Dolar 32,5822
%0.33
Euro 34,7960
%0.18
Altın 2.509,000
%0.99
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ege Denizi'nde art arda göçmen faciası: 12 ölü

Ege Denizi'nde art arda göçmen faciası: 12 ölü

BODRUM'dan yasa dışı yollarla Yunanistan'a geçmek için iki saat arayla denize açılan kaçakların içinde bulunduğu iki ayrı lastik bot batarken çifte facia yaşandı. İlk botta 2'si çocuk 8, ikinci botta ise 3'ü çocuk 4 kişi olmak üzere toplam 12 kişi öldü. 9 kişinin Kurtulduğu olayda; suda kaybolan 2 kişinin bulunması için arama kurtarma çalışması başlatıldı. 3 yaşındaki Aylan ve 5 yaşındaki Galip kardeşlerin kıyıya vuran minik bedenlerini görenler, gözyaşlarını tutamadı. Suriyeli çocukların yakınları cesetleri teşhis ederken sinir krizi geçirdi. Ege Denizi'nde art arda göçmen faciası:

  • Ege Postası
  • 02.09.2015 - 09:09
Akyarlar Mahallesi Aspat Mevkii'nden Yunanistan'ın İstanköy Adası (Kos Adası) yasa dışı yollarla geçmeyle çalışan Suriye uyruklu 17 kişinin içinde bulunduğu lastik bot, uluslararası sularda battı. Suya düşen kaçaklardan 2'si çocuk 8 kişi boğularak yaşamını yitirdi. Bölgede devriye görevini yürüten Sahil Güvenlik ekiplerinin fark ettiği kaçaklardan 7 kişi kurtarılırken, 2 kişi de kayboldu. 

Sahil Güvenlik ekipleri bir helikopter, bir uçak ve beş bot ile kaybolan bölgede arama kurtarma çalışması başlattı. Bu sırada iki metrelik botla denize açılan Pakistan uyruklu 9 kaçak, ekiplerin uyarıları üzerine geri döndü. Karaya çıkan kaçaklar, sudaki cesetlerin toplanmasını izledi. 




MİNİK BEDENLER YÜREKLERİ DAĞLADI
İlk olayın şoku atlatılmadan Bodrum'dan ikinci facianın haberi geldi. Yine İstanköy'e gitmek üzere lastik botla yola çıkan bu kez içinde Suriye uyruklu altı kişinin bulunduğu lastik bot battı. Bu olayda; yaşları 3-8 arasında değişen üçü çocuk ve biri kadın olmak üzere dört kişi yaşamını yitirdi. Ölenlerin cesedi, saat 06.00'da, Ali Hoca Burnu Plajı'ndan karaya vurdu. Çocukların üstlerinde de can yeleği olmadığı görüldü. Karaya vuran çocukların minik bedenlerini su sporları işletmecileri bularak jandarmaya haber verdi. İhbar üzerine olay yerine gelen jandarma, inceleme yaptı. Minik bedenlerin kıyıda öylece hareketsiz yattığını görenler dram karşısında gözyaşlarını tutamadı. Ölenlerin cesetleri, Bodrum Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Sağ kurtulan iki kişi ise yarı baygın halde Ali Hoca Burnu'ndan karaya vurdu. Yine su işletmecileri tarafından bulunan yarı baygın kaçaklar, ambulansla hastaneye kaldırılıp tedaviye alındı. Ölenleri teşhis etmek için Bodrum Devlet Hastanesi morguna gelen yakınları olayda kardeş olan iki çocuğun 3 yaşındaki Aylan Kurdi ile 5 yaşındaki Galip Kurdi olduğunu belirledi. Morg önünde gözyaşları sel oldu. Gözyaşı döken çocukların yakınları, sinir krizi geçirdi.



BÖLGEDE GEÇİŞLER İÇİN HAREKETLİLİK GECE BAŞLIYOR
Kaçakların bölgeyi kullandıklarını belirten Su sporları görevlisi Kaan Cingisiz, "Tesisin yan tarafındaki dere yatağının içinde gece saatlerinden itibaren hareketlilik başlıyor. Botlarını burada şişiriyorlar ve hızlı bir şekilde denize taşıyarak kısa bir sürede de denize açılıp, gidiyorlar. Elimizden bir şey gelmiyor. Bazılarını uyarıyoruz ama bazıları dinlemeden yollarına devam ediyorlar. Büyük ihtimalle bu botlar arızalı veya patlak olabilir, çünkü hava çok düzgün ve fırtına rüzgar yoktu" dedi.
Öte yandan; Sahil Güvenlik ekipleri; gece boyunca İstanköy'e geçmek isteyen 100'ü aşkın kaçağın kurtarıldığını kaydetti.



Bölgeden gelen görüntüler yürekleri yaraladı 


ANNENİN EN ACI ANI

Bodrum'dan yasa dışı yollarla Yunanistan'a geçmek için yola çıkan ilk lastik botta ölen 2 kardeşin isimlerinin 11 yaşındaki Zainb Ahmet Hadi ile 9 yaşındaki Hayder Ahmet Hadi olduğu belirlendi. Anne Zeynep Abbas Hadi, 3 çocuğundan 2'sinin cansız bedenlerini görünce sinir krizi geçirdi



Anne Hadi, kendisiyle birlikte faciada hayatta kalan kızı 7 yaşındaki Rawad Ahmet Hadi'ye sarılarak teselli bulmaya çalıştı. Ölen çocuklarını son bir kez öpmek istedi. 

17 KİŞİ BİNMİŞLER 
Faciadan kurtulanlardan Suriyeli Omer Mohsin, saat 02.00 sıralarında açıldıktan sonra batan tekneden yüzerek baygın bir halde karaya çıktığını söyledi. Mohsin, "Kardeşim Bekir Mohsin'i arıyorum. Bulamadım. Bizim bindiğimiz bot 10 kişilikmiş, 17 kişi bindirildik. Kardeşimle kişi başı 2050 euro ödedik" dedi.


GEÇİŞLERE ENGEL OLUNAMIYOR 
Çifte faciayla biten umuda yolculukta yaşamını yitiren 12 kişinin cenazeleri morgdan alınarak Adli Tıp'a gönderilirken, onlardan kalan eşya da torbalara konularak yakınlarına teslim edildi. 

Akyarlar'da yaşayan Eren Cerik, "Özellikle son iki aydan bu yana Yunan adasına geçişler o kadar çok arttı ki; ne jandarma ne sahil güvenlik hiç kimse engel olamıyor. Kaçakların bile bile bile ölüme gittiği belliydi. İşte gördüğünüz gibi yaşam burada devam ediyor, insanlar denize girmeye devam ediyor" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.