Dolar 32,3194
%0.21
Euro 35,1068
%-0.04
Altın 2.295,660
%0.8
Bist-100 9,05
%2.72

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Durak: İçtiği çayı tasarruf eden belediye başkanıyım

Durak: İçtiği çayı tasarruf eden belediye başkanıyım

Karşıyaka Belediyesi’ni her defasında ‘Borçsuz ve yatırım rekortmeni’ olarak nitelendiren Başkan Cevat Durak yatırımlarındaki başarının püf noktasını anlattı. Durak, örgüt ve belediye arasındaki diyaloğun nasıl olması gerektiğini açıklarken önemli mesajlar gönderdi. İlçe belediye başkanlarının birbirleri ile daha fazla bir araya gelmesi gerektiğini söyleyen Durak, EXPO’nun yerel yönetimlerce desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti. Durak, Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Cihan Büyükoral ile neden yanyana gelmediğini de açıkladı.

  • Ege Postası
  • 22.11.2012 - 14:17
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - Sekiz buçuk yılda Karşıyaka’da 500 milyon TL’nin üstünde yaptığı yatırımlar ile ilçeye büyük ivme kazandıran Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, projelerini ‘en küçüğü bile çok kıymetli’ olarak nitelendiriyor. Son olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılımı ile ‘7 Yıldızlı’ açılış töreni düzenleyen Durak, “Yatırım olarak çok geri kalmış bir ilçeydi Karşıyaka… Biz de hizmetin ve projenin sonu yok” diyerek önümüzdeki dönem de ilçeye bir çok proje kazandıracağını vurguluyor… Başkan Durak ile yaptığımız sohbette Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’ndan, ilçe belediye başkanlarına, örgütten, iç ve dış muhalefete kadar bir çok kesime önemli mesajlar gitti.

“HİZMETİN VE PROJENİN SONU YOK”
‘En küçük projem bile çok kıymetli’ diyen Başkan Durak, yıllarca eksik kalan hizmetleri yapmaya çalıştıklarını söyledi.Semt evleri, muhtarlıklar, sağlık evleri, kültür merkezleri, spor tesisleri gibi hizmetlerle fiziki mekan zenginliği yaratmaya çalıştıklarını bunu da bölgelere yayarak yaptıklarını söyleyen Durak, “Biz de hizmetin ve projenin sonu yok. Yatırım olarak çok geri kalmış bir ilçeydi Karşıyaka… Yıllarca arka bahçe kalmış. Belediye yeterince imkanı olmayınca, gelir gider arası dengesizliklerde olunca yıllarca sadece günlük işleri yapmış. O günle bugün arasında kat kat fark var yatırımlarda.Bugüne kadar 500 milyonun üstünde yatırım yaptık Karşıyaka’ya…Önemli projeler yapmaya devam ediyoruz. Ahmet Piriştina Kültür Merkezi’ni hazırlıyoruz şimdi…Pazaryerleri yapmaya devam ediyoruz. Konser salonu projemiz var. İhaleye çıkılacak.Avrupa Standartlarında bir spor salonu çalışmamız var.Yüzme Havuzu projemiz var. Ocak sonrası ihaleye çıkılacak. En önemli proje olarak gördüğüm sosyal yaşam kompleksinin ihalesi yapıldı. Aralık ayında temel atacağız. Arşiv binamızı yapıyoruz. Eski lunaparkın olduğu bölgede bir yer altı otoparkı ve üstünde futbol ve basketbol alanları yapıyoruz.Kentsel Dönüşüm ile çarpık yapılaşmayı engellemeye değiştirmeye çalışıyoruz. Yalı ve Şemikler Mahallelerinde yaptıklarımız örnek bu konuya. Bu alandaki çalışmalarımız sürüyor. Stat konusunda yapılacak konuma getirdik. Ya büyükşehir ya da spor bakanlığı yapacak” dedi.


“SMYRNA’YI KAYBETTİK AMA…”
Bayraklı’nın Karşıyaka’dan ayrılmasının ardından önemli bir turizm değeri Smyrna’yı kaybeden ilçe de bu eksikliği gidermek için ciddi bir şekilde çalıştıklarını belirten Durak, “ Otel alanı olarak düşündüğümüz yerlerde Bayraklı’da kaldı. Turan’ı eğlence merkezi olarak düşünmüştük orası da Bayraklı’da kaldı. Ancak biz boş durmadık. Butik müzelere yöneldik. Otel eksiğimiz vardı. Anadolu Caddesi’nde dört yıldızlı bir otel yapımına başlandı. Bir otel daha yapılırsa eksiklik giderilir. Gençlik Merkezimiz ile 200 yataklı bir alan yakaladık. Karşıyaka turizm ile kopmadı. Fuarlar da iyi bir tanıtım yaptık. Japonya’dan gurmeler geldi bize en son…Demek ki bazı şeyler yapılabiliniyor. Bilim Müzesi, Fotoğraf Müzesi de iyi örnekler” dedi.

“HİÇBİR GENEL BAŞKAN SEÇİMİ KAZANAMAYACAĞI ADAYLARLA YOLA ÇIKMAZ”
Büyükşehir adayı olarak lanse edilmesini ve adaylık sürecini değerlendiren Başkan Durak,” Büyükşehirle ilgili seçimler yaklaştıkça bazı iddialar çıkarılıyor. Ama orada bir belediye başkanı var. Şık olmuyor. Ben bu tarz konuları hoş bulmuyorum. O süreçler son 2 3 ay kala olacak süreçlerdir. O zaman geldiğinde zaten genel merkezimiz düşünecektir. İyi bir büyükşehir belediye başkanı var. Ama başka bir alternatif de olabilir. Sürekli yoklamalar yapılıyor. Hiç bir Genel Başkan ya da hiç bir genel merkez bir bölgede kazanamayacağı adaylarla yola çıkmak istemez. İşin aslı seçimlerde kazanabilecek adayları öne çıkarmak. Aday olacak kişinin sağlık durumu, yapmış olduğu araştırmalar, birikimleri, başarılı olup olmadığı göz önünde bulundurularak aday çıkarılacak. Biz de kim çıkarsa çıksın destekleyeceğiz” dedi.



“BEN ONLARA PARTİLİ DİYEMEYECEĞİM”
Kendisi, çalışma arkadaşları ve belediye aleyhine parti içinde çalışanların olduğunu sürekli olarak dile getiren Durak bu konuya da açıklık getirdi. Başkanlık makamında onurlu ve gururla hizmet aşkıyla görev yaptığını belirten Durak, “ CHP’ye tutunarak buradan nemalanmak isteyen alabildiği kadarını alıp da yetinemeyen, bireysel hesapları ve egoları için yanlışlar yapanlar var. Ben onlara partili diyemeyeceğim. Partide kayıtlı olmak partili anlamına gelmez. Belediye başkanını hiç tanımadan eleştirenler var. Sosyal medyada ağza alınmayacak yazılar yazanlar var. Bir gün onların ailelerine de birileri bir şey dediğinde acaba onlar ne yapa? İyilik yapıyorsunuz hizmet veriyorsunuz o size sopayla karşılık veriyor. Bir insana iftira atmak en günahtır. Partinin zarar görmemesi için belediye başkanına sahip çıkacaksın. Belediye başkanı yüz kızartıcı bir suç işlememiş ise çamur at izi kalsın mantığıyla hareket etmek doğru değil. AK Parti mevcut belediyeleri ‘nasıl alırım’ diye düşünürken içerde bazıları da ‘bu belediye başkanı olmasında kim olursa olsun’ mantığı ile partiye zarar veriyor” dedi. AK Parti muhalefetine de ince bir gönderme yapan Durak, “Çok şey yapınca dedikodu çok oluyor. Sadece muhalefet yapmak adına ‘ne yaptı başkan’ diyorlar. Ya siz ne yaptınız. 11 yıldır iktidardasınız sadece hafif raylı sistemimi konuşacağız” diye konuştu.

“İÇTİĞİ ÇAYI TASARRUF EDEN BELEDİYE BAŞKANIYIM”
Bir çok belediyenin maddi anlamda sıkıntı çektiği ve yatırım ekseninde elinin kolunun bağlandığı bir ortamda bir çok projeye imza atmasının püf noktasını da ilk defa açıkladı Başkan Durak…İzmir’de nüfus oranları ile kıyasladığında en az geliri olan belediyenin Karşıyaka Belediyesi olduğunu belirten Durak, “Buna rağmen en çok yatırım yapan belediyelerdeniz…1 liraya yapacağınız şeyi 5 liraya yaparsanız olmaz. Başarının en büyük ayrıntısı yaptığımız tasarruftur. İçtiği çayı tasarruf eden bir belediye başkanı bir çok yatırım yapabilir. 8 buçuk yıl önce makamımdaki çay gideri 7 bin liraydı…Dedim ki bu rakam yüksek ama ilk ay çok ziyaret eden olmuştur diye düşündüm. İkinci ay yine aynı rakam geldi. Sonra çağırdım gelirden sorumlu arkadaşı… Çay ocağı ihale ediliyormuş ‘vazgeçemeyiz’ dediler. Ben bu şartlarda içemem dedim 150 lira verir çay alırım şeker alırım dedim. Tazminat verip çay ocağını kaldırdık. Yılda 70-80 milyar bir tasarruf oldu. Bu basit gibi görünen önemli bir örnek…Tasarruflar yeni yatırımlara neden olur. Yeni yatırımlarda istihdam yaratır. Her yaptığınız yatırımlar yeni istihdam alanlarıdır aynı zamanda. Bir çok yerde yaptığımız park olsun bina olsun buralarda istihdam sağladık. Çaycısından güvenlikçisine kadar… ” dedi.

“EXPO’NUN YEREL YÖNETİCİLER TARAFINDAN DESTEKLENMESİ GEREK”
EXPO 2020’ye aday olan İzmir’in bu eksende yaptığı çalışmalarında ki önemli bir eksikliğine dikkat çeken Durak, EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu, Kocaoğlu ve yerel yönetimlere seslenerek, “ EXPO’nun yerel yönetimlerce desteklenmesi lazım…Yerel yönetim projesi aslında EXPO…. Merkezi hükümet sadece kolaylaştırıcı tedbirler alması gerek.Vali bu işin başında. İyi niyetli çalışıyor. Bunun içine Büyükşehir Belediye Başkanımızın da bedenen girmesi lazım. Bizim de metropoldeki belediyelerinde bu işte önder olması lazım. Toplantılara çağrılmıyorduk. Yeni yeni çağrılmaya başlandık” dedi.

‘TEMİZLİK ZİRVESİ’Nİ YORUMLADI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun ilçe belediye başkanları ile bir araya geldiği ‘temizlik zirvesi’ ekseninde geçmişte belediye başkanlarının bir araya gelmesini de ilerleyen süreç için yorumlayan Durak, “ Biz belediye başkanları olarak bir araya gelmekte sıkıntı yaşıyoruz. Diliyorum Aziz Başkan ayda bir de olsa koordine toplantısı yapar. Neyin va? Bir eksiklik var m? diye sorar. Geçmişte  ay da bir yemek düzenleyerek de olsa toplanıyorduk. Son zamanlara bu yok artık. O dönemde bu eksikliği gördüğümüz için bir araya geldik bir şey yapılabilinir mi diye. Yanlış yorumlandı. ‘mahşerin atlıları’ denildi. Bizim tek amacımız birlikte olmaktı. Hedefe kilitlenmekti. Aramızdaki bütün konuşmalarda bu yöndeydi.Devamlı bir arada olmamız lazım. Kaynaşmamız lazım. Belediye başkanları arasında kaynaşma olmazsa ciddi bir sıkıntı yaşar İzmir…” dedi.

“BELEDİYE BAŞKANI HUKUK VE İKTİSAT BİLMELİ”
Kente fayda sağlayacak belediye başkanı profilini de çizen Durak bir nevi yerel seçimlerde belediye başkanlıklarına aday olmak isteyenlere mesaj gönderdi ve “Belediye başkanlığı eskisi gibi değil artık…Sürekli sınavdalar…Sürekli ders çalışmaları lazım…Sürekli üretmeleri. Bilgi dağarcığı çok dolu olacak. Özellikle belediye başkanlığı makamında teknik arkadaşların ağırlıkta olması gerek. Hukuku ve iktisadı bilmeleri gerek. Yüzde 70’i teknik…Yüzde 15’inde hukuk…Yüzde 15’inde ise iktisadı bilmesi gerekiyor. Bunlar yoksa bu işi yapması mümkün değil. Bir belediye başkanı ihaleye karışmamalı. Belediye başkanı olarak sen ihalecide olursan başarılı olmazsın” dedi. 


“ÖRGÜT BELEDİYEYE MÜDAHALE ETMEMELİ SAHİP ÇIKMALI”
Belediye ve örgüt arasındaki diyaloğun nasıl olması gerektiği hakkında önemli noktalara değinen Başkan Durak, “ Örgüt belediyesine sahip çıkmalı. Müdahale etmemeli. Belediye resmi bir kurum. Herkesin belediyesi…Belediyeyi yönetmeye kalkarsa örgüt her iki tarafta başarılı olamaz.Bizim bir grup toplantımız olur. İlçe örgütü siyasi olarak yapılan çalışmaları anlatır. Belediye başkanı olarak bende belediyenin hizmetlerini anlatırım. Örgütten gelmeyim. Bu işin nasıl yürüyeceğini bilirim. İlçem ile ilgili bir sıkıntım yok. Ufak tefek pürüzler her yerde olur. Önce partici olacağız. Partimizi seveceğiz.Bunu yaparken de örgüt partinin başını dik tutan belediye başkanlarına sahip çıkmalı.Belediyecilik ayrı bir görev. Belediye başkanı rahat olursa iyi iş yapar. Daha fazla oy kazandırır. İlçe başkanı ilçe örgütü kendi örgütünün gücünü ortaya çıkaracak belediyesine sahip çıkacak. Belediyesi de onu mahcup etmeyecek. Belediyede örgüt faaliyetlerine müdahale etmeden çalışacak. Ben net bir şekilde söylüyorum ilçe ve il kongresinde müdahale etmedim” dedi.

BÜYÜKORAL İLE NEDEN GÖRÜŞMEDİĞİNİ SÖYLEDİ
Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Cihan Büyükoral ile kulübün kongresi sonrası hiçbir şekilde bir araya gelmemesi ve bu konuda çok sayıda spekülasyon çıkmasına da açıklık getiren Durak, “Başkan olan ismin kongrede basın önünde çıkıp bazı eleştiriler yapması doğru değildi. Seçim atmosferi içinde söylenmiş olabilir belki de kendiside pişman olmuş olabilir. Ben bugüne kadar kulübe karışmadım sadece destek oldum. Söylenenler yanlıştı. Basın önünde kongre salonunda söylemiş olduklarını en azından bizim gönlümüzü almak adına bir basın açıklaması yaparlarsa her zaman beraber otururuz.Bir araya geliriz. Bireysel olarak kulüp başkanı ile bir araya gelmemiş olsak da sessiz sedasız yasal çerçeveler içinde desteğimiz sürüyor. Biz kulübün başarılı olmasını istiyoruz. Yüzüncü yıl kutlamalarında da en büyük desteği veren Karşıyaka Belediyesi’dir. Ekonomik olarak o günlerde ne yaptıysam bugünde aynısı yapıyorum. Profesyonel bir kulübe direk para aktarmamız mümkün değil.Ne yapabilinir sponsor bulma konusunda yardımcı olma yoluna gidilir” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.