Dolar 32,2746
%0
Euro 35,0960
%0.03
Altın 2.469,390
%0.13
Bist-100 10.320,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
EKODOSD'tan kurbağa avı tepkisi

EKODOSD'tan kurbağa avı tepkisi

EKOSİSTEMİ Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Söke Ovası'ndan kurbağa toplanmasının ekosistemin bozulmasına neden olduğunu ileri sürerek, kaymakamlıktan önlem alınmasını istedi.

  • Ege Postası
  • 19.02.2013 - 12:45

AYDIN Söke Kaymakamlığı'na verdiği dilekçesinde, nehir, azmak ve gölet gibi birçok sulak alanla dolu Söke Ovası'nda zengin bir ekosistemin devam ettiğini belirten EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, bu zincir içinde kurbağaların önemli olduğunu söyledi. Aşağı Büyük Menderes Havzası'na gelecek olan leyleklerin en önemli temel besin grubu içinde kurbağaların bulunduğunu hatırlatan Sürücü, "Afrika'dan yola çıkan leyleklerin önümüzdeki günlerde Söke köylerine gelmesi beklenmektedir. Leyleklerin 12 bin kilometre yol katederek Söke Ovasına gelmeleri, bünyelerinin zayıflamasına yol açmakta ve kısa süre içinde iyi beslenerek toparlanmaları gerekmektedir. Leyleklerin bulunduğu köylere ait araziler taşkın nedeniyle sular altındadır. Bu nedenle leylekler genellikle sığ suların olduğu azmaklarda besinlerini temin yoluna gitmektedir. Leyleklerin beslenme alanı olan Söke Ovası'nda, her yıl olduğu gibi dışarıdan minibüslerle gelen kişiler bu yıl da gelerek kurbağaları toplamaya başlamışlardır" dedi.

Kurbağaların toplanması Aşağı Büyük Menderes Havzası'ndaki ekolojik dengeye büyük zarar vereceğini de savunan Sürücü, "Kurbağaların en önemli besin kaynağını sinek larvaları oluşturmaktadır. Bu canlıların önemli oranda üreme zamanları da gözardı edilerek bilinçsizce toplanması, sivrisineklerin artışına neden olacaktır. Yaz aylarında Söke İlçesi başta olmak üzere bölgedeki tüm yerleşimlerde büyük sorun olan sivrisineklerin larvaları ova kurbağaları tarafından tüketilmektedir. Kurbağaların toplanması bu canlılarla beslenen leylek ve diğer kuş türleri ve yılanların beslenmesini olumsuz etkileyerek, ekolojik dengenin bozulmasına neden olacaktır" diyerek, uyarıda da bulundu.

Sürücü, toplanan kurbağaların her sabah Söke-Milas Karayolu üzerinde bulunan Söke Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi Müdürlüğü (TAYEM) karşısındaki okaliptüs ağaçlarının altından sevkiyatının yapıldığına da dilekçesinde dikkati çekti.

Son yağmurlarla taşan büyük Menderes Nehri'nin Söke Ovası'nda binlerce dekarlık sulak alan yaratmasının kurbağa avcılarının yöreye akın etmesine neden olduğunun altını çizen Sürücü, "Avrupa'daki restoranların menülerini süsleyen kurbağalar daha çok gece lüks lambaları eşliğinde toplanıyor. Bu noktada köylüler ve muhtarlara büyük iş düşüyor. Kurbağa toplayan kişileri uyarabilirler. Ayrıca, Ziraat Odası'nda çiftçileri bu konuda bilgilendirebilir" dedi.(DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.