Dolar 32,5636
%0.16
Euro 34,6942
%0.09
Altın 2.418,440
%-0.59
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Emekliye ek zam yok

Emekliye ek zam yok

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bir soru önergesine verdiği cevapta, “emeklilerin mali ve sosyal haklarında genel bir düzenlemeyle ilave artışların yapılmasına yönelik bir çalışma bulunmadığını” bildirdiğini söyledi.

  • Ege Postası
  • 20.12.2014 - 11:05
Türeli, önergesine gelen yanıta ilişkin yaptığı değerlendirmede, 11 milyona yakın emeklinin aldıkları düşük maaş nedeniyle insanca bir yaşam sürdüremediğini vurguladı.

Emeklilerin büyük bir bölümünün yoksulluk sınırının altında yaşadığına dikkati çeken Türeli, sosyal devlet olmanın bir gereği olarak, emeklilerin gelirlerinin insanca yaşayabilecekleri bir düzeye getirilmesinin gerektiğini ifade etti.

“Milyonlarca emekli insanca yaşayabilmek ve yaşamlarını idame ettirebilmek için başka işler yapmak durumunda kalmaktadır” ifadesini kullanan Türeli, şöyle devam etti:

“Çalışan emekliler, bir yandan ekonomiye katkı sağlayıp, aynı zamanda devlete vergi ödedikleri halde, ek olarak bir de yüksek oranlarda prim ödemek zorunda kalmaktadır. Emekli aylığıyla geçinemediği için bir iş bulup çalışan emekliler, maaşlarından sosyal güvenlik destek primi kesilmek suretiyle cezalandırılmaktadır. Çalışan emeklilerden kesilen sosyal güvenlik destek primleri emeklilerin aylıklarına hiçbir şekilde yansıtılmamakta, ödedikleri yüksek düzeylerdeki primin, prim ödeyen emekliye herhangi bir katkısı olmamaktadır. Çalışan emeklilerin aylıklarından kesilen sosyal güvenlik destek primi uygulamasına son verilmelidir.”

Emeklilerden alınan muayene ve ilaç katkı paylarının da bir başka önemli sorun olduğunu dile getiren Türeli, sağlık hizmetine en çok ihtiyaç duydukları dönemde olan emeklilerin ödemek zorunda olduğu özel hastaneler için belirlenen katkı paylarının kaldırılması gerektiğini söyledi. Türeli, “Her türlü hastaneden yararlanma yolunu açtıkları yönünde propaganda yapan Hükümet çevreleri alınan katkı payları ile sağlığı paralı hale dönüştürmüş, özel hastaneleri ise emekliler için ulaşılamaz konuma getirmiştir. İlaçta ve muayenede emeklilerin ödedikleri katkı paylarının kaldırılması, emeklilerin başta gelen beklentilerinden birisidir” diye konuştu.




-“ANLAŞILIR GİBİ DEĞİL”-

Türeli, emeklilerin içerisinde bulunduğu durum ortadayken Maliye Bakanı Şimşek’in, “emeklilerin mali ve sosyal haklarında genel bir düzenlemeyle ilave artışların yapılmasına yönelik bir çalışma bulunmadığını” ifade etmesine anlam veremediğini söyledi.

Şimşek’in, cevapta, “emeklilerin aylık ve ücretlerine ilişkin söz konusu artışlar göz önünde bulundurulduğunda, aylık ve ücretlerdeki artışların enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleştiğini” ifade ettiğini vurgulayan Türeli, “Emekliler, bu nedenle mi yoksulluk sınırında yaşamaktadı? Güç koşullar altında yaşam mücadelesi veren emekliler, daha iyi maaşları hak etmektedir. Anlaşılır gibi değildir” ifadesini kullandı.


 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.