Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
EBSO Başkanı'ndan çarpıcı açıklamalar

EBSO Başkanı'ndan çarpıcı açıklamalar

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, açıklanan yeni hükümetin programında yer alan konuların birçoğunu 4 yıldır söylediklerini belirterek, "Söz uçar kayıtlar kalır. Yaklaşık 4 yıldır yaptığımız konuşmalardaki biz bunları anlatmaya çalıştık. Ama sonunda bizi anladılar ve bu konuların hükümetin programında yer almasıyla sanayinin önünü açılacaktır" dedi.

  • Ege Postası
  • 30.09.2014 - 09:32
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, EBSO Meclis toplantısında konuştu. Yorgancılar, 4 yıldır her fırsatta ekonominin gelişmesi için hükümetin atması gereken adımları sıraladıklarını ama bunun yeni anlaşıldığını belirtti. Hükümetin 25 dönüşüm projesinde yer alan 10-12 maddeyi devamlı dile getirdiklerini aktaran Yorgancılar, "Türkiye'nin lokomotif sektörünün konut, AVM gibi alanlara yönelmesinden ziyade sanayi inşaatlarının artması gerektiğini söyledik. Biz inşaat sektörüne karşı değiliz. Çünkü bu sektörde kullanılan tüm ürünler sanayide üretiliyor. Biz sanayi sektörünün desteklenmesi ve yatırım ortamının iyileştirilmesini istiyoruz. Şimdi hükümetten bunu duymamız doğru yolda olduğumuzu gösteriyor" diye konuştu.

"İHALEDE YANLIŞTAN DÖNÜLDÜ"

Liman ihalesinin de yanlış yapıldığını, demiryolu ihalesinin de aynı ihaleye dahil edilmesinin yanlış olduğunu kaydeden Yorgancılar, "Bunun 3 etapta ihale edilmesini söyledik, anlattık. Allah'tan 3 gün sonra İzmirli bir milletvekili bizim bu söylediğimize sahip çıktı ve 'ihale 3'e bölünerek yapılacak' dedi. Hükümetin paylaştığı hükümet programını biz 4 senedir söylüyoruz. Söz uçar kayıtlar kalır. Biz 4-5 yıldır yaptığımız konuşmalarda hep anlattık şimdi bunların hükümetin programına dahil edilmesini görüyoruz" dedi.

"ŞEHRİ PLANLAYALIM"

İzmir'i ekonomi anlamında yeniden planlamak gerektiğine dikkat çeken Başkan Yorgancılar, "İzmir'i Serbest Şehirler Bölgesi yapalım. Bunun altyapısı için de sektörleri belirlemek lazım. Benim ilk aklıma gelen; Aliağa bölgemizi petrokimya, plastik ve demir çelik sektörlerinde endüstri sanayi bölgesi haline getirmek var. Ayrıca Bayındır'ı çiçekçilik merkezi haline; Tire ve Ödemiş'i süt-süt ürünleri ve hayvancılık alanında yerelde kalkınma merkezleri yapabiliriz" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin bir süredir üreterek değil, tüketerek büyüdüğünü vurgulayan Yorgancılar, "Yani biz 'yapıp' değil 'alıp' büyümüşüz. Küresel rekabet sırasında 45'inci sıradayız. Üretim yapmadığımız için bu rakamlara ulaştık. Biz bunları da her fırsatta dile getirdik. Türkiye ne yazık ki üretimden kaçıyor. Bugün biz ihracatla büyüyoruz. Ama üreterek büyütmediğimiz de buradan çıkıyor. Ne yazık ki sanayileşmeyi ikinci plana bıraktık. İnşaat sektöründeki karlılık, AVM'ler, lüks konutlar ekonomide bu sonucun çıkmasına neden oldu. Çünkü inşaat sektörü lokomotif sektör. Biz bu sektörü sanayi inşaatı için kullanabilirsek istihdam sağlanır. İnşaat sektörü çalışıyor ama karşılığında üretim yok" dedi. 

EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, DEİK'in daha sağlıklı koordinasyon sağlanması adına Ekonomi Bakanlığı'na bağlandığını hatırlatarak, "Umarım DEİK bu sayede daha iyi noktalara gelir. Çünkü Türkiye'nin atacağı adımlar dünya ekonomisinde önemli bir yere gelmesini sağlayacaktır. Artık biz de tartışmaları bırakıp, ekonomiyi daha iyiye götürmeyi planlamalıyız" dedi.

ÇEK'E EL FATİHA

2013 yılında icra ve iflaslarla ilgili rakamlara hiç bir yerden ulaşamadığını aktaran Esen, "Ne Ekonomi Bakanlığı'nda ne de başka bir yerde bu bilgiler yok. Bu rakamlar piyasanın nabzını göstermesi açısından öncü nitelikte ama herhalde çok fazla takip edilmediğinden bu yönde bir çalışma yapılmadığı da bir gerçek" diye konuştu. Karşılıksız çek sayısında da artışa dikkat çeken Başkan Esen, "Her 10 çekten 1'i ödenirken, 9'unun ruhuna El- Fatiha. Bu piyasaların durumuna dikkat çekmek adına çok önemli" şeklinde konuştu. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.