Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dolar tutulamıyor

Dolar tutulamıyor

Merkez Bankası Eylül ayı Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi olan bir haftalık repo faizini değiştirmeyerek yüzde 8,25'te sabit bıraktı. Kararın ardından yükselişe geçen dolar 7 ayın zirvesini 2.2630 TL ile gördü.

  • Ege Postası
  • 25.09.2014 - 17:53
Merkez bankası Eylül ayı Para Politikası Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda politika faizi olan bir haftalık repo faizi değiştirilmeyerek yüzde 8,25 olarak belirlendi.
 
Merkez Bankası borçlanma faizi yüzde 7.59'de bırakırken borç verme faizini ise yüzde 11.25'te tuttu.

Ekonomistlerin beklediği bu kararın ardından bugün 2.25 TL ile Mart ortasından bu yana en yüksek seviyeyi zorlayan dolar başta yatay seyretse de sonraki saatlerde yükseldi. Karar öncesi 2.2480 TL olan dolar kararın ardından önce 2.2460 TL'ye düştü. Ancak dolar sonrasında yükselişe geçerek 2,2630 TL ile son 7 ayın zirvesini gördü. Gösterge bono faizi ise yüzde 9,41  ile gün içi en yüksek seviyesine ulaştı.
 
Ancak uzmanlar doların yükselmesini küresel koşullara bağlıyor. Dolar diğer gelişmekte olan ülke kurlarına karşı yükselişini bugün de sürdürüyor.  Yüzde 1'in üzerinde değer kaybeden TL'yi yüzde 0,7 düşen Rus Rublesi, Filipin Pesosu ve yüzde 0.65 değer kaybeden Brezilya Reali izledi.

Açıklamada şöyle denildi:
 
"Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Zayıflayan küresel talebe rağmen ihracat dengeli büyümeyi desteklemeye devam etmektedir.
 
Yılın başında alınan makroihtiyati önlemlerin ve para politikasındaki sıkı duruşun çekirdek enflasyon eğilimi üzerindeki olumlu etkileri gözlenmeye başlanmıştır. Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Bununla birlikte düşen emtia fiyatlarının enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskleri sınırlayabileceği değerlendirilmiştir.
 
Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.
 
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.