Dolar 32,3496
%0.31
Euro 35,0999
%-0.06
Altın 2.307,710
%1.32
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dolar rekora doymadı, Euro yılın zirvesinde

Dolar rekora doymadı, Euro yılın zirvesinde

Piyasalar, tatil sonrası ilk işlem gününde oldukça hareketli anlar yaşadı. Dolar Türk Lirası karşısında 2,74 ile tarihi zirveyi yenilerken, Euro yılın en yüksek seviyesine çıktı. Türk Lirası'ndaki değer kaybında Merkez Bankası'ndan beklenen hamlelerin gelmemesinin etkili olduğu belirtildi.

  • Ege Postası
  • 24.04.2015 - 12:24
Güne tatilde kırdığı rekor sonrasında sakin başlayan dolar, Türk Lirası karşısında 2,74 ile yeni tarihi zirvesini gördü.  Euro da Türk Lirası karşısında 2,9750 ile bu yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Dolar sepet bazında 2,85 seviysini aşarak da yine tarihi yüksek seviyeye çıktı.       

TSİ 14.45'te dolar/TL, 2.7428 ile en yüksek seviyesini gördü.        

EURO YILIN ZİRVESİNDE   
Euro, Yunanistan için kader günü olarak bilinen Eurogroup toplantısı öncesinde Türk Lirası karşısında yılın en yüksek seviyesini gördü. Euro/TL en yüksek 2,9750 seviyesine kadar yükseldi.    
Euro, Türk Lirası karşısında 2,97 seviyesini aşarak yılın en yükseğini gördü.

KRİTİK YUNANİSTAN AÇIKLAMALARI GELDİ
Eurogroup maliye bakanları toplantısından ilk açıklamalar geldi.
Eurogroup Başkanı Dijselbloem, Yunanistan'ın yardımın geri kalan kısmını alması için kapsamlı bir reform sürecine girmesi gerektiğini söyledi.

Eurogroup Başkanı, "Atina ile büyük fikir ayrılıkları var, zaman daralıyor. Müzakerelerde bazı olumlu işaretler var. Müzakere sürecini 11 Mayıs toplantısında değerlendireceğiz" dedi.

DOLAR SAKİN BAŞLAMIŞTI
Piyasada resmi tatil nedeniyle likiditenin oldukça düşük seyrettiği dün dolar/TL 2.7343 ile tarihi rekorunu yeniledikten sonra ABD'den gelen verilerin ABD Merkez Bankası'nın Haziran'da faiz artıracağı ihtimalini zayıflatmasıyla yönünü aşağı çevirmişti.
Uzmanlar Türk Lirası'ndaki negatif ayrışmanın sadece bugüne özel bir durum olmadığını, TL'nin negatif ayrışmasının satış dalgasından kaynaklandığını, bunun Türkiye'nin kendi iç dinamiklerinden kaynaklandığını ifade etti.

MERKEZ BANKASI HEDEF GÖSTERİLİYOR
Türk Lirası'ndaki düşüşte Merkez Bankası'nın rezervlerindeki azalmanın etkili olduğunu söyledi. 
Seçim sonuçlarına ilişkin belirsizliğin TL'de yarattığı satış baskısı devam ederken, TCMB'nin TL'deki değer kaybına siyasi nedenlerle gerekli tepkiyi gösteremeyeceği endişesi satışın daha da belirginleşmesine neden oluyor.

Bankacılar ayrıca bugün petrol fiyatlarının yükselmesinin de TL'deki değer kaybında etkili olduğunu belirtiyorlar.

Reuters'a konuşan bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Merkez Bankası'nın piyasadaki satışı durdurmak konusunda bir adım atmadığı her gün TL'de daha çok değer kaybı görüleceğine dair pozisyonlar açılmaya devam ediyor. Bu pozisyonlar TCMB'nin adım atmadığı her gün devam edecek. Gittikçe Ocak 2014'teki 5 puanlık acil faiz artışına yaklaşıyoruz ve bu süreçte piyasa TCMB'nin elinin kolunun seçim nedeniyle bağlı olduğunu biliyor" dedi. 

'MERKEZ BANKASI YETERSİZ KALDI'
Standard Bank gelişen ülkeler analisti Tim Ash, "Türk Lirası yaklaşan seçimler öncesinde değer kaybetmeye devam ediyor gibi görünüyor. Seçim ve ekonomi politikaları belirsizliği baskılıyor. Merkez Bankası bu hafta piyasalardaki Türk Lirası trendini aşağı çekmeye yetecek bir adım atmadı ve verdiği mesaj çok zayıftı bu da Merkez Bankası'nın büyümenin yavaşladığı bir ortamda para politikasını sıkılaştırmak adına gönülsüz olduğu şeklinde yorumlandı" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.