Dolar 32,3178
%0.21
Euro 35,0683
%-0.15
Altın 2.309,390
%1.4
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dünyanın en büyük festivaline davet

Dünyanın en büyük festivaline davet

Bu yıl 10'uncusu düzenlenecek olan İzmir Uluslararası Kukla Günleri, 2016 senesinde, dünyanın en büyük kukla festivali olarak gerçekleşecek. Bu yılki sloganı "Gevrek, Boyoz ve Kukla" olan İzmir Uluslararası Kukla Günleri, 3 Mart - 9 Nisan 2016 tarihleri arasında düzenlenecek ve 32 ülkeden 58 kukla tiyatrosu topluluğu 64 gösteriyi 45 gösteri mekanında 275 kez sahneleyecek. En büyük festivale davet

  • Ege Postası
  • 13.02.2016 - 11:22
10'ncu İzmir Uluslararası Kukla Günleri bu sene 32 ülkeden 58 kukla tiyatrosu topluluğu ile tüm İzmir'i kocaman bir sahneye dönüştürmesinin yanı sıra birçok ilke de imza atacak. 45 mekânda 64 gösteriyi 275 kez tekrarlayacak olan kukla tiyatrosu grupları İzmir'i görkemli bir renk cümbüşüne çevirecek. İzmir'in önemli kültürel markalarından biri olan festivalin bu seneki sloganı, "Gevrek, Boyoz ve Kukla" olacak. 10'ncu İzmir Uluslararası Kukla Günleri, 2016 yılı içinde düzenlenecekler arasında dünyanın en büyük kukla festivali olma özelliğini taşıyacak. 

Kuklayı her yönüyle bir bütün olarak ele almayı amaçlayan festival, sergi, atölye çalışmaları ve daha birçok etkinlikle İzmirlilerin karşısına çıkacak. Festivalde her yaştan izleyiciye uygun etkinlikler bulunacak. İzmir'in birçok ilçesi dahil olmak üzere her yanına yayılmış bir şekilde gerçekleşecek festivalin programı kapsamında düzenlenen 2'nci Kipa AVM Kukla Şenliği birbirinden güzel kukla gösterileri ve atölye çalışmaları ile küçük, büyük herkes için eğlence atmosferi oluşturacak. Hem ücretli hem ücretsiz etkinliklerden oluşan festival programına www.izmirkuklagunleri.com adresinden kolaylıkla ulaşılabilecek. 

"KENTİN SİMGESİ OLDU" 
İzmir Uluslararası Kukla Günleri Direktörü Selçuk Dinçer, bir festivali İzmir gibi 4 milyonluk bir kentin her tarafına yayılabilmenin önemine dikkat çekerek, "Festival süresince metropolün yanı sıra, Çeşme, Kemalpaşa, Menderes, Seferihisar, Selçuk, Urla gibi ilçelerde de etkinliklerimiz sergilenecek. Bu da kentle bütünleştiğimizin en önemli göstergesi. Geçen yıl 62 - 63 bin seyirciye ulaşmıştık. Bu sene 100 bin seyirciyi geçmek istiyoruz" dedi. İzmir'in gevrek ve boyoz gibi simgelerinden birinin de kuklalar olması gibi bir düşün peşine takıldıklarını söyleyen Dinçer, "10'ncu yılımızda bu hedefimize ulaştığımızı görüyorum. Bugün artık festival hem kentle bütünleşti hem de dünyada adını duyurarak markalaştı. 2016 yılı için dünyanın en büyük kukla festivalini İzmir'de gerçekleştiriyoruz. İzmir'in ve Türkiye'nin olumlu tanıtımı adına festivalimizin önemi büyük" diye konuştu.


HEM EĞLENCE HEM ÇALIŞMA
Bu seneki festivalin önemli etkinliklerinden biri de 2 gün sürecek uluslararası bir sempozyum. Sempozyumun başlığı “Kuklanın Çağdaş Gösteri Sanatlarındaki Rolü." Konak Belediyesi'nin desteğiyle düzenlenen sempozyumda, kukla sanatının önemli uzmanları 2 gün boyunca son yıllarda üzerinde önemli tartışmalar yapılan bu konuda bildiriler sunacaklar ve görüşlerini paylaşacaklar. Kukla ve çağdaş gösteri sanatları arasındaki ilişkinin bu düzeyde araştırılacağı dünyada ilk sempozyum olma özelliğine sahip etkinliğe yabancı ülkelerden 10, Türkiye'den 5 akademisyen katılıyor. Öte yandan, festival kapsamında düzenlenecek söyleşi ve konferanslarda, çağdaş kukla sanatında önemli yer etmiş ülkelerin hangi yöntemleri izledikleri araştırılırken, çocuk ve gençlik tiyatrosu ile gölge oyunu, Karagöz ve Hacivat da incelenecek.

YARIŞMA
8'nci Forum Bornova Kukla Oyunu Yarışması'na katılan 24 ilkokul, Grimm Kardeşler'in 'Fareli Köyün Kavalcısı' masalının çağdaş bir yorumunu sahneleyecek.

SERGİLER
“Fotografçı Gözüyle Kukla" sergisinde, Sinan Gençtuğ'un fotoğraflarıyla geçtiğimiz yılın kukla günlerine dönerken, bu sene 3'üncüsü düzenlenen “İlk Adımlar 3" sergisinde ise Dokuz Eylül Üniversitesi 3 ve 4'ncü sınıf öğrencilerinin yarattığı kuklalarla tanışacağız. Bir diğer serginin adı ise, “Öykümü Kuklamla Anlatıyorum." Geçen yıl Suriyeli çocuklarla gerçekleştirilen proje, bu sene bir sergi ile yaşamaya devam ediyor.

ATÖLYE ÇALIŞMALARI 
Festival bu sene de birçok atölye çalışmasına ev sahipliği yapacak. Profesyonel sanatçılar için “Gölgeleri Canlandırmak", “Oyuncak Tiyatrosu", “Palyaço ve Fiziksel Tiyatro Atölyesi", “Sinemada Jim Henson Tarzı Muppet Kuklaların Kullanımı", çocuklar için “Corap Kukla Atölyesi" ve “Ahşap Kukla Atölyesi" gibi çalışmalarda ustalar katılımcılara işin mutfağını öğretecek. Ayrıca “Karagöz ve Hacivat Tasvirleri Yapım Atölyesiönde ise tasvir ustası Suat Veral, çocukları Türk gölge oyununun kahramanları Hacivat ve Karagöz'ün dünyasına konuk edecek.

FİLM SÜRPRİZİ
Dünyanın ilk kukla filmi olan, ünlü Çek yönetmen Jiri Trnka'nın 1958 yılı yapımı “Bir Yaz Gecesi Rüyası" isimli filmi festivalin sürprizlerinden.

BU SENE FESTİVALE KATILAN ÜLKELER 
ABD'den Dragon Art Studio, Red Ball Theatre Company, Almanya'dan Thalias Kompagnons, Theatre Waidspeicher, Arjantin'den Valeria Guglietti, Avustralya'dan Richard Bradshaw, Avusturya'dan Karin Schafer Figuren Theatre, Belçika'dan Compagnie Romane Oh!, Bosna Hersek'ten Children's Theatre Of Republic Of Srpska, Bulgaristan'dan Burgas State Puppet Theatre, Sliven State Puppet Theatre, Small Theatre Company, Varna State Puppet Theatre, Yambol State Puppet Theatre, Çek Cumhuriyeti'nden Alfa Theatre, Drak Theatre, Danimarka'dan Sofie Krog Teater, Fransa'dan Compagnie A, Compagnie Syllabe, Compagnie Theatres De Marionettes, Polina Borisova, Gürcistan'dan Fingers Theatre, Hollanda'dan Lichtbende Theatre, İskoçya'dan Sokobauno Puppet Theatre, Yugen Puppet Company, İspanya'dan Jam, Jordi Bertran, La Maquine, Rocamora Teatre, İsrail'den Ariel Doron, Losha & Sharon Gavrielov, Ofir Nahari, The Galilee Multicultural Theatre, The Train Theatre, İtalya'dan Girovaga e Rondella Family Theater, Japonya'dan Yuki Puppet Works, Kanada'dan Y2D Productions, Macaristan'dan Kabòca Puppet Theater, Makedonya'dan Theatre for Youth and Children, Malezya'dan Wak Long Music Center, Norveç'ten Kattas Figurteater Ensemble, Polonya'dan Teatr Lalki i Ludzie, Portekiz'den A Tarumba, Romanya'dan "Prichindel" Puppet Theatre Alba Iulia, Rusya'dan Tchemodan - Duet “Kvamö, Slovenya'dan Ljubljana Puppet Theatre, Maribor Puppet Theatre, Teatro Matita, Şili'den David Zuazola Puppets Company, Tayvan'dan Unique Puppet Theatre Company, Türkiye'den Geleneksel Gösteri Sanatları Topluluğu, İzmir Kukla Tiyatrosu, Suat Veral, Tatavla Tiyatro, Tiyatro Büyü, Tiyatro Monimol, Yunanistan'dan Antamapantahou Marionette Theater, Don't Panic Puppet Theater

FESTİVALİN DESTEKÇİLERİ 
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İpragaz, Kipa, Recordati, Bornova Belediyesi, Buca Belediyesi, Güzelbahçe Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi, Konak Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İzmir Alman Kültür Merkezi, Amerikan Büyükelçiliği, Avusturalya Büyükelçiliği, Avusturya Hükümeti (plaket verilmeyecek), Çek Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı (plaket verilmeyecek), İzmir Fransız Kültür Merkezi, Hollanda Büyükelçiliği, İsrail Büyükelçiliği, İzmir İtalyan Konsolosluğu, Turizm Malezya Ofisi, Romen Kültür Merkezi, Beğendik Abi, Dimes, Forum Bornova, Froma Kimya, Han Tiyatrosu, Hotel İsmira, K2 Güncel Sanat Merkezi, Agora Rotary Klübü, Varuna Gezgin, Vispo, Bizim İzmir, Ege Magazin Gazetecileri Derneği, Habertürk, Hürriyet, Milliyet, Posta, Yeni Asır. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.