sultan' adıyla bilinen Aydınoğulları Beyliği komutanlarından Seydi Mükeremeddin'in naaşının yer aldığı türbenin bahçesinde, Mustafa Kemal Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın dedesi Uşakizade Sadık Bey ve eşi Makbule Hanım ile Aydın Valisi Ahmet Esat Paşa, Kestanepazarı Camii kurucusu Mısırlı Hüseyin Nuri Efendi ve İzmir Kadısı Şükrüzade Abdülkadir Paşa gibi devrinin önde gelen isimlerinin naaşları da yer alıyor.



ONUN RESTORASYONU DURDU
Öte yandan, İzmir'in Basmane semtindeki Şeyh Bedrettin Türbesi'nde ise restorasyon çalışmaları durdu. Basmane semtinde, 19 Yüzyıl başında Mısır-i Ali Efendi tarafından kurulan ve içinde oğulları Şeyh Bedrettin ve kardeşi Semsettin'in sandukalarının bulunduğu türbede Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün başlattığı restorasyon çalışmaları, iddiaya göre Koruma Kurulu tarafından 1.5 ay önce durduruldu. Her gün çok sayıda kişinin dua etmeye geldiği türbenin bulunduğu sokakta oturanlar, kapıları açık, pencereleri sökük türbede gece evsiz insanların konakladığını, ağır kış koşullarından da yapının olumsuz etkilendiğini anlattı. Mahalle sakinleri, "Büyük bölümü ahşap olan bu tarihi yapı bir an önce koruma altına alınmalı. Çünkü bölgede birçok boş tarihi İzmir evi, bilinmeyen bir şekilde çıkan yangınlara kurban gitti" dedi.

Mahalle sakinleri, dua etmeye gelen insanların da türbeye olan ilgisizliğe tepki gösterdiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Türbe tarihçilerin de ilgisini çekti, gelip burada incelemelerde bulundular, rehberler tur programlarının içine aldı. Daha önce büyüklerimiz tekkenin avlusu içinde iki mezar daha olduğunu bize söylüyorlardı. Ancak şimdi bulundukları yerde bulunmuyorlar. Çalışmaların kurul tarafından durdurulduğu söyleniyor, yetkililerden açıklama bekliyoruz. Daha önce de tekkenin içinde bulunduğu alanda ağır iş makineleri çalışmış ve tepkilere neden olmuştu." (
DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.