Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Emekli maaşı alanlar dikkat

Emekli maaşı alanlar dikkat

Torba Yasa ile yapılan düzenlemelerden biri de “emekli maaşının bankadan çekilme süresi” ile ilgili…

  • Ege Postası
  • 18.09.2014 - 09:08
Mevcut durumda, altı ay boyunca emekli aylığı bankadan çekilmezse, emeklinin aylık ödemesi durduruluyor, sağlıkla ilgili hakları askıya alınıyor.
 
Torba Yasa ile emekli, dul ve yetimler adına gönderilen aylıklarda, durdurma süresi 6 aydan 1 yıla çıkartıldı. (Md.53)
 
SGK PARA KARŞILIĞI DANIŞMANLIK YAPACAK
Torba Yasa ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) görevleri arasına; eğitim, araştırma ve danışmanlık faaliyetleri eklendi.
Bu amaçla SGK bünyesinde “Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Başkanlığı” kurulacak.
Kurulacak olan Başkanlık ile kurum personelinin niteliğinin artırılması ve kurum personelinin kapasitesinin güçlendirilmesi amaçlanacak. Öte yandan Kurumun söz konusu eğitim ve danışmanlık faaliyetlerinden gelir elde etmesi de planlanıyor.

EYLÜL AYI GELİRLERİ DÜŞÜK OLACAK
Torba Yasa 11 Eylül 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı ama birikmiş vergi ve SGK borçlarının ödenmesi için başvurular 1 Ekim 2014’de başlayacak.
Torba Yasa yürürlüğe girdiğinde, başvurular ve ödemeler de hemen başlayabilseydi, Eylül ayında önemli bir gelir toplanabilirdi. Torba Yasa’nın çıkacağının açıklandığı Mayıs ayından bu yana, borcu olanlar ödemeleri durdurdu. Daha önce “vergiler ödenmiyor” başlığı altında yazdığımız gibi Temmuz ayında 9 milyar TL nakit açığı oldu. Bu da 5.3 milyar TL bütçe açığı doğurdu. 2013 Temmuz ayındaki 7.2 milyon TL faiz dışı fazla, 2014 Temmuz ayında 877 milyon TL de faiz dışı açık olmuştu. Maliye ve SGK’nın “haciz yapılmasın” duyurusu da bunu etkileyen unsur olmuştu.
Şimdi borcu olanlar ödemelerini Ekim ayına kadar bekletecek.
 
YURTDIŞI DOKTORA MASTER
Üniversitelerce, öğretim üyesi yetiştirme programı çerçevesinde “mecburi hizmet karşılığı” yurt dışına gönderilenler de Torba Yasa’dan yararlanacak. Torba Yasa ile yurt dışına gönderilenlerden döndüklerinde mecburi hizmet görevini yerine getirmedikleri için ödenen maaşları iade etmeleri istenilmeyecek. Bunlar için yapılmış harcamalar yeniden hesaplanacak ve faiziyle birlikte 5 yılı bulan taksitler de alınacak. Bunun için 11 Eylül 2014 tarihinden itibaren “üç ay içinde” borçlu oldukları idareye başvurmaları gerekiyor (Uygulamanın ayrıntıları için Bkz. Geçici Md. 1).

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.